返回列表 發新帖

本館交換版可接受那種形式的交換

關閉 [複製鏈接]
作者: 比得大帝 發表于 2010-10-27 09:54:52
3932 25
lameric 發表於 2010-10-27 22:45:52 |顯示全部樓層
我又小人之心度君子之腹: 用植物嚟換物件始終係唔妥當,果件物件多數係用錢嚟買.變相係做緊買賣..... 咁樣交換法我會"陰謀論"咁覺得其實"賣"方係想"逃稅"避過嗰幾%嘅買賣版收費囉.你賣得嘢都應該有錢賺啦...仲要走埋啲咁嘅法律罅.我就唔係好欣賞囉.

講完!
回復

ILoveFlower 發表於 2010-10-27 23:22:42 |顯示全部樓層
個人意見:同意以植物交換植物或園藝有關物品, 但不應列明市值/價值, 否則同買賣沒兩樣。絕對不同意以植物交換郵票,  很明顯是同買賣一樣。但接受以植物交換印花。
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 23:37:08 |顯示全部樓層
讚成你的見解
同simon傾過, 其實佢唔係好緊張哩5%, 按simon說每個月收入只係十元八塊 (可能好多人賣完唔入數), 再者又冇版主, 佢向我提意過取消交易版, 不過我要求佢把交易版留下來, 認為對鼓勵種植有幫助, 多點人種嘢, 點都會對人流有幫助

我地又唔好用法律罅形容交換郵票的花友, 事實是當時版主唔理, 做成好多前前科, 今日見到嘅個案都係跟住前人做啫, 係我哩個攪屎棍攞哩個話題出嚟講啫
回復

lameric 發表於 2010-10-28 06:52:00 |顯示全部樓層
個人意見:同意以植物交換植物或園藝有關物品, 但不應列明市值/價值, 否則同買賣沒兩樣。絕對不同意以植物 ...
ILoveFlower 發表於 2010-10-27 23:22

呢一點我都諗過...
- 或者可以接受交換一些用錢都買唔倒嘅東西...就好似 ILoveFlower 話齋..交換印花(嚴格嚟講可以買倒!).
- 或者係同類型物品嘅交換 (例如:唔同size嘅試飲杯.......)
不過有時都要 case by case 咁去斷定...
回復

比得大帝 發表於 2010-10-28 11:30:54 |顯示全部樓層
主流意見都係
植株 vs 植株
植株 vs 園藝有關物品
園藝有關物品 vs 園藝有關物品

亦乎合園藝館嘅精神,  相信寫清楚個版規就唔會發生誤會
回復

比得大帝 發表於 2010-10-28 15:22:04 |顯示全部樓層
哩個主題搜集意見都差不多了, 可以寫報告向管理員反映

功成帖退
回復