花花的種植生活~~~花草篇updated 7月12日, 2013

作者: 金盞花 發表于 2010-12-13 14:40:22
6689 57
金盞花 發表於 2011-2-15 12:07:55 |顯示全部樓層
回復 fnv234 的帖子

好啊! 多謝  請pm我地址, 等我寄出回郵及送一d櫻桃鼠尾草種子給你.
仲有韭菜種子

多謝
回復

金盞花 發表於 2011-2-15 12:53:29 |顯示全部樓層

好啊! 多謝你.  請pm我地址等我寄回郵給你, 同時可給你櫻桃鼠尾草種子.
另外, 仲有韭菜種子.

<<其實呢篇打咗2次, 唔明白第1篇冇出嚟. 但見顯示最後出文係我已30分鐘前>> 奇怪
回復

金盞花 發表於 2011-3-22 15:50:29 |顯示全部樓層

山茶花篇

上年農曆年前買, 開出嚟係粉紅色花, 到咗今年呢, 竟然變咗深紅色, 真奇怪  估計係俾d肥唔同啦!

DSCN2707 (Large).JPG

DSCN3582 (Medium).JPG

比較起嚟呢隻深紅色仲吸引搶眼
DSCN3580 (Medium).JPG

DSCN3581 (Medium).JPG

早排收咗好多櫻桃鼠尾草種子, 之後將開完花d莖部剪走佢, 最近再長出新葉, 仲開咗花

DSCN3623 (Large).JPG

見佢長出新葉, 但同時間見到白色一點點野在葉底, 我用紅椒仔+蒜頭浸白醋水噴咗幾次, 好彩宜家冇事啦
DSCN3624 (Large).JPG

DSCN3632 (Large).JPG

遲d一串串花會長晒出嚟
DSCN3634 (Large).JPG

DSCN3635 (Large).JPG

旱金蓮有開之不盡嘅花, 數目仲好多  好想幫佢留種子, 希望有人識得可以教吓

DSCN3585 (Medium).JPG

DSCN3583 (Medium).JPG

仲引來蜜蜂探訪
DSCN3578 (Medium).JPG

評分

查看全部評分

回復

fnv234 發表於 2011-3-22 20:36:00 |顯示全部樓層
旱金蓮好靚呀
謝咗之後個位會有3粒種子,等佢變色就可以摘
回復

金盞花 發表於 2011-3-22 22:39:16 |顯示全部樓層

唔該你   , 因我平時都有將d謝咗花剪走, 打開嚟睇唔覺眼, 等我睇清楚先.

早前我將d葉片浸水, 今日見佢長出根, 剛剛幫佢入泥種, 睇吓成唔成功.
回復

fnv234 發表於 2011-3-22 23:41:31 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-3-22 22:39

唔該你    , 因我平時都有將d謝咗花剪走, 打開嚟睇唔覺眼, 等我睇清楚先.

呢隻可以插枝架,你係插葉?
不過都要留定種子,因為好難過到夏天
回復

金盞花 發表於 2011-3-22 23:46:40 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-3-22 23:41
呢隻可以插枝架,你係插葉?
不過都要留定種子,因為好難過到夏天

插枝? 插葉?

上次錯手剪走一撮出嚟, 有大小3-4片葉, 就係咁浸出根來
回復

金盞花 發表於 2011-4-5 23:43:21 |顯示全部樓層

孔雀草篇

上年買咗1包金盞花種子, 種得好成功, 至今年1月再播種

睇個包裝好吸引
DSCN3250 (Large).JPG

今年1月頭播種
DSCN3638 (Large).JPG

宜家至開花
DSCN3712 (Large).JPG

DSCN3713 (Large).JPG

DSCN3697 (Large).JPG

DSCN3718 (Large).JPG

好鍾意朵花型好靚, 顏色又吸引
DSCN3714 (Large).JPG

DSCN3716 (Large).JPG

DSCN3717 (Large).JPG

評分

查看全部評分

回復

fnv234 發表於 2011-4-6 00:01:43 |顯示全部樓層
呢隻中文應該叫萬壽菊/孔雀草/法蘭西菊
回復

金盞花 發表於 2011-4-6 00:09:07 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-4-6 00:01
呢隻中文應該叫萬壽菊/孔雀草/法蘭西菊

搞錯咗個名, 等我成日叫佢金盞花 ~~~真怕改唔到口 咁多叫法....就叫孔雀草

唔該晒 fnv234

回復

mandywowo 發表於 2011-4-6 15:40:22 |顯示全部樓層
櫻桃鼠尾草好come玩架開完花同佢修剪下又會出橫枝好快又有花開
我都種左一棵成日生到周圍都係苗仔
回復

金盞花 發表於 2011-4-6 22:41:38 |顯示全部樓層
回復 mandywowo 的帖子

係呀! 我宜家有5盆, 花謝後收咗種子剪走d莖, 宜家已長出花啦  見到咁樣真係好似新的開始~~~好有生氣
回復

doncheng 發表於 2011-4-7 13:10:20 |顯示全部樓層
牽牛花好靚呀!如果早知有這種花,我就不種繡球花
回復

金盞花 發表於 2011-4-7 22:44:13 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-4-7 13:10
牽牛花好靚呀!如果早知有這種花,我就不種繡球花

呢隻牽牛花係靚架, 仲有香味  不過我覺得自己種得唔係咁好咯  

繡球花都靚架, 我都鍾意  我諗各有各靚,
回復

金盞花 發表於 2011-4-11 23:33:28 |顯示全部樓層
再睇吓新相.....
DSCN3728 (Large).JPG

好陽光呀
DSCN3724 (Large).JPG

DSCN3723 (Large).JPG

回復

金盞花 發表於 2011-5-27 11:39:30 |顯示全部樓層
早前幫櫻桃鼠尾草修剪完, 宜家長出一串串花

DSCN3742 (Large).JPG

見到公園花圃換咗新花, 顏色好吸引, 開得好燦爛

20110521213 (Large) (Medium).jpg

20110521214 (Large).jpg

回復

金盞花 發表於 2011-5-27 11:47:25 |顯示全部樓層

紫紅色牽牛花篇

多謝fnv234分享種子

4月份播種

DSCN3741 (Large).JPG

好期待, 長出花啦
DSCN3756 (Large).JPG

顏色好鮮艷~~~紫紅色, 我好鍾意呀
DSCN3757 (Large).JPG

評分

查看全部評分

回復

whlolo 發表於 2011-5-27 23:23:03 |顯示全部樓層
好靚呀!
回復

金盞花 發表於 2011-6-6 10:26:38 |顯示全部樓層
再有新相睇.....

陽光下嘅紫紅牽牛花真係好搶眼
DSCN3765 (Large).JPG

DSCN3791 (Large).JPG

我將紫花白邊牽牛同紫紅一同種, 但花量比例較紫紅少
DSCN3795 (Large).JPG

DSCN3794 (Large).JPG

DSCN3805 (Large).JPG

太陽花(向日葵)篇

DSCN3775 (Large).JPG

DSCN3809 (Large).JPG

含羞答答
DSCN3774 (Large).JPG

DSCN3773 (Large).JPG

DSCN3789 (Large).JPG

DSCN3797 (Large).JPG

用長盆種太陽花, 見佢長得高高低低, 感覺唔錯
DSCN3811 (Large).JPG

DSCN3797 (Large).JPG
回復

獅頭魚 發表於 2011-6-6 17:34:43 |顯示全部樓層
嗶好多太陽!好晒啞!
D太陽由種子種,大約幾多日才有花睇。
妳就好啦有咁多地方種花!
回復