好味道牛油豆成長記 (May08再有收成啦)

作者: NaNa 發表于 2008-2-26 10:51:45
15394 80
爬牆虎 發表於 2008-4-11 20:31:20 |顯示全部樓層
好羨慕NaNa,我種緊d Yates 既 Dwarf Beans, 但落咗幾個禮拜,都仲未發到芽...
但見你咁成功,我亦再次下種,再接再厲  
回復

NaNa 發表於 2008-4-16 14:01:59 |顯示全部樓層
又長大啦,多一歺食 (有2種喎,四季豆+牛油豆)

bean 15-04-08 2 resize.jpg
回復

ammonch 發表於 2008-4-16 17:10:22 |顯示全部樓層
睇到都流口水啦, 想問下你用左d咩肥料呀?!
回復

NaNa 發表於 2008-4-16 17:17:11 |顯示全部樓層
牛骨粉+花生夫水, How about yours? post some photo for sharing ah

回復

ammonch 發表於 2008-4-16 23:54:09 |顯示全部樓層
我d豆都大左d, 不過仲未有跡象有花蕾, 唉...等我都追下肥先...
另外我有d紫豆種子, 應該是royal burgundy種, 係朋友從加拿大拎返黎既, 發芽無你d牛油豆咁好, 不過大得好快...NaNa, 你有無興趣試下種呀?

牛油豆 20080414

牛油豆 20080414

加拿大既紫豆, 落左地種個多星期

加拿大既紫豆, 落左地種個多星期
回復

NaNa 發表於 2008-4-17 08:59:10 |顯示全部樓層
紫豆喺點樣嫁?有無相睇?你的牛油豆會不會太近,會細棵同長得慢do我响天台種的係1棵l個8吋盆,用細盆個啲真喺唔大嫁。而地下種個d每棵相隔有10吋度啦,收獲好勁,你睇我今朝一早又收啦!今晚可以送比個女嘅表哥仔,佢都好鐘意食
我响澳洲頂咗啲有機牛油豆種子,應該過多幾日到,如果有多再share比ammonch你

bean 17-04-08 resized.jpg
回復

catpcpooh 發表於 2008-4-17 09:22:47 |顯示全部樓層
原帖由 NaNa 於 2008-4-16 14:01 發表
又長大啦,多一歺食 (有2種喎,四季豆+牛油豆)

嘩~d牛油豆好肥美呀~
我棵都只係剛剛出芽...有排等
回復

ammonch 發表於 2008-4-17 11:02:54 |顯示全部樓層
太密, 唔知呀, 唔係話豆可以密植架咩!?
紫豆種出黎條豆身係紫色, 但熟左會變番綠色架wo, 我都係試驗中咋, 找來一幅相俾你ref. , 希望我朋友無點我啦!
anyway..多謝你先啦!

紫豆 Royal Burgundy Beans

紫豆 Royal Burgundy Beans
回復

fianfumy 發表於 2008-4-17 11:14:07 |顯示全部樓層

回復 48# 的帖子

請問你包紫豆在那裡買?
回復

NaNa 發表於 2008-4-17 11:15:31 |顯示全部樓層
ammonch 好呀,我寄回郵比你,再去買啲黄色豆,種三色豆
Amiko Zoo, 你應該有豆食喎,any photo for sharing?

回復

ammonch 發表於 2008-4-17 11:23:39 |顯示全部樓層
NaNa
不用回郵啦,你pm地址俾我就ok 啦!

fianfunny
不是買的,散裝的,係朋友從加拿大拎返黎既!
回復

小女王 發表於 2008-4-17 12:51:36 |顯示全部樓層
依...我見過上水有得買喎!
fianfunny有興趣可以去搵下!
回復

ammonch 發表於 2008-5-7 00:22:40 |顯示全部樓層
NaNa...我的牛油豆好似就快有得收啦!
回復

NaNa 發表於 2008-5-7 12:59:21 |顯示全部樓層
I think you just wait for 10 days or shorter and can pick la. Please let me know the result later

回復

catpcpooh 發表於 2008-5-8 13:39:28 |顯示全部樓層
你比我的牛油豆,昨日影左相喇~

8 -apr-08 落種子架!

回復

NaNa 發表於 2008-5-8 18:23:30 |顯示全部樓層
多謝大家給我知道種子分享後之成果 我也在較早時再下新種,希望長食長有,紫豆亦已下種,有時間再分享相片
回復

ammonch 發表於 2008-5-14 23:26:34 |顯示全部樓層

牛油豆有收成啦

NaNa分享的牛油豆有收成啦, 雖然細就細d(得10cm度), 但驚呢個星期無時間去收變老左, 所以都係趁佛誕提早收左佢啦! 仲有d紫豆呀, 我睇怕都係俾我個朋友老點左, 因為見到佢已經有豆形成, 但就一d都唔紫囉!

牛油豆

牛油豆

紫豆??

紫豆??
回復

NaNa 發表於 2008-5-15 13:06:18 |顯示全部樓層
恭喜,10cm差吾多啦, according to my experience, too old is not good, the size is very good fo eating, yummyyyyyyyy.我個d已開咗第二次花,仲收埋啦

result 2 16-05-08.jpg
回復

catpcpooh 發表於 2008-5-21 15:11:21 |顯示全部樓層
NaNa, 我今日落田到見到棵牛油豆好似有花蕾喇, 不過佢唔係好係好高咁, 有無問題呢? 洗唔洗採走d花蕾先, 等佢高大d先呢?
今日我落左d海鳥肥(磷肥)比佢~

回復

NaNa 發表於 2008-5-21 15:52:25 |顯示全部樓層
我個的最高都喺一尺咗右,唔使摘花嫁,你個D睇嚟2個星期有得收啦。收晒後再下肥,一個月度又會再開花,收獲都好豐富 我個女基本上一個星期可食2-3歺
回復