作者: acmc 發表于 2010-10-30 22:12:19
2833 33
剛把25kg佨裝的麵粉分成數小包, 結果磅得24.1kg, 應該係個針磅唔準出問題, 請問大家用來磅材枓做包餅的磅, 有邊隻好用又低用介紹吓?
jellyfishy 發表於 2010-11-1 08:54:24 |顯示全部樓層
我係用最cheap 的幾十蚊的磅~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 11:43:16 |顯示全部樓層
剛把25kg佨裝的麵粉分成數小包, 結果磅得24.1kg, 應該係個針磅唔準出問題, 請問大家用來磅材枓做包餅的磅,  ...
acmc 發表於 2010-10-30 22:12

一般磅點都有d上落~
回復

acmc 發表於 2010-11-2 10:14:55 |顯示全部樓層
咁我唔買電子磅啦, 其實我仲有兩個新針磅係度.
回復

cklife 發表於 2010-11-2 11:12:33 |顯示全部樓層
咁我唔買電子磅啦, 其實我仲有兩個新針磅係度.
acmc 發表於 2010-11-2 10:14

買唔買要睇你用得多唔多,你一般需要磅既野需唔需要準確計量?....
我自己係用電子磅,因為會DIY護膚品,需要準確計量(小到0.01既單位)...而我又會整野食,所以重量又要有番咁上下大(5000KG),所以買左個貴D既電子磅。

所以主要視乎你既需求,如果只係普通分裝差少少咪由佢囉....如果你經常做團購,分裝後會同網友有金錢上既瓜葛,為左自己既信譽咪買個電子磅囉....不過電子磅都有好多唔同單位....

你可以去深水埗鴨X街D地舖睇下,我都係果邊買。仲有係要諗埋多數係屋企用定會帶埋出去,因為有D有分乾濕電...有D乾濕電兩用。
回復

acmc 發表於 2010-11-2 12:22:04 |顯示全部樓層
回復 5# cklife

唔會多啦, 就算要分嘢比人, 磅多些囉, 總之一定唔好比少應該ok.
我反而好有興趣知多啲, 你diy護膚品會有的咩種類, 是否一般用些青瓜, 蜜糖, 麵粉mix埋啲面膜, 還是面霜, 眼霜, 洗面奶, 洗面foam的大制作? 你會覺去藥房買到由醫生介紹的無香料無防腐無添加的安全和方便嗎 ? 因為我的皮膚好煩好薄, 好易起敏感,  以前常要看醫生和食藥.
回復

cklife 發表於 2010-11-2 13:21:14 |顯示全部樓層
回復  cklife

唔會多啦, 就算要分嘢比人, 磅多些囉, 總之一定唔好比少應該ok.
我反而好有興趣知多啲, 你d ...
acmc 發表於 2010-11-2 12:22

其實兩樣DIY都有...睇下有咩材料係手,同埋自己皮膚適合邊種囉。好似我會用砂糖加油或乳液做手腳磨砂。豆渣做身體磨砂。乳酪、蜜糖做面膜咁。
但又會整下唇膏,手工皂之類會用少少化工野既。
去藥房叫佢推介乳液,都係果D野囉....油+水+乳化劑+防腐劑....可以係無色素同無香料,但無防腐劑就無乜可能囉....我地自己整,新鮮做好即刻用,唔加防腐劑每次用完放雪櫃,都要一星期內用完啦....佢又無放雪櫃,又唔知做好左幾耐,邊有可能唔落防腐劑丫....

你皮膚薄就唔好用美白野囉....去角質同有酵素既護膚品都唔適合。建議可以向芳療果邊搵下野,洗面你可以改用牛奶加少少水,洗完唔洗過去,有一個妹妹仔買左專櫃野用到皮膚敏感都係咁樣攪番惦...原理係唔再比刺激佢,等皮膚自己好番。
洗完面保濕可以用純露(建議洋甘菊),如果唔買純露可以用淡蜜糖水。
潤膚就買有機椰子油,塊面仲有水既時候滴少少落手掌,搓勻佢薄薄地抺係面度。椰子油對BB或者薄皮膚都好,可以幫助皮膚細胞建立架構。

如果我係薄又敏感皮膚就會咁用囉.....最近感冒,皮膚勁爆拆(天氣轉得急無為意囉)。有爆拆時,我先用紫雲膏塗左,等爆拆好番就改用植物油。

如果你買藥房果d無添加,不如買芳療店果D基底乳液,佢地有一D最基礎加最少野既洗面奶、乳液、洗髮水等等既野賣。本來係佢地買番黎加精油落去用既,配方同我地自己DIY有d相似,只係佢地唔攪前面果部份,淨係加入精油囉....包保無香精....但防腐劑會比市面護膚品少,但比自己DIY多。
回復

