快快樂樂種蘿蔔

作者: Karine 發表于 2010-11-2 13:23:27
9102 79

DSC06159.JPG DSC06160.JPG DSC06149.JPG DSC06148.JPG DSC06161.JPG DSC06155.JPG DSC06156.JPG DSC06154.JPG DSC06153.JPG DSC06157.JPG DSC06158.JPG

評分

查看全部評分

Karine 發表於 2010-11-2 13:45:40 |顯示全部樓層

我塊 4x4尺的小田, 種了很多可愛的小植物, 最多係蘿蔔 ! 本來唸住嬰桃蘿蔔 28 日可以收, 但而家種左 30 日都係得嗰 d d 腫起, 有些得條小根, 又比虫咬 ! 唉 ! 攪到西蘭花都無掟企 !
我的蘿蔔原本每棵都生得好地地, 一個星期唔見, 全部比虫咬, 一塊葉都無完整既 ! 好激氣 !
我唯有又用 garlic 水, 又用 spicy 水, 又捉左 2 日虫, 希望虫害快 d 遠離我 塊小田啦

在此想請問各位 : 我的西蘭花已經種左 3 個星期, 但仍然似豆釘咁生積唔識大, 我已經落了 2 次花生夫, 請問可以怎想谷肥佢地呢 ! 祈望賜教 !
回復

孖吉 發表於 2010-11-3 16:18:58 |顯示全部樓層
在園甫種就係會麻煩D咖喇,你地個個都種菜,啲昆蟲重唔過哂黎開餐咩?隔離噴咗野驅蟲,啲蟲咪去哂你果度避難囉~

唔好淨係種十字花科,種幾行生菜,唐蒿,蒜頭 之類啦!

重有 蘿蔔 (turnip) 同 嬰桃蘿蔔 (radish) 都係根菜類,大家都搶用一種肥,唔應該種埋一齊。你果D西蘭花和蘿蔔要咁多肥,種啲豆類就啱嘞。
回復

Karine 發表於 2010-11-3 18:40:07 |顯示全部樓層

我種左幾棵荷蘭豆, 其實唸住嬰桃蘿蔔 28 日可以收, 收左之後可以種唐蒿同西蘭花, 但可能我抽的田比較多樹陰, 又無咩陽光, 我唸佢地的生長期要長小小.

我種左 2 行 芫茜, 希望佢陣味會對虫有阻嚇作用, 但看來都係無咩用, 我今日又去左田度捉虫, 又捉到十幾條, 佢地仲專食蘿蔔葉芯 tim, 我好怕我的蘿蔔失守 !

好煩惱! 今日有人教我用苦練水, 希望幫到我 !

請問西蘭要點先種得靚, 可以賜教下 ma?

回復

Vienne 發表於 2010-11-4 16:39:17 |顯示全部樓層

我個園圃老師西蘭花要種4個月先有得收,同埋早晚溫差要大先出到花蕾wo,我相信佢地係生得咁慢。
d櫻桃蘿蔔你落乜野肥呀﹗會唔會落錯肥所以唔大?落d海帶水比佢,根菜類應該落鉀肥會好d。
回復

Karine 發表於 2010-11-4 19:33:30 |顯示全部樓層
嬰桃蘿蔔同早水我由佢地14日大後每星期施一次海帶水,見佢得條根又落左次骨夫粉,尋日見有幾棵有小小腫起,希望有啦。

其實亞sir都話西蘭花好難有收成,但我想種想試,既然佢已發苗,咪想比d心機奏大佢囉,我响社區園圃,岩岩 4個月, 不過見佢好孬茄,好似生積。哈哈

我好想種,好想種好佢
回復

孖吉 發表於 2010-11-4 19:41:19 |顯示全部樓層
嬰桃蘿蔔同早水我由佢地14日大後每星期施一次海帶水,見佢得條根又落左次骨夫粉,尋日見有幾棵有小小腫起, ...
Karine 發表於 2010-11-4 19:33

努力呀!有冇申請下一期?
回復

Karine 發表於 2010-11-4 21:12:03 |顯示全部樓層
呢區一年得 2 期,好似話要休田咁話,下期希望抽到啦。種種下,有收成,好開心
回復

Karine 發表於 2010-11-5 08:57:51 |顯示全部樓層
聽聞綠色巨嘴要移民,
穿紅衣小嬰桃孩子們牽著小手,
圍著小圈又跳又笑。
有肥有瘦可愛極了。

