園中的花花草草

關閉 [複製鏈接]
作者: 伯爺婆 發表于 2007-7-13 08:13:57
19315 247
伯爺婆 發表於 2007-8-18 10:17:09 |顯示全部樓層

就嚟開到成個球喇。

回復

伯爺婆 發表於 2007-8-18 10:19:12 |顯示全部樓層

Monse....睇吓幾大球吖。

回復

伯爺婆 發表於 2007-8-20 05:00:21 |顯示全部樓層

遲開咗嘅黃色Epiphyllum,可能天氣涼,佢深黄色啲。

回復

伯爺婆 發表於 2007-8-20 05:09:08 |顯示全部樓層

天氣涼咗少少,連啲繡球都唔得大,開得細細個,唔夠靚。

回復

伯爺婆 發表於 2007-8-20 05:13:11 |顯示全部樓層

睇吓幾細球。

回復

伯爺婆 發表於 2007-8-20 05:18:12 |顯示全部樓層

天氣涼小小啫,已經冷到啲花球都唔上色喇。

回復

伯爺婆 發表於 2007-8-20 05:22:59 |顯示全部樓層

睇吓啲色幾淡。

回復

伯爺婆 發表於 2007-8-20 05:26:49 |顯示全部樓層

都喺早排開嗰啲靚啲。

回復

Monse 發表於 2007-8-20 08:48:03 |顯示全部樓層
我都超喜歡福祿考所以都買了幾個品種準備秋播,點睇都是你那邊種得比較好 ,你種的繡球花雖然無之前開的那麼大球但對我黎講已經覺得好靚囉。
回復

伯爺婆 發表於 2007-8-21 08:16:44 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-8-20 08:48 發表
我都超喜歡福祿考所以都買了幾個品種準備秋播,點睇都是你那邊種得比較好 ,你種的繡球花雖然無之前開的那麼大球但對我黎講已經覺得好靚囉。 ...

Monse....多謝你欣賞喎。我都好喜歡福祿考架,不過唔知點解亦有好多人唔多欣賞佢。可能因為佢太容易打理,冇乜挑戰性啦。我呢喥依家晚上己開始轉涼喇,園中嘅花花草草亦己經唔係咁靚,呢喥啲花草靚嘅時侯好短,唔似香港一年四季都可以有花花欣賞。
回復

Monse 發表於 2007-8-21 08:55:47 |顯示全部樓層
一年四季當然唔係啦 ,香港的夏天熱到種什麼花都唔靚,我覺得秋天播種之後開的花是全年最好看的時候,六月之後種既花都生長不良咁,都唔好望佢開花 lu只要健康生長已經唔錯了
回復

伯爺婆 發表於 2007-8-21 09:29:49 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-8-21 08:55 發表
一年四季當然唔係啦 ,香港的夏天熱到種什麼花都唔靚,我覺得秋天播種之後開的花是全年最好看的時候,六月之後種既花都生長不良咁,都唔好望佢開花 lu只要健康生長已經唔錯了 。 ...

咁我又眞喺有所不知喇,我仲以為响香港可以四季種花添。其實我呢喥夏天都好熱,氣温不時有三十幾度架,好彩熱的時侯唔長,所以對啲花冇乜影響。秋天後我一定要好好欣賞香港花友嘅靚花喇。
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-22 13:22:06 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-8-17 20:17 發表

伯爺婆,你啲Phlox咁大棵,係唔係宿根嘎?即多年生,到時到候就會開花?香港的花店賣的多數都係一年生的草花,開到咁上下就死佐啦!
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-22 13:23:37 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-8-20 05:26 發表

正啊!你個度啲天氣真係好啊,香港依家仲熱到不得了,好彩呢幾日落雨先好番啲,我都趁住呢幾日落雨播種佐幾個品種。
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-22 13:25:18 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-8-21 08:55 發表
一年四季當然唔係啦 ,香港的夏天熱到種什麼花都唔靚,我覺得秋天播種之後開的花是全年最好看的時候,六月之後種既花都生長不良咁,都唔好望佢開花 lu只要健康生長已經唔錯了 。 ...

Monse講得啱啊,10月起到第年的四月份才是香港花卉的最好時光
回復

伯爺婆 發表於 2007-8-22 20:32:52 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-22 13:22 發表

伯爺婆,你啲Phlox咁大棵,係唔係宿根嘎?即多年生,到時到候就會開花?香港的花店賣的多數都係一年生的草花,開到咁上下就死佐啦!

喺呀,我啲Phlox喺多年生架,冬天前我就剪矮佢,到出年春天佢就生番出嚟,仲越生越多,呢棵紅色嘅種咗差不多十年,開始弱喇,出年我要移一吓佢,佢就會壯啲。
回復

Tony 發表於 2007-8-22 20:38:27 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-8-20 05:22 發表

好beautiful呀
回復

Tony 發表於 2007-8-22 20:41:08 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-8-20 05:00 發表

咩野花黎ga.....有冇植株ge photo呀
回復

呵呵笑 發表於 2007-8-22 22:03:57 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-8-22 20:32 發表

喺呀,我啲Phlox喺多年生架,冬天前我就剪矮佢,到出年春天佢就生番出嚟,仲越生越多,呢棵紅色嘅種咗差不多十年,開始弱喇,出年我要移一吓佢,佢就會壯啲。 ...

唔怪之得啦,草花嘅啲花無咁大。
回復

伯爺婆 發表於 2007-8-23 07:46:49 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-8-22 20:38 發表

好beautiful呀

Tony....多謝你欣賞。依家天氣涼少少,開的繡球細咗兩嗰碼,唔夠巨型,早排開嗰啲靚得多呀。
回復