園中的花花草草

關閉 [複製鏈接]
作者: 伯爺婆 發表于 2007-7-13 08:13:57
19315 247
伯爺婆 發表於 2007-8-23 07:56:03 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-8-22 20:41 發表

咩野花黎ga.....有冇植株ge photo呀

呢棵係Yellow Epiphyllum,我唔知佢嘅中文名,應該同曇花同類,佢地啲葉幾似架,不過曇花冇剌,而我呢啲有少少刺,開花時眞喺有種驚艷嘅感覺,唔開花嗰陣眞係冇乜睇頭,不過如是。
回復

伯爺婆 發表於 2007-8-23 07:58:44 |顯示全部樓層

呢張就係Yellow Epiphyllum嘅植株照,眞係冇乜特別。

回復

伯爺婆 發表於 2007-8-23 08:05:59 |顯示全部樓層

呢棵喺紅色果棵嘅全相,開花前影嘅,如果冇花就眞係唔靚

回復

伯爺婆 發表於 2007-8-23 08:30:17 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-22 13:25 發表

Monse講得啱啊,10月起到第年的四月份才是香港花卉的最好時光

咁香港嘅花卉最少都有六個月好時光吖,我呢喥得四個多月咋
回復

伯爺婆 發表於 2007-8-23 08:59:50 |顯示全部樓層

今早响園中嘅 squirrel,幾得意!

回復

呵呵笑 發表於 2007-8-23 13:21:50 |顯示全部樓層
自己走入嚟啊?好大膽哦!
回復

伯爺婆 發表於 2007-8-24 11:09:19 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-23 13:21 發表
自己走入嚟啊?好大膽哦!

呢啲 squirrel 唔驚人架,見人就走埋去等人俾 nut 佢,成日將的 nut 呢喥埋,果喥埋,又冇記性,埋咗啲食物响邊又唔記得,等我種咗啲嘢落去佢又去我啲泥喥爬,整亂哂我種嘅植物,憎死佢吖。
回復

alextang 發表於 2007-8-24 17:18:02 |顯示全部樓層
松鼠,你憎死佢。但是我就覺得它好可愛啊。
你個花園容入大自然了。會不會有熊Bear Bear 呢?
回復

joke_k_d 發表於 2007-8-24 20:00:00 |顯示全部樓層
跟貼一張花園來客,不過係9、10月夜晚先出現

Hedgehog 刺蝟

如果唔係我兩隻狗見親都圍住吠拆天,
我會整個竇、擺兜糧引佢定居,
幫我食減啲蝸牛、鼻涕蟲,都好嘛
回復

伯爺婆 發表於 2007-8-25 08:01:58 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2007-8-24 17:18 發表
松鼠,你憎死佢。但是我就覺得它好可愛啊。
你個花園容入大自然了。會不會有熊Bear Bear 呢?

呢啲小松鼠成日三五成群咁响的樹度跳嚟跳去,你追我逐咁,唔攪我啲植物時就幾可愛嘅。Bear Bear 熊就冇喇。
回復

Monse 發表於 2007-8-29 08:31:58 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-8-24 11:09 發表

呢啲 squirrel 唔驚人架,見人就走埋去等人俾 nut 佢,成日將的 nut 呢喥埋,果喥埋,又冇記性,埋咗啲食物响邊又唔記得,等我種咗啲嘢落去佢又去我啲泥喥爬,整亂哂我種嘅植物,憎死佢吖。 ...

冇記性.....咁攪笑但係我覺得佢地好得意又可愛 ,可能係香港無物機會見到啦
回復

Monse 發表於 2007-8-29 08:35:35 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2007-8-24 20:00 發表
跟貼一張花園來客,不過係9、10月夜晚先出現

Hedgehog 刺蝟

如果唔係我兩隻狗見親都圍住吠拆天,
我會整個竇、擺兜糧引佢定居,
幫我食減啲蝸牛、鼻涕蟲 ...

刺蝟呀佢個樣可愛過係大陸見到果D箭豬(野味果種呢)。
回復

Tony 發表於 2007-8-31 02:03:25 |顯示全部樓層
隻松鼠好可愛呀
回復

sandy 發表於 2007-9-4 12:32:21 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-8-23 08:59 發表

隻松鼠實在好得意同好肥美呀. 嘻嘻. 可能你在外國見慣la. 香港真係好難得一見. 所以覺得佢好可愛

你種既花好靚好靚丫. 真係要外國氣候才適合呀. 請問你多數種既花. 會否係由種子種起既呢

回復

伯爺婆 發表於 2007-9-7 09:46:21 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2007-9-4 12:32 發表

隻松鼠實在好得意同好肥美呀. 嘻嘻. 可能你在外國見慣la. 香港真係好難得一見. 所以覺得佢好可愛

你種既花好靚好靚丫. 真係要外國氣候才適合呀. 請問你多數種既花. 會否係由種子種起既呢 ...

Sandy.....多謝妳嚟賞花吖,我種嘅花大約有70%由種子種起,其餘嗰啲都係多年生嘅植物。
回復

伯爺婆 發表於 2007-9-7 09:51:51 |顯示全部樓層
原帖由 noralee 於 2007-9-7 06:18 發表
伯爺婆﹐你的花種得好靚﹐可以看得出花了不少心機及時間﹐不知道你是否住在北美﹖例如溫哥華﹐San Francisco 等地方。

係吖,我係住响北美,不過我住嘅地方啲天氣唔似温哥華或三藩市咁好。
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-9 17:43:18 |顯示全部樓層
伯爺婆,好耐無上新花啦!快啲再嚟毒我哋啦!
回復

伯爺婆 發表於 2007-9-10 04:50:21 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-9-9 17:43 發表
伯爺婆,好耐無上新花啦!快啲再嚟毒我哋啦!

冇乜喇,呢排天氣開始凍,冬天又好快到啦 ,忙緊做預備工夫俾啲花花冬眠,又仲有菜園果邊啲節瓜要收割,又要收埋啲棚,忙死啦!啲毒冇乜貨喇,依家收收埋埋啲罌粟花種子煉緊毒,我等緊妳地啲毒嚟頂引呀。

回復

eky 發表於 2007-9-16 10:13:27 |顯示全部樓層
你真係好厲害, 菜園又得, 花園又得, 連小刺猬都比你引到嚟, 我鐘意佢, 好cute 得嚟又可以貢獻下, 原來佢地會捉蝸牛, 又識多樣野啦
回復

kong 發表於 2007-9-16 10:52:11 |顯示全部樓層
路過此地, 伯爺婆你的花真真美不勝收,我一口氣看完十多頁, 有少少頭暈,等我抖一下先
回復