單車價格

作者: jfung 發表于 2008-2-22 00:32:24
3650 20
因喜歡大自然, 所以剛搬到大埔村屋2個多星期.  現想買一部單車代步, 請問大約雖要多少錢才合理?  單車是否越輕越好(因為我係一個好細粒的女仔 )?
藍天使 發表於 2008-2-22 10:32:25 |顯示全部樓層
一般代步三舊水都有一部.  如果摺車就貴舊零水.  大埔墟好多單車舖.
回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 10:35:50 |顯示全部樓層
hi,你好呀,我都係大埔人呀,最鍾意見到鄉里.大埔偷車好嚴重呀,要小心,尤其千祈唔好泊係火車站!

大埔有部Hello Kitty單車呀,勁想要,但怕一陣就俾人偷左呀,唔敢買!
回復

八王爺 發表於 2008-2-22 11:02:30 |顯示全部樓層
我有一輛 摺得 冇 用。你來攞啦!
回復

ivy_wonghy 發表於 2008-2-22 11:25:30 |顯示全部樓層
用單車鏈無用咩?恕小妹住市區都無得踩 ,唔知乜頭乜路,請見諒!
回復

lammadick 發表於 2008-2-22 12:49:52 |顯示全部樓層
我在大埔工作...D同事叫我唔好買
佢地話老細同其他員工都有比人偷過
有鐵鍊都冇用...什麼都沒有了
回復

藍天使 發表於 2008-2-22 14:20:52 |顯示全部樓層
我出親都係3部車, 3部綁埋一齊又無事wor. (touch wood)
回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 14:25:29 |顯示全部樓層
原帖由 ivy_wonghy 於 2008-2-22 11:25 發表
用單車鏈無用咩?恕小妹住市區都無得踩 ,唔知乜頭乜路,請見諒!

你用單車鎖鎖住咩,佢咪扑爛你羅!用勁鎖咩,就拆走成架車剩番個車輪同埋個鎖羅!我自己都失過兩部車,之後信邪就唔再買.

如果你真係一定用單車,最好買二手的,有咁樣衰得咁樣衰好!搏冇人hau!
回復

八王爺 發表於 2008-2-22 14:33:56 |顯示全部樓層
可能 多咗好多国內人仕 .... 他們 要鉄換錢。
回復

ivy_wonghy 發表於 2008-2-22 14:44:14 |顯示全部樓層
二手的會不會是賊贓來的 ?!也許有一天你會在街上看到有人踩著你的單車
買舊單車記著檢查看看它有沒有"暗病"...
回復

heiheimama 發表於 2008-2-22 14:53:32 |顯示全部樓層
原帖由 ivy_wonghy 於 2008-2-22 14:44 發表
二手的會不會是賊贓來的 ?!也許有一天你會在街上看到有人踩著你的單車
買舊單車記著檢查看看它有沒有"暗病"...

oh,買二手單車最好不要買組合車(因可能有組件是賊贓),可選出租的舊車,當然要檢查清楚是否性能良好.

如果你住村屋,鎖在屋企門口不會有問題,但一定一定不可以在火車站過夜,死梗!
回復

藍天使 發表於 2008-2-22 15:14:47 |顯示全部樓層
就算唔係二手都唔好買貴/靚車, 過夜就一定唔好啦, 我次次都係日頭先至敢出車, 夜晚no way.
回復

八王爺 發表於 2008-2-22 15:17:08 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-22 04:02 發表
我有一輛 摺得 冇 用。你來攞啦!
回復

藍天使 發表於 2008-2-22 16:12:24 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-22 15:17 發表

唔洗比$$, 比人偷左都唔肉赤  (又touch wood)
回復

mandy 發表於 2008-2-23 03:22:25 |顯示全部樓層

我都係大埔人
前前後後買左3部單車(1個月內)
2部比人偷左,1部比人整爛
不知幾肉痛
而家買都唔敢買
回復

cross 發表於 2008-2-23 09:32:05 |顯示全部樓層
-.-我試過比人搞到得番個架..
乜都比人扲曬
回復

jfung 發表於 2008-2-23 23:47:35 |顯示全部樓層
八王爺, 你部單車係咪好細部個d呀(好似credit card送果d呀)?  你住邊架?
回復

everydayfan 發表於 2008-2-25 17:01:42 |顯示全部樓層
摺得果隻踏得好辛苦架播...
買嗥車唔好買咁靚, 我試過買一架隻色sharp些, 但2個星期就成架俾人抬走左, 之後買返架超普通都俾人拆左尾個look.
整返個look都成幾百蚊, 可以買過架喇~  整又唔係, 唔整又無用, 好慘~
女仔黎講, 有一隻叫" 公主車", 單車位前面做得無咁高, 上落車舒服些.  不用上斜來說, 踏也舒服些.

回復

清補涼 發表於 2008-2-28 20:35:53 |顯示全部樓層
哈哈 我都係''新界人'' 十年唔見五部單車
全部都係 火車站 比人撻左 .....
回復

笨笨 發表於 2008-2-28 22:07:17 |顯示全部樓層
我都係住係o的鄉村度架北區啦
我以前細細個陣,比人偷左我架車咩部份都有,前前後後都唔知發生過幾多次比人偷....
大個左,知道細細個主要人地會偷o的咩,
我就買條長鐵鏈前後轆車架車頭仲之有一個可以穿過而唔會彈出黎既地方穿過去,再鎖住,
仲要搵個光猛o的地方多人行既,先鎖係個度^^"工夫都做好多....
之後lee幾年都係鎖係屋企,沒嘜渣出去鎖係街咯~~~
如果想買便宜單車,可以去大埔個d租單車既鋪頭,有時會搵到d便宜又好既單車賣架(但係都係二手既多),妳可以走去問問
有咩整單車問題...都可以問我一下既,我細細個就自己整單車架^^"

回復

12下一頁