好味道牛油豆成長記 (May08再有收成啦)

作者: NaNa 發表于 2008-2-26 10:51:45
15391 80
MarRose 發表於 2008-5-21 16:06:51 |顯示全部樓層
Nana, 見你地種得很開心,等我都種先!多謝妳給我的種子!!!
回復

fianfumy 發表於 2008-5-23 10:15:23 |顯示全部樓層
Nana , 多謝你分享的種子   , 另有問題請教你 , 如 "豆苗" 當分盤時時 , 幾換幾大的盤較適合 , 因從你的相片睇到 , 好似唔駛太大的盤 .
回復

NaNa 發表於 2008-5-23 11:00:09 |顯示全部樓層
around 10 inch in diameter is good enough, remember to put fertilizer
回復

catpcpooh 發表於 2008-5-23 11:12:11 |顯示全部樓層
原帖由 NaNa 於 2008-5-21 15:52 發表
我個的最高都喺一尺咗右,唔使摘花嫁,你個D睇嚟2個星期有得收啦。收晒後再下肥,一個月度又會再開花,收獲都好豐富 我個女基本上一個星期可食2-3歺 ...

兩個星期就可以有收成??!!~ 太好喇!
咁佢開花到結豆期間還需要施肥嗎? 哪種肥比較合適呢?

到佢有豆豆再POST比你睇你D子孫啦~~
回復

叮噹阿媽 發表於 2008-5-23 11:17:58 |顯示全部樓層
好吸引啊~佢係唔係都要"泠"架? 定係就咁一棵咁架???
回復

NaNa 發表於 2008-5-23 12:19:21 |顯示全部樓層
唔要"泠"架,係一棵咁架。
回復

fianfumy 發表於 2008-5-23 12:38:02 |顯示全部樓層
原帖由 NaNa 於 2008-5-23 11:00 發表
around 10 inch in diameter is good enough, remember to put fertilizer

哈哈 ...唔該哂  , 我今日落種呀 !
回復

NaNa 發表於 2008-5-26 11:13:31 |顯示全部樓層

昨天又有收成

昨天又有收成 都是留給女女做午餐
回復

叮噹阿媽 發表於 2008-5-26 11:36:23 |顯示全部樓層
好吸引啊~好易種啊~~
我想問仲有冇種子啊
我都想試下啊~
THANKS~!!!
回復

yangac 發表於 2008-5-26 11:57:34 |顯示全部樓層
我都想種呀,我去過花墟都唔見有牛油豆種子賣,淨係得荷蘭豆,請問你响邊度買架?
回復

NaNa 發表於 2008-5-26 14:14:21 |顯示全部樓層
深水埗地鐵站鴨寮街出口有菜種行,but I forgot the name, sorry..
No more for share la......sorry again......
回復

叮噹阿媽 發表於 2008-5-27 00:16:00 |顯示全部樓層
原帖由 NaNa 於 2008-5-26 14:14 發表
深水埗地鐵站鴨寮街出口有菜種行,but I forgot the name, sorry..
No more for share la......sorry again......

我想知如果係地鐵站出左要行幾耐左右啊???
回復

fianfumy 發表於 2008-5-27 21:17:56 |顯示全部樓層

Nana 你分享給我的有機牛油豆發芽了 !

我分別用了2粒種子落種 , 一粒成功發芽 , 另一粒暫未有聲氣 !
但奇怪是今日換盤時 , 粒豆裡面有條白色的小蟲 . 當然即被我毀滅佢啦 !

[img][/img]
回復

Anita 發表於 2008-5-27 22:55:01 |顯示全部樓層
我知道深水埗地鐵C2出口,對正的桂林街的右手邊便看到它的招牌陳XX菜種行.我都想知鴨寮街的菜種行位置,便可一去便去兩間.
回復

小寶 發表於 2008-5-27 23:01:11 |顯示全部樓層
我又心思思想種下, 牛油豆係咪好好味架?!
回復

fianfumy 發表於 2008-5-27 23:02:33 |顯示全部樓層

回復 74# Anita 的帖子

是鴨寮街及桂李街交界 , 店舖是桂林街119號舖 ,
回復

fianfumy 發表於 2008-7-6 23:49:11 |顯示全部樓層
Nana : 要向你請教呀 .......... 請問牛油豆是否不能曬太陽呀 ?
我見早幾日好天 , 見顆牛油豆又很幼 , 咪曬一曬囉 , 點知d葉就"皺"哂了 , 但我曬前已淋水了 , 現在顆牛油豆已陷入昏迷了 .
回復

NaNa 發表於 2008-7-9 11:08:27 |顯示全部樓層
應該曬得喎,我都係在田裡及天台狂哂
回復

athernas 發表於 2008-7-9 12:31:41 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-5-27 23:02 發表
是鴨寮街及桂李街交界 , 店舖是桂林街119號舖 ,

請問知道營業時間嗎?我都想去買種子呀.見你哋種得咁靚.
回復

yangac 發表於 2008-7-10 17:20:29 |顯示全部樓層

回復 79# athernas 的帖子

我在Yahoo拍賣見有得賣喎!
回復