「一人一花」計劃

作者: tsoiyiu1009 發表于 2010-12-3 00:16:43
1423 6
話說我大囡幼稚園參加咗「一人一花」計劃~
今年2010年派發的小苗正正係我熟悉既大岩桐~
雖然熟悉,但係其實我從未種過~~ 唯有當迷岩咁種~
好喇~因為校方順道舉辦埋種植比賽,而家做翻個種植日誌俾校方參考~
起碼證明我唔係買成株翻嚟混水摸魚~

13/11
2/12
David 發表於 2010-12-3 01:39:08 |顯示全部樓層
Wah! It seems very wet wor
So scary that each student were only given one...
I mean what will happen if this one dies...
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-3 05:29:49 |顯示全部樓層
回復 2# David

因為攞翻嚟果陣太細隻...所以掉咗入溫室,等佢d根生得壯先~
其實可以換個大d既盆,不過未得閒搞...
但係若不幸種c咗,咪大大方方話俾學校知c咗囉~
我都唔明種c咗,係都要買過一隻嚟頂替...
回復

siu車 發表於 2010-12-3 07:44:51 |顯示全部樓層
回復 3# tsoiyiu1009

響我做個間小學呢個情況好常見....父母買棵黎代替等於幫個仔女補獲.....
所以佢地咪唔識咩叫愛惜lol.....d學生咪話「死左咪死左lol....橫掂阿媽都會買盆俾我架la」

我地負責呢個計劃既老師響尋日早會以一個bb作比喻....
佢話「你地唔可以抱住個bb周圍跑.....亦唔可以就咁放個bb響地下唔理bb..
咁樣你地知唔知係等於謀殺...植物都有生命架...只係佢地冇腳可以行...所以先叫植物」..
haha....我覺得呢個比喻真係唔錯~~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-4 22:07:42 |顯示全部樓層
回復 4# siu車

係丫~
既然有緣相聚,就盡力照顧,好好愛惜~
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-12-4 22:22:04 |顯示全部樓層
今日準備換大屋喇~
10/11小苗剛到手入住既獨立溫室,其實三個禮拜嚟只加過兩次水同加咗幾滴植物活力劑~add4icon
ZOOM個大頭先~add14icon
(4/12)OK~換完喇~
個底加咗層陶粒疏水用,可以睇到水位去到邊,無水先再加,隻杯底未開窿(遲d先搞add12icon )
回復

David 發表於 2010-12-5 00:16:21 |顯示全部樓層
Yee? Looking much better wor ^^
回復