有野問..係關於響圖書館借書

作者: siu車 發表于 2010-12-10 18:35:35
1352 7
我聽日打算還哂6本書去還書箱...
咁我可唔可以即時借另外6本書架?
wendy_choy_hk 發表於 2010-12-10 18:41:37 |顯示全部樓層
5得! 你還去counter就得.

(ps: 如果係佢地辦公時間,佢地會locked左個箱)
回復

siu車 發表於 2010-12-10 19:08:40 |顯示全部樓層
回復 2# wendy_choy_hk

thz你呀!唉..事源係
前排我響牛頭角圖書館借左6本食譜書...發現有兩本書缺頁 ...
搞到我又要去第二間搵過個兩本書.....可惡!
回復

oneonewe 發表於 2010-12-10 22:40:10 |顯示全部樓層
呢方面我係專家 add7icon
你可以帶埋o個2本有缺頁的書去第2間圖書館度搵睇下有冇
(可以上圖書館網頁 www.hkpl.gov.hk check下邊間館有書 on shelf)
咁你可以立刻還番有缺頁o個2本
再借過另外2本書

另外你要向counter 報告番o個2本書有缺頁
萬一下一手借書者話有缺頁
可以trade番之前邊個借過
可能會 mark落你張圖書証度
(你係唔知道的)
回復

孖吉 發表於 2010-12-13 19:53:54 |顯示全部樓層
我都成日俾 hkpl mark 我啦 ............................. d cd rom 我係用d書夾好先放入還書箱咖,唔好係又 mark 唔係又 mark 啦
回復

八王爺 發表於 2010-12-13 17:38:29 |顯示全部樓層
有咁嘅事?
mark落人地個證,又唔通知人。
好以 KGB咁嘅做法,乜厡來香港政府都係咁樣!
回復

寒蟬 發表於 2010-12-13 19:50:02 |顯示全部樓層
mark左代表乜? 會有乜影響?
回復

oneonewe 發表於 2010-12-13 21:57:38 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2010-12-13 19:53
我都成日俾 hkpl mark 我啦 ............................. d cd rom 我係用d書夾好先放入還書箱咖,唔好係 ...

咁係你犯則在先!
不過我都照掉落還書箱!
回復