求各位師兄師姐救救小女子盆石榴,萬分感謝!!

作者: lauc9 發表于 2010-12-3 00:55:52
1082 5
咁多位師兄師姐,麻煩幫我睇下我盆石榴發生咩事丫...
呢盆石榴星期二抵達小女子家..到左頭先番到屋企,無啦啦0的葉謝曬同埋軟曬..
我絕對係一個新手..買左番黎之後淨係每朝淋水..無做過其他野,唔知點解會攪成咁
係唔係我剋住佢呀,佢今朝都仲好地地架..

為左急救,原諒我夜晚晚都夾硬影0的唔太清楚0既相
lauc9 發表於 2010-12-3 09:50:43 |顯示全部樓層
有無人可以救下我呀.....
回復

fnv234 發表於 2010-12-3 12:09:49 |顯示全部樓層
呢盆係番石榴
轉咗環境之後頭幾日都唔好晒住
等佢適應咗先比多D光佢
你呢盆會唔會唔夠水?
將佢放去陰D嘅地方先啦
回復

lauc9 發表於 2010-12-3 12:29:52 |顯示全部樓層
係呀?佢係同我講紅肉0既石榴..原來係番石榴..
原來係唔曬得住呀?我仲以為佢有蟲蟲呀..
因為睇其他師兄0個0的POST講話白色一忽忽0個0的可能係蟲..
我就係奇怪..搵唔到有蟲...
我而家ONLY係朝早淋水囉,咁我係唔係要早晚各淋一次佢先夠呀?
我淋左之後,佢跟手就流番曬出0黎..
同埋佢而家有果實呢,係唔係唔可以施肥呀?

多謝你答我,我等左好耐心急左好耐
回復

適少少 發表於 2010-12-5 21:14:35 |顯示全部樓層
番石榴要種室外, 應該淋水不足, 面濕, 芯唔濕! 根部吸水不足軟曬,
回復

lauc9 發表於 2010-12-6 01:16:49 |顯示全部樓層
老細仲呃我話兩年內都唔洗換盆0既..
不過而家早晚各淋一次就好好多喇...
我想問呢,我落唔落得肥呀...我而家only落洗米水呀,洗菜水咋..
回復