返回列表 發新帖

D矽藻素真係好勁呀~正!

作者: hlartezu 發表于 2010-10-29 00:24:50
22989 29
Maggi_131 發表於 2010-11-10 23:59:54 |顯示全部樓層
我都有買food grade ge Diatomaceous Earth, 超大盒...
回復

sisterping 發表於 2010-11-11 22:20:48 |顯示全部樓層
我都有買food grade ge Diatomaceous Earth, 超大盒...
Maggi_131 發表於 2010-11-10 23:59

Food grade ge 係咪即係要來食的?可以問下價錢多少,有幾多,在哪裏買嗎?謝謝!
回復

Maggi_131 發表於 2010-11-11 23:48:31 |顯示全部樓層
相片0921.jpg 相片0922.jpg 相片0923.jpg
你睇下呢個o岩唔o岩先....係用黎殺蟲, food grade即係人/狗/貓食左都無事....
回復

hlartezu 發表於 2010-11-12 20:07:48 |顯示全部樓層
嘩~學唔少野~唔該你先~
回復

Maggi_131 發表於 2010-11-13 00:26:05 |顯示全部樓層
回復 22# sisterping

我o係寵物店買架.... 一買要買3磅... 你係唔係想試? pm 我share d俾你先?? 3lbs好似幾百蚊...
回復

kenny1017 發表於 2010-11-13 17:45:51 |顯示全部樓層
你問左幾多錢啊?
回復

kwanyeehui 發表於 2010-11-13 18:04:01 |顯示全部樓層
回復 10# 貝貝

矽藻土是不錯的, 以前花盆有D百足仔鑕動, 農夫姐姐讓些給我施用, 開水淋後現在沒有出現了.
回復

sisterping 發表於 2010-11-13 20:35:39 |顯示全部樓層
回復  sisterping

我o係寵物店買架.... 一買要買3磅... 你係唔係想試? pm 我share d俾你先?? 3lbs好 ...
Maggi_131 發表於 2010-11-13 00:26

多謝以上圖文並茂的介紹,獲益良多。我打算用來對付田間和果樹的害蟲的,所以都要頗多。我想我會買之前帖子提到那些比較便宜的,可能聖誕節前後會去化工原料行買,試試是否如傳聞中的有效。先謝過!
回復

ivo 發表於 2010-11-13 22:16:48 |顯示全部樓層
每一種矽藻土都可防治害蟲嗎?

矽藻土可非為天然及再結晶矽藻土,一般作為水質過濾用的為經過高溫再結晶之工業矽藻土,其分子顆粒較大,可以用來過濾水質,但卻無法用來防治害蟲。只有結晶度低的天然矽藻土,才有防治害蟲的功能。
回復

sisterping 發表於 2010-11-15 22:39:03 |顯示全部樓層
每一種矽藻土都可防治害蟲嗎?

矽藻土可非為天然及再結晶矽藻土,一般作為水質過濾用的為經過高溫再結晶之 ...
ivo 發表於 2010-11-13 22:16

多謝提醒,咁都係去花墟買啦,不過,唔知D矽藻土可唔可以吉死D蝸牛蛞蝓呢?
回復