返回列表 發新帖
作者: acmc 發表于 2010-10-30 22:12:19
2835 33
cklife 發表於 2010-11-3 09:06:36 |顯示全部樓層
點解唔準?  我數学好差, 我想學下嘢, 願聞其詳!
ilovedisneyland 發表於 2010-11-2 23:18

我估下....可能係範圍太大掛...
不過磅到0.1gm,有風吹過個磅D字己經會跳....放係枱到,外邊有車經過佢又會跳....張枱唔多穩佢又會跳...好敏感架.....

我估又可能會咁關係唔準...
回復

cklife 發表於 2010-11-3 09:08:22 |顯示全部樓層
哈哈~~~ 數字東西, 我都成日攪錯~~ 早兩日打皂, 大家才攪錯左個單位...

我覺得呢度數口叻和分析能力最強 ...
jellyfishy 發表於 2010-11-3 08:52

哈...數字我係最弱...弱到嚇死人...一D概念都無....尤其係小數點....或者後面有幾個零既數字....

簡單既連自己年齡我都會攪錯....
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-3 09:14:40 |顯示全部樓層
哈...數字我係最弱...弱到嚇死人...一D概念都無....尤其係小數點....或者後面有幾個零既數字....

簡單既連自己年齡我都會攪錯....
cklife 發表於 2010-11-3 09:08

我直頭失憶添啦~~
回復

八王爺 發表於 2010-11-3 09:41:03 |顯示全部樓層
年齡我唔會搞錯,腰圍就會。
明明 sales 度到 36,我又明明記得一直都係30!!
回復

孖吉 發表於 2010-11-3 13:07:19 |顯示全部樓層

簡單既 ...
cklife 發表於 2010-11-3 09:08

咁會搞錯呢?你今年 18 歲吖嘛~
回復

cklife 發表於 2010-11-3 13:24:18 |顯示全部樓層
年齡我唔會搞錯,腰圍就會。
明明 sales 度到 36,我又明明記得一直都係30!! ...
八王爺 發表於 2010-11-3 09:41

我老公都有咁既問題....我自己既經驗...千期唔好信sales.....

上次買褲就係咁....入到試身室....條褲跟本著唔到....甩褲....
回復

cklife 發表於 2010-11-3 13:25:05 |顯示全部樓層
咁會搞錯呢?你今年 18 歲吖嘛~
marcuslee 發表於 2010-11-3 13:07

係囉...自從18歲生日同自己講我年年都18...之後就成日唔記得真實年齡喇...
回復

孖吉 發表於 2010-11-3 13:31:15 |顯示全部樓層
點解唔準?  我數学好差, 我想學下嘢, 願聞其詳!
ilovedisneyland 發表於 2010-11-2 23:18

所有磅的 壓力感應元件 都唔係線性咖,即係 output 唔會係直線 (加 10%重量,output 的值會增加 10%為之直線),生產商只係用佢最直果一段用來做計重。所以佢 output 只係近以直線 (你諗吓曲線同直線唔可能完全重叠),有 1% 誤差 (100g 有 1g 誤差) 己經係好好,所以量 5000g 的磅你就預佢有超過 10g 的誤差,要有 0.1g 的準确度是機乎没有可能的事 (起碼商業上生產的磅係咁)
回復

cklife 發表於 2010-11-3 13:42:41 |顯示全部樓層
所有磅的 壓力感應元件 都唔係線性咖,即係 output 唔會係直線 (加 10%重量,output 的值會增加 10%為之 ...
marcuslee 發表於 2010-11-3 13:31

嘩...好深...超出我理解能力喇.....

回復

fianfumy 發表於 2010-11-3 19:30:51 |顯示全部樓層
所有磅的 壓力感應元件 都唔係線性咖,即係 output 唔會係直線 (加 10%重量,output 的值會增加 10%為之 ...

真係好深喎 .我對數字都好弱呀 .
回復

孖吉 發表於 2010-11-3 20:03:40 |顯示全部樓層
我都冇乜講過數字 add12icon
回復

貓后 發表於 2010-11-3 21:41:54 |顯示全部樓層
我都冇乜講過數字
marcuslee 發表於 2010-11-3 20:03

你係無講過,但係打晒出嚟比我哋睇姐add9icon
回復

比得大帝 發表於 2010-11-3 21:57:09 |顯示全部樓層
所有磅的 壓力感應元件 都唔係線性咖,即係 output 唔會係直線 (加 10%重量,output 的值會增加 10%為之直線),生產商只係用佢最直果一段用來做計重。所以佢 output 只係近以直線 (你諗吓曲線同直線唔可能完全重叠),有 1% 誤差 (100g 有 1g 誤差) 己經係好好,所以量 5000g 的磅你就預佢有超過 10g 的誤差,要有 0.1g 的準确度是機乎没有可能的事 (起碼商業上生產的磅係咁)

我就好明你講乜嘞, 不過你嘅數子有少少問題, 唔介意我指出, 5000g嘅1%誤差係50g, 唔只10g.
回復

孖吉 發表於 2010-11-3 22:43:40 |顯示全部樓層
我就好明你講乜嘞, 不過你嘅數子有少少問題, 唔介意我指出, 5000g嘅1%誤差係50g, 唔只10g. ...
比得大帝 發表於 2010-11-3 21:57

係呀,10g 係 0.2%,我俾多d位佢走棧。其實 1% 也好,0.2% 也好,誤差都係會大過 0.1g 好多好多好多倍
回復