蘿蔔小姐聴著歌謠抹掉眼淚,
真的嗎?巨嘴一家大小走了嗎?
那我的白臉配個靚妝,
美麗秀髮又可隨風飄揚,
蘡桃們快過來,讓我臉蛋添點紅,
哥兒們在等著啦;可一同起舞啦。
回復

Karine 發表於 2010-11-6 23:54:44 |顯示全部樓層

RE: 快快樂樂種蘿蔔

回復

Karine 發表於 2010-11-6 23:56:57 |顯示全部樓層
回復 10# Karine

回復

Karine 發表於 2010-11-7 00:16:58 |顯示全部樓層
嬰桃蘿蔔落淚時,就是肚腩快樂日。
雖然種得不好,頭釘咁,照食!
現在寄望那幾棵西蘭花,生菜同荷豆。
早水,跳完舞又快落肚lu
回復

SSL200507 發表於 2010-11-7 10:44:42 |顯示全部樓層
回復 9# Karine

讓蘿蔔小姐指揮蘡桃們快樂地起舞,
送別綠色巨嘴,
讓美麗的秀髮伴著歌謠隨風飄揚,
紅紅白白的小臉笑得天花亂墜.  
回復

Karine 發表於 2010-11-8 13:35:04 |顯示全部樓層
真開心, 有人同我一路種, 一路發揮想像空間呢
回復

Karine 發表於 2010-11-8 19:03:43 |顯示全部樓層

嬰桃伴

嬰桃伴

嬰桃小孩

嬰桃小孩
猶記得姨姨每次派海澡, 個個爭崩頭搶著吃,
它們又愛每天猜猜巨嘴會啃誰的髮絲,
又常取笑我面無血色無人喜歡,
現在成班嘩鬼不見了, 耳朵清淨太過了!

幸好農婦姨姨帶來了幾棵西蘭花
西蘭花呀 ! 西蘭花 !
點樣可以種好它 !

3 隻小手肘蘿蔔

3 隻小手肘蘿蔔

可愛的小芫茜長大了小小

可愛的小芫茜長大了小小

九層塔開花, 一路種田一路飄香

九層塔開花, 一路種田一路飄香

荷蘭豆, 要搭架啦

荷蘭豆, 要搭架啦

小生菜

小生菜

再落種的小芫茜

再落種的小芫茜

小芫茜

小芫茜

蘿蔔

蘿蔔

有虫的蘿蔔芯

有虫的蘿蔔芯

沙律生菜, 收了手肘會登陸塊田架啦

沙律生菜, 收了手肘會登陸塊田架啦

巨嘴開餐中

巨嘴開餐中

巨嘴真身

巨嘴真身

西蘭花

西蘭花

西蘭花, 教我如何不愛它

西蘭花, 教我如何不愛它

荷蘭豆 2

荷蘭豆 2
回復

Karine 發表於 2010-11-10 18:42:15 |顯示全部樓層
今日去探田, 影左相, 又放在此, 記錄一下 . 心情開朗又愉快!
回復

bbecky 發表於 2010-11-11 14:25:56 |顯示全部樓層
回復 16# Karine

10月中下種, 今天收成
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-11-11 15:11:51 |顯示全部樓層
點解你哋種啲蘿蔔可以種得咁靚嘅? 我仲極都係好細棵, 激死....add1icon, 係咪有啲秘訣呢?請指敎add3icon
回復

bbecky 發表於 2010-11-11 15:31:56 |顯示全部樓層
點解你哋種啲蘿蔔可以種得咁靚嘅? 我仲極都係好細棵, 激死...., 係咪有啲秘訣呢?請指敎 ...
Chubby仔仔 發表於 2010-11-11 15:11

櫻桃蘿蔔是打行/行播的,
你是哪種?
一週後追肥,  1:1  骨粉及麩粉
露出莖部便施肥 2:1 骨粉及麩粉
回復

bbecky 發表於 2010-11-11 15:36:17 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔是打行/行播的,
你是哪種?
一週後追肥,  1:1  骨粉及麩粉
露出莖部便施肥 2:1 骨粉及麩粉 ...
bbecky 發表於 2010-11-11 15:31

補充:
應是出了真葉後才追肥,
陽光充沛時泥土常板結,
要經常中耕, 根部才能好好吸水
回復

1234下一頁