[貼圖] C64 & 240

作者: soniamok 發表于 2008-2-16 23:46:51
2325 17
雖然天氣咁凍,但家中的 AV 總算待我不薄,仍有花開過我睇。
今次盆 C64 算係咁多次以黎,開得最好一次 (唔計買返黎果時開緊既花),
因為一直條綠邊都唔知走咗去邊,而且花未開盡就已經凋謝了。

C64

C64

soniamok 發表於 2008-2-16 23:51:26 |顯示全部樓層
另外,今日出去花墟走了一轉,唔覺意下又入了 2 盆貨
揀中的 2 盆都唔知點解無插字牌 ,問過話係 C73 同 405,
邊位高手可以幫佢地驗明正身!!!

C76 Decelles' Cosmos

C76 Decelles' Cosmos

回復

tata 發表於 2008-2-17 12:06:59 |顯示全部樓層
幾好喎, 我認名好屎, 要搵其他花友幫手
回復

charles604498 發表於 2008-2-17 15:40:24 |顯示全部樓層
C64好多花
回復

noel 發表於 2008-2-18 14:27:21 |顯示全部樓層
兩隻我都冇種過,如參照發叔圖鑑

C73 = Rob's Bee Boopsie
(但唔似wor~   http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_bee_boopsie.htm)

405 =  無名
(初看隻花仲以為係 Bob Serbin....)
回復

candyafr 發表於 2008-2-18 18:33:36 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2008-2-16 23:46 發表
雖然天氣咁凍,但家中的 AV 總算待我不薄,仍有花開過我睇。
今次盆 C64 算係咁多次以黎,開得最好一次 (唔計買返黎果時開緊既花),
因為一直條綠邊都唔知走咗去邊,而且花未開盡就已經凋謝了。 ...

其實我想請教下, c64要幾大棵先開花啊?我果棵由小苗開始, 都有半年了,但無動靜....
回復

soniamok 發表於 2008-2-18 23:48:43 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-2-18 18:33 發表

其實我想請教下, c64要幾大棵先開花啊?我果棵由小苗開始, 都有半年了,但無動靜....

我盆 C64 係係花展度買返黎時就已經有花了,所以我答唔到你啦~ sorry
回復

soniamok 發表於 2008-2-18 23:50:21 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-2-18 14:27 發表

(但唔似wor~   http://www.dollyyeh.idv.tw/robs_bee_boopsie.htm)

405 =  無名
(初看隻花仲以為係 Bob Serbin....) ...

Oh~ no ~~
咁要下次去發發度問下佢至得囉~
而家 2 款都暫變成 no name 喇....可憐
回復

candyafr 發表於 2008-2-19 16:30:02 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2008-2-18 23:48 發表

我盆 C64 係係花展度買返黎時就已經有花了,所以我答唔到你啦~ sorry

thank you 先, 唔緊要啦, 我會等落去..........等待也是–種幸福
回復

noel 發表於 2008-2-19 16:40:57 |顯示全部樓層
原帖由 candyafr 於 2008-2-18 18:33 發表

"幾時開花" 係由好多因素影响,品種、氣候、植植環境、水、肥料....
不如你影張相上嚟比我地睇吓,盆花去到邊個階段啦!
回復

noel 發表於 2008-2-19 16:46:58 |顯示全部樓層
Sonia~ 忘記告訢你,你盆C64 似 C45 多d 喎...
C45 -3.jpg
回復

八王爺 發表於 2008-2-19 16:53:34 |顯示全部樓層
奌解可以 成日买花?

真係屋企大都可以有溫室?
回復

noel 發表於 2008-2-19 17:31:48 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-19 16:53 發表
奌解可以 成日买花?

王爺~ set 個架响窗邊已經可以放成百棵喇~
回復

soniamok 發表於 2008-2-20 13:52:26 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-2-19 16:46 發表
Sonia~ 忘記告訢你,你盆C64 似 C45 多d 喎...

noel~~ 我懷疑佢開到淡晒色多 d 囉, 你睇睇我買返黎時既花色咁比而家深好多架
(http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=26&highlight=%2Bsoniamok)

不過我都唔太肯定係咪 C64 架
回復

soniamok 發表於 2008-2-20 13:54:57 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-2-19 16:53 發表
奌解可以 成日买花?

毒癮發作, 實在無辦法啦~~ 王爺
回復

noel 發表於 2008-2-20 18:27:35 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2008-2-20 13:52 發表

noel~~ 我懷疑佢開到淡晒色多 d 囉, 你睇睇我買返黎時既花色咁比而家深好多架
(http://www.hkplants.com/viewthre ... ghlight=%2Bsoniamok)

不過我都唔太肯定係咪 C64 架 ...

係喎~
回復

candyafr 發表於 2008-2-21 18:45:18 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-2-19 16:40 發表

"幾時開花" 係由好多因素影响,品種、氣候、植植環境、水、肥料....
不如你影張相上嚟比我地睇吓,盆花去到邊個階段啦!

noel,

我盆c64, 請給意見,thanks
回復

soniamok 發表於 2008-2-23 18:05:45 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-2-18 14:27 發表

405 =  無名
(初看隻花仲以為係 Bob Serbin....) ...

露露~~
今日再去花墟睇睇,俾我搵返其中一盆個名喇

Decelles' Cosmos: Single pink pansy/blue fantasy.Variegated dark green, cream & pink. (Std.)

Decelles' Cosmos

Decelles' Cosmos
回復