劉師奶的天台成員[檸檬,咖啡,番石榴],請賜教p^o^q

作者: lauc9 發表于 2010-12-4 11:43:53
2267 15
我家天台多左3個新成員
我估我都中中地毒..展望0黎緊0既將來會有更多0既新成員加入

[檸檬]
唔知點解0的葉一個個洞,賣俾我0個個人話係咁架喎,請問有無人知呀?
番左0黎兩日之後,葉面黃黃地,但葉底仲係綠,唔知係唔係因為唔夠陽光呢

[咖啡]
無咩頭緒應該點種..又好似0係度搵唔到資料咁,有無師兄師姐成功種植呀
冶舖老細話要種六年先會有收成,到真係有收成時一定大滿足

[番石榴]
一路以為係石榴,原來係番石榴
番左0黎之後就謝曬皮喇...
師兄指點話係唔夠水,跟住尋晚番去灌水之後,真係即刻生猛番曬(遲0的再post),咁神奇0既
睇相就知佢謝到無人有...唔知有無暗病

下午茶 發表於 2010-12-4 19:17:55 |顯示全部樓層
檸檬 好似係有虫,
番石榴.好似係決水,
回復

lauc9 發表於 2010-12-6 01:20:17 |顯示全部樓層
我都懷疑檸檬係有蟲架
但我搵唔到囉,我道行未夠
但我睇住佢一個個洞,又搵唔到蟲真係嬲嬲地
係唔係搵0的辣椒水噴下佢會好0的呀?
番石榴已經証實左真係缺水喇,改左早晚各淋一次就無事喇..
多謝你0既意見
回復

麥煞那 發表於 2010-12-6 01:23:35 |顯示全部樓層
回復 3# lauc9

相對於棵番石榴既大小 個盆好似的左的 ? 張相比我咁既感覺 -0-
回復

tokyron 發表於 2010-12-6 09:51:35 |顯示全部樓層
咖啡樹我通常隔一日淋水,每個月放小小肥,不過我估應該唔駛6年咁耐,應該4年就有果實。
回復

kaphoebe 發表於 2010-12-6 13:16:41 |顯示全部樓層
我都覺番石榴個盆好細,咖啡樹,你係邊買架?
回復

lauc9 發表於 2010-12-6 15:30:02 |顯示全部樓層
回復 4# 麥煞那

哈哈,可能係張相0既效果,因為我高炒麻 ..不過係有少少細0既,但我唔知郁佢會唔會令佢死
回復

lauc9 發表於 2010-12-6 15:31:20 |顯示全部樓層
回復 5# tokyron

我日日淋添,會唔會太濕
    咖啡落咩野肥好呀,我而家暫時日日落洗米水洗菜水咋..
回復

lauc9 發表於 2010-12-6 15:35:29 |顯示全部樓層
回復 6# kaphoebe

哈哈,既然個個都話佢細..我諗我都係時候同佢換個大少少0既盆喇
     係唔係可以唔洗換泥呀,原個換去第二個盆度呀?
    Sorry呀,我真係唔識呀..如果你地識就教下我丫..我成日好驚換左佢原本0既野佢地就會歸西
    我盆咖啡0係花墟一間舖頭買架,有野想搵可以叫佢幫你搵架,我除左叫佢搵呢幾盆果樹,我仲搵左兩盆針樹一盆鐵樹呀
回復

tokyron 發表於 2010-12-7 08:55:44 |顯示全部樓層
我係用有機肥
回復

麥煞那 發表於 2010-12-7 09:06:12 |顯示全部樓層
回復 9# lauc9

如果怕整死佢既 起棵野個陣 盡量令的根同埋泥成舊咁起出來 o,o
    係新盆鋪一層泥 再落基肥 (怕搞死棵野就輕手的 XD ) 之後再鋪多一層泥
     然後將棵野連埋泥成舊坐上去 再用泥填番密的空位就 OK 架啦
     基本上呢度個個都叻過我

PS 你天台好似好鬼大 應該個盆再大的都唔緊要 add12icon
回復

lauc9 發表於 2010-12-10 09:42:42 |顯示全部樓層
回復 10# tokyron

我想問呢,花生"夫"係唔係有機肥呀?我種呢0的落花生"夫"0岩唔0岩呀?
回復

lauc9 發表於 2010-12-10 09:47:15 |顯示全部樓層
回復 11# 麥煞那

哈哈,多謝你詳細0既教導呀,我會試下跟住做架喇
    我個天台將來仲要加好多新成員架,所以石榴唔可以咁霸道霸太多位
    另外呢,我0黎緊聖誕會去旅行,要6日先番香港呀..我之前見過有自動補水俾0的泥0既一支野..有無好介紹呀?
    補到6日應該都難0的
回復

麥煞那 發表於 2010-12-12 18:49:28 |顯示全部樓層

回復 lauc9 的帖子

如果天氣比較凍 就唔使補好多水o者  o, o
不過自動補水個的裝置我真係唔熟  - 0 -

之前我過加拿大11日 細盆既交低左比個 fd 睇
大盆既臨出發前 淋到滿左水碟 之後由佢自生自滅

哈 番到黎兩棵野一樣好地地 ( 羅漢松1歲幼苗 )
係盆泥縮左水一個圈 要填番密的泥 XD

至於你個幾棵 我建議 就算唔搵野補水 都鋪的膠台布 之類既野遮盆面的泥 咁泥裡面的水就走得冇咁快
同埋我見你個3個盆好似冇水碟 ? 水碟好多時都可以幫助控制盆裡面的泥既濕度
例如淋完花睇下水碟的水有幾滿 就可以判斷淋左幾多水 的泥有幾濕之類
我就好手癢 經常係淋完一盆 就用水碟的水去淋另一盆 懶係慳緊的水 XD
回復

miffymary 發表於 2011-1-28 23:51:55 |顯示全部樓層
種咖啡好有型!
回復

見習農夫4 發表於 2011-1-29 07:10:47 |顯示全部樓層
棵檸檬個盆咁細,換個大盆啦,d爛葉剪咗佢,換盆嘅時候睇吓d泥有冇虫,d根白唔白(d根白色代表棵植物健康),我都買咗一盆,換咗個大盆,做好基泥,檸檬好易種,努力!
回復