比得大帝 發表於 2010-11-2 15:29:45 |顯示全部樓層
買唔買要睇你用得多唔多,你一般需要磅既野需唔需要準確計量?....
我自己係用電子磅,因為會DIY護膚品,需要準確計量(小到0.01既單位)...而我又會整野食,所以重量又要有番咁上下大(5000KG),所以買左個貴D既電子磅。
cklife 發表於 2010-11-2 11:12

(5000KG)?  我有冇睇錯?
你講緊5公噸噃
回復

八王爺 發表於 2010-11-2 15:58:26 |顯示全部樓層
你講緊5公噸噃
比得大帝 發表於 2010-11-2 08:29

成架車都磅到喎!
回復

比得大帝 發表於 2010-11-2 16:11:43 |顯示全部樓層
唔好介意我地開玩笑
如果個磅由 0.01既單位 (0.01gm) ~ 5000KG, 即係準確率係 0.01 gm/ (5000 X 1000) gm = 0.000000002

好可能世界上未有哩個磅
回復

八王爺 發表於 2010-11-2 17:15:33 |顯示全部樓層
有嘅有嘅,神的天秤。
回復

cklife 發表於 2010-11-2 18:44:45 |顯示全部樓層
你講緊5公噸噃
比得大帝 發表於 2010-11-2 15:29

係...我又攪左個笑話出黎....係5KG先對....
回復

比得大帝 發表於 2010-11-2 20:45:50 |顯示全部樓層
係...我又攪左個笑話出黎....係5KG先對....
cklife 發表於 2010-11-2 18:44

0.01gm ~ 5KG, are you sure?
都好勁噃, 準確率係 0.000002
如果有個磅話俾你知佢可以秤到5kg, 相差0.01gm, 我話俾你知, 一定呃你
回復

cklife 發表於 2010-11-2 22:41:24 |顯示全部樓層
如果有個磅話俾你知佢可以秤到5kg, 相差0.01gm ...
比得大帝 發表於 2010-11-2 20:45

唔通我又攪錯......聽日開個磅睇真D....
回復

比得大帝 發表於 2010-11-2 22:43:48 |顯示全部樓層
個磅可能顯示到0.01gm, 及可以秤到 5kg, 不過一定唔準
回復

ilovedisneyland 發表於 2010-11-2 23:18:32 |顯示全部樓層
個磅可能顯示到0.01gm, 及可以秤到 5kg, 不過一定唔準
比得大帝 發表於 2010-11-2 22:43

點解唔準?  我數学好差, 我想學下嘢, 願聞其詳!
回復

ilovedisneyland 發表於 2010-11-2 23:23:01 |顯示全部樓層
其實兩樣DIY都有...睇下有咩材料係手,同埋自己皮膚適合邊種囉。好似我會用砂糖加油或乳液做手腳磨砂。豆 ...
cklife 發表於 2010-11-2 13:21

To CK,

你話 芳療果邊, 即係边度?
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-3 08:52:18 |顯示全部樓層

哈哈~~~ 數字東西, 我都成日攪錯~~ 早兩日打皂, 大家才攪錯左個單位...

我覺得呢度數口叻和分析能力最強係王爺peter双吉 和 sammy, 有佢地可以幫自己找到數字和腦袋裡的冒點~~
回復

cklife 發表於 2010-11-3 09:02:14 |顯示全部樓層
To CK,

你話 芳療果邊, 即係边度?
ilovedisneyland 發表於 2010-11-2 23:23

芳療果邊...係偏向芳療既意思....依度好似無芳療區....

意思係用精油純露依類既東西....DIY你都知道...有兩類...一類係做乳霜洗面奶果D....
一類係麵粉加雞蛋果D....芳療係偏向麵粉加雞蛋.....不過因為外國芳療師係一門專業,要考牌,佢地會讀埋皮膚病理果類既課程,所以同麵粉加雞蛋又有分別....就算純天然野都有可能引起敏感嘛....芳療師會留意邊類物質容易引起敏感...咩體質既人應該用邊一類野....比較適合你囉....好過自己麵粉加雞蛋....
回復

cklife 發表於 2010-11-3 09:04:34 |顯示全部樓層
如果有個磅話俾你知佢可以秤到5kg, 相差0.01gm ...
比得大帝 發表於 2010-11-2 20:45

係呀...我記錯呀.....小數點後得一個位呀...0.1gm先係呀....
回復

12下一頁