快快樂樂種蘿蔔

作者: Karine 發表于 2010-11-2 13:23:27
9194 79
Karine 發表於 2010-11-17 13:42:49 |顯示全部樓層
我唸你最好問下被提名最佳農夫的前輩,我自問真的也也烏,不過係聽老師講咋。
好似我隔離田,有幾棵茄子,生黎生去得幾塊葉又唔生花費,理論種茄孑要落骨粉(磷肥),miss教我先落魚肥(淡肥)先谷大佢。我照做,一個星期見佢長葉,有返生氣,我覺得work喎。所以同你講。
而家我有少許明白,適當時候比合適肥料。
但點落法,要經驗,我在學習中。
回復

Karine 發表於 2010-11-17 13:43:04 |顯示全部樓層
我唸你最好問下被提名最佳農夫的前輩,我自問真的也也烏,不過係聽老師講咋。
好似我隔離田,有幾棵茄子,生黎生去得幾塊葉又唔生花費,理論種茄孑要落骨粉(磷肥),miss教我先落魚肥(淡肥)先谷大佢。我照做,一個星期見佢長葉,有返生氣,我覺得work喎。所以同你講。
而家我有少許明白,適當時候比合適肥料。
但點落法,要經驗,我在學習中。
回復

bbecky 發表於 2010-11-17 15:33:40 |顯示全部樓層
回復 38# Chubby仔仔

miss教我地這時應用骨粉+麩粉, 比例是1:1
先中耕, 後施肥, 五毫子份量便夠, 落於每棵之間,
再用泥覆蓋,  當見到莖部露面, 不用覆泥,
這時應施肥2:1,  我的是這樣種大的,
今天去收埋其餘的,  size都是普普通通咋
回復

bbecky 發表於 2010-11-17 15:37:25 |顯示全部樓層
回復  SSL200507

我上堂時, 亞 sir 教我地用 d 海澡 或海帶, 攪碎 (我用攪拌機攪) 浸水, 浸佢一個月, 浸 ...
Karine 發表於 2010-11-11 17:50

出左真葉, miss就教我地用固體肥了,
一週後便露出莖部了
回復

bbecky 發表於 2010-11-17 15:44:37 |顯示全部樓層
蘿蔔好慘, 比巨嘴踩完場, 牙虫又來訪, 我在停不了的養虫 ! 田, 種落的菜不是自家品嚐, 而是比虫吃 ...
Karine 發表於 2010-11-16 13:31

你第一幅圖是否白蘿蔔葉有蟲?
你是否落氮肥?
太多氮會有蟲架!
我地主要施固體肥的!!
回復

bbecky 發表於 2010-11-17 15:46:28 |顯示全部樓層
哎呀 ! 咁要唔要落海帶水, 我落左好多呀 !
bbecky, 好多謝你唻教路 ! 咁我想問呢, 我 d 手肘蘿蔔都好細條, ...
Karine 發表於 2010-11-11 17:32

如水多會爆開
回復

bbecky 發表於 2010-11-17 15:49:20 |顯示全部樓層
同埋熟了的嬰桃失掉了引人唾涏的紅與白,好可惜。
答返你問題:煑熟了會沒有難吃的辛辣味。仍舊有濃郁蘿蔔 ...
Karine 發表於 2010-11-11 20:48

今天收了幾條, 我受不了辛辣味,
故今晚將會青瓜百合切片炒
回復

bbecky 發表於 2010-11-17 15:55:35 |顯示全部樓層
蘿蔔好慘, 比巨嘴踩完場, 牙虫又來訪, 我在停不了的養虫 ! 田, 種落的菜不是自家品嚐, 而是比虫吃 ...
Karine 發表於 2010-11-16 13:31

你第二幅白蘿蔔露出莖部,
你是穴播的, 已見你把全部泥覆蓋,
如再有露出的則不必覆蓋了.

另外櫻桃蘿蔔露出莖部是不用覆蓋的
回復

Karine 發表於 2010-11-17 18:58:29 |顯示全部樓層
請問咩叫固肥? 我有落海帶水、香焦皮水,亦有落骨夫粉。哈哈,乜都落齊!
我塊田之前比蝴蝶虫侵略,現在盤據的是牙虫,一個字:唉!
回復

bbecky 發表於 2010-11-17 19:08:35 |顯示全部樓層
請問咩叫固肥? 我有落海帶水、香焦皮水,亦有落骨夫粉。哈哈,乜都落齊!
我塊田之前比蝴蝶虫侵略,現在盤 ...
Karine 發表於 2010-11-17 18:58

海帶水呀, 乜水呀等咪液體肥囉!
我見隔離種菜心通常落液體肥, miss教就落花生麩水囉!
咁就大得勁快!
我地種櫻桃蘿蔔既, 佢就叫我地落固體肥, 咪即係骨粉呀麩粉囉!
唔係落得多就好架! 落得多氮肥, 我唸你d海帶水是氮肥, 就會有好多蟲, 要適量,
d櫻桃蘿蔔, miss次次都叫我地落固體肥架!
但都唔使落太多, 每棵之間都係落五毫子咁多架咋!!!
以上既野, 我都係度講左幾次lu..
回復

Karine 發表於 2010-11-17 19:27:25 |顯示全部樓層
噢!明哂!謝謝。炒完碟嬰桃分d泥食下
回復

bbecky 發表於 2010-11-17 20:23:09 |顯示全部樓層
回復 51# Karine

係呢, 我想問下你, 你塊田係咪一律或好多十字花科種埋一齊呢?
見你有早水蘿蔔, 櫻桃蘿蔔咁, 你知要間種輪種既野嗎?
回復

Karine 發表於 2010-11-17 20:51:44 |顯示全部樓層
嘻嘻...我第一造種左成田蘿蔔,已經有前輩同我講太多同類型野搶同一種肥。間種輪種咩泥架?講 d泥聽下
回復

BTG_CARMEN 發表於 2010-11-19 14:14:59 |顯示全部樓層
回復 53# Karine
間種輪種咩泥架?>>>唔係好明你意思....
回復

bbecky 發表於 2010-11-20 16:57:43 |顯示全部樓層
回復 54# BTG_CARMEN

miss話 :  例如呢次種左十字花科既野,
下次就要種另一科的,
不要連種同科
回復

Karine 發表於 2010-11-22 20:20:33 |顯示全部樓層
BTG-carmen
我講得太口語化,sorry. 意思是 :"間種輪種是什麼意思呢?請指教。"明白嗎!?

Betty:那我知了!老師都有講。謝謝!
回復

Karine 發表於 2010-11-22 20:20:34 |顯示全部樓層
BTG-carmen
我講得太口語化,sorry. 意思是 :"間種輪種是什麼意思呢?請指教。"明白嗎!?

Betty:那我知了!老師都有講。謝謝!
回復

Karine 發表於 2010-11-24 18:49:03 |顯示全部樓層

蘿蔔小姐選美, 個個都細細仔 !

西蘭花大左啦, 青蛙不用曝曬啦!
回復

SSL200507 發表於 2010-11-24 23:32:57 |顯示全部樓層
How will you cook for your beautiful turnips?  
回復

bbecky 發表於 2010-11-25 10:46:05 |顯示全部樓層
回復 58# Karine

你種得好好呀
種了多少天呢
我來不及種的了
不然收成過年我會用來做有機蘿蔔糕呢
你西蘭花右邊果舊野係乜呀
跟住再右邊果棵係乜菜呀
你塊田未到期?
回復