失敗的白蘿蔔

作者: 阿澄爸爸 發表于 2008-2-17 12:35:55
3427 11
10月下種的白蘿蔔, 種了差不多四個月, 掘出來一條唔夠8吋, 另一條仲攪笑, 細過我隻手指尾. 真失敗!

剪晒D葉, 有人話D葉都食得.

剪晒D葉, 有人話D葉都食得.

掘出來, 唔夠8吋.

掘出來, 唔夠8吋.

另一條仲細過手指尾, 比老婆笑到面黃.

另一條仲細過手指尾, 比老婆笑到面黃.

細果條掉了, 大果條切埋得一細碟.

細果條掉了, 大果條切埋得一細碟.

D葉比老婆滾了來吃, 但很老, 吃了兩條就放棄了.

D葉比老婆滾了來吃, 但很老, 吃了兩條就放棄了.
lolo 發表於 2008-2-17 12:57:06 |顯示全部樓層
用個咁細嘅盆嚟種   有8吋算大係好成積喎(愚見)
試吓用個再深d嘅盆   應該會再生得大d   不過可能又會老d    --->  
回復

heiheimama 發表於 2008-2-17 14:31:18 |顯示全部樓層
我覺得算是唔錯啊,個盆都係10吋深左右,種到8吋長的蘿蔔已經是極限啦!
回復

ayclui 發表於 2008-2-17 15:02:12 |顯示全部樓層
不如下次種櫻桃蘿蔔丫, 應該會好 d
回復

cestbaga 發表於 2008-2-17 22:23:32 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

贊成其他花友所講,用呢個盆種到咁大個好叻叻ga la
如果唔夠食就要揾深d盆種了~ :]
回復

阿澄爸爸 發表於 2008-2-18 09:44:52 |顯示全部樓層
原帖由 cestbaga 於 2008-2-17 22:23 發表
贊成其他花友所講,用呢個盆種到咁大個好叻叻ga la
如果唔夠食就要揾深d盆種了~ :]

多謝! 不過個蘿白一D都唔甜.我諗同我係窗台種, 唔夠陽光有關. 下次都係聽ayclui君講, 試下D細種蘿蔔.
回復

阿澄爸爸 發表於 2008-2-18 10:00:10 |顯示全部樓層
不過我始終唔明, 同一位置, 同size的盆, 同一批種子, 同量的施肥澆水, 點解一個白蘿蔔有8吋, 一個得手指尾咁大?

有無人睇過咁細既白蘿蔔?

有無人睇過咁細既白蘿蔔?
回復

lammadick 發表於 2008-2-18 16:09:37 |顯示全部樓層
勁呀..!澄爸
咁細個盆都種到咁大...你仔見到實好開心喇
我還未開始種野...要好好跟你學野喇
回復

比得大帝 發表於 2008-2-18 16:46:52 |顯示全部樓層
你呢d點算失敗, 我就曾經因為一個失敗的蘿蔔冇咗都唔知幾百萬定幾千萬元,   你唔信呀?

當年搞大陸生意, 認識了日本農業xxx株式會社, 合作在大陸種日本蘿蔔, 種出來後做埋乜漬物漬, 包裝一箱箱運去日本, 所有嘢都定好, 船都king埋, 一年最少一萬噸, 一斤幾毫子都死得人.

日本仔親自帶了種子來, 向農民講解, 在幾個不同地點試種, 講得很清楚一定要掘地2呎深, 點知就有一個農民唔聽人講, 認為蘿蔔唔會有咁長, 就掘少咗半呎, 個蘿蔔種出嚟就真係轉咗彎, 日本仔見到, 馬上回日本, 認為我們不能百份百控制到生產, 就因為一個失敗的蘿蔔, 取消了整個project, 絶不給第二次機會.  

我都唔識計因為呢個失敗的蘿蔔唔見咗幾多錢.
回復

阿澄爸爸 發表於 2008-2-18 20:50:00 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-2-18 16:46 發表
你呢d點算失敗, 我就曾經因為一個失敗的蘿蔔冇咗都唔知幾百萬定幾千萬元,   你唔信呀?

當年搞大陸生意, 認識了日本農業xxx株式會社, 合作在大陸種日本蘿蔔, 種出來後做埋乜漬物漬, 包裝一箱箱運去日本, 所有 ...

Peter 兄:
很同情你在該次生意上的損失. 我曾經也有機會同日本人合作工作, 他們對工作的態度真是一絲不苟, 這是他們的優點, 值得我們學習.
回復

阿澄爸爸 發表於 2008-2-18 20:58:14 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-2-18 16:09 發表
勁呀..!澄爸
咁細個盆都種到咁大...你仔見到實好開心喇
我還未開始種野...要好好跟你學野喇

係呀! 呀仔見到真係好開心嫁!

阿仔第一次接觸新鮮既白蘿, 幾開心!

阿仔第一次接觸新鮮既白蘿, 幾開心!
回復

inthesky 發表於 2008-2-18 21:28:48 |顯示全部樓層
如果係用個個細盆, 真係己經好成功架啦~
回復