三個可憐的新生兒

作者: chanpyhilda 發表于 2010-10-30 11:40:58
1169 9
一開始就覺得三個BB好可憐, 佢地都唔係父母的愛情結晶. 即使父母離了婚, 他們的孩子都是當初因愛而生的, 是無價的. 但呢三個孩子的價值就可以就佢地爺爺的資產而估量. (噢!! 第日佢地仲可以每日睇住恒指升跌而計算出自己的價值!!! 這都是我們未能做到的!!)
而且, 為何三個都是男的? 是用錢買回來的長子嫡孫!!! OMG~~~佢地父親讀書讀壞腦, 連生仔都為錢!!! 唔結婚係咪怕會比老婆分左d錢?
孖吉 發表於 2010-10-30 11:56:06 |顯示全部樓層
這只是別人的家事,並非社會事件。
人家造孽,禍延子孫,自有其子孫承受,第時要錢看心埋醫生也好,爭產要錢打官司也好,佢地家族咁多錢,錢太多總也要找出路。
錢可以解決到的,不是問題,錢不可以解決到的,是他自找的間題,與社會無關,也不會令我皺一下眉
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-10-30 12:23:34 |顯示全部樓層
茶餘飯後笑談一則:
呢個男人一係唔得或者唔鐘意女人,成半百歲人,女朋友好似=0
又話信佛,但又恨錢,特登整3個仔出黎目的係乜...................
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-30 12:28:44 |顯示全部樓層
家事可以變成國事, 也可以變成天下事!!  當然, 例子多了, 就會變成了平常事!!!

記得好多年前 (19年前), 電視都有報導香港男人北上包二奶的問題. 當時造成很多家庭個問題!!  二奶正名了, 要申請來香港了, 可以自給自足的還算了; 不能/不想自給自足的, 就變成社會問題了!!   現時, 包二奶普遍了, 變成平常事了!! 但問題是解決了? 或其實是嚴重了?

他們家有錢是他們家的事, 他們是香港的icon之一, 他們所作的事, 是否有一定的社會責任? 對香港的下一代來說, 這是否一個正面的社會教育?  如果香港的司法機構給了三個BB一個法律名份, 日後如果有人有樣學樣, 會否造成香港社會的衝擊?
回復

fianfumy 發表於 2010-10-30 23:22:15 |顯示全部樓層
點解是3個男孩子.....  人工BB  , 要男得男, 要女得女, 冇咩唔可以 .

菲媽:
以佢半百歲人, 咁有身家, 女人黐上佢身可以多的是, 但偏偏是冇 , 可想他有很多又怪癖就真 , 其實唔知係咪4叔知子琪第2胎是女, 所以叫大仔即開工做人呢? 為他千億王國留男不留女囉...
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 13:07:33 |顯示全部樓層
點解是3個男孩子.....  人工BB  , 要男得男, 要女得女, 冇咩唔可以 .

菲媽:
以佢半百歲人, 咁有身家, 女 ...
fianfumy 發表於 2010-10-30 23:22

其實如果要仔,細佬同淇淇夠可以人工受孕囉,一樣要仔得仔添,跟本就係有人怕執輸,拿拿淋整幾件出黎打定底add5icon
佢又唔睇下賭王D女幾叻~
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-1 13:51:18 |顯示全部樓層
乜都自己控制晒,全無天意.人生都幾無趣~
回復

claudiatang 發表於 2010-11-1 14:19:15 |顯示全部樓層
不是說他信佛的嗎?何以這樣發錢寒?拿這筆錢去做善事,領養一百幾個孤兒不是更有意義?弄三個孩子出來,日後的豪門爭產案不怕會有冷場。
可憐的還是孩子,沒有母愛....雖然現在有很多單親家庭,但出生初期總享受到媽媽的呵護啊.....
回復

chanpyhilda 發表於 2010-11-1 15:27:20 |顯示全部樓層
其實如果要仔,細佬同淇淇夠可以人工受孕囉,一樣要仔得仔添,跟本就係有人怕執輸,拿拿淋整幾件出黎打定底add ...
prodorothyhkg 發表於 2010-11-1 13:07

舉腳贊成!!  咩dum老人家開心係癈話!!  其實理由只有一個...錢!!!
回復

tommysze8 發表於 2010-11-1 16:26:46 |顯示全部樓層
目標為本,各取所需!
回復