本館交換版可接受那種形式的交換

關閉 [複製鏈接]
作者: 比得大帝 發表于 2010-10-27 09:54:52
3927 25

今天不是解讀版規對      [本版主要是用以分享和交換植株和相關物品]

係搜集各人意見, 你認為園藝館的交換版應提供那些服務, 給管理員作改善

我個人取向是
交換除了是物與物的交換, 最重要的是互相交換自己的種植成果, 擴闊個人植株品種
多選投票: ( 最多可選 7 項 ), 共有 62 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
cherrylwy 發表於 2010-10-27 13:54:13 |顯示全部樓層
'郵票'係咪即係'其他非園藝有關物品'?
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 14:18:31 |顯示全部樓層
'郵票'係咪即係'其他非園藝有關物品'?
cherrylwy 發表於 2010-10-27 13:54

'其他非園藝有關物品' 指 other than 郵票 的非園藝有關物品
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 14:21:44 |顯示全部樓層
多選投票: ( 最多可選 7 項 ), 共有 27 人參與投票 查看投票參與人
1.  植株 vs 植株     27.78% (25)
係唔係有兩個人唔識投票呢?  27人投票, 只有25人支持植株 vs 植株, 唔通佢地認為  植株 交換 植株 係不可接受!!
回復

corina 發表於 2010-10-27 14:22:04 |顯示全部樓層
咁好似有花友話齋,已增值既八達通呢?
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 14:23:07 |顯示全部樓層
咁好似有花友話齋,已增值既八達通呢?
corina 發表於 2010-10-27 14:22

其他非園藝有關物品' 指 other than 郵票 的非園藝有關物品
回復

lammachingching 發表於 2010-10-27 15:31:34 |顯示全部樓層
我個人開始流連這個網除了是喜歡種花, 有不同的栽種心得外, 分享版亦是一個原因...記得第一次收到網友的分享的種子...然後自己栽種時一起分享心得...將長大的花post出來同分享者分享是很滿足的....而第一次出來交換植物...我們在種花時, 又會多想..自己有什麼可以同人分享..時很開心及有滿足感的事....反而當要求用郵票的我就不大有興趣...會想: 不如乾脆放在出售版吧! 因為我都會將郵票或其他園藝用品等同於$ (除非真係自己有多又唔要啦!)..
不過這只是個人意見...而我一貫就係..自己唔鐘意, 咪唔換囉...如果有人覺得值得而又想換又無咩所謂!!
回復

SSCP 發表於 2010-10-27 16:43:27 |顯示全部樓層
回復 11# lammachingching
有同感add14icon
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 16:46:47 |顯示全部樓層
我覺得最好係以自己培植嚟嘅植株交換別人自己培植嚟嘅植株
回復

lameric 發表於 2010-10-27 17:01:04 |顯示全部樓層
我個人開始流連這個網除了是喜歡種花, 有不同的栽種心得外, 分享版亦是一個原因...記得第一次收到網友的分 ...
lammachingching 發表於 2010-10-27 15:31

我都同意!!
回復

mabel7705 發表於 2010-10-27 17:02:47 |顯示全部樓層
我覺得最好係以自己培植嚟嘅植株交換別人自己培植嚟嘅植株
比得大帝 發表於 2010-10-27 16:46

認同呀!
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 17:07:10 |顯示全部樓層
我個人開始流連這個網除了是喜歡種花, 有不同的栽種心得外, 分享版亦是一個原因...記得第一次收到網友的分享的種子...然後自己栽種時一起分享心得...將長大的花post出來同分享者分享是很滿足的....而第一次出來交換植物...我們在種花時, 又會多想..自己有什麼可以同人分享..時很開心及有滿足感的事....反而當要求用郵票的我就不大有興趣...會想: 不如乾脆放在出售版吧! 因為我都會將郵票或其他園藝用品等同於$ (除非真係自己有多又唔要啦!)..
不過這只是個人意見...而我一貫就係..自己唔鐘意, 咪唔換囉...如果有人覺得值得而又想換又無咩所謂!!
lammachingching 發表於 2010-10-27 15:31

有同感, 我從未試過出售
呀, 唔係, 有一次咁多, 果時有個香港比較少的品種, 一次過買了七盆回來, 按原價出售, 心態都係想分甘同好
開始種AV時, 差不多所有AV一買回來就斬頭, 心態就係將己的培植成品送給欣賞的花友
又試過買些好多頭的TRAILER, 一盆拆成20個苖分出去
試過有次想減產, 一次過送出六十幾盆成株
回復

tongtony 發表於 2010-10-27 17:08:57 |顯示全部樓層

我認為 (分享/交換) (植物/園藝有關物品) 應該存有非利用交換來賺取利潤!
所有我支持(1)(2)add6icon
回復

fnv234 發表於 2010-10-27 17:58:46 |顯示全部樓層
要tick4個先可以提交嘅?
回復

lammachingching 發表於 2010-10-27 18:46:00 |顯示全部樓層
回復 20# 比得大帝

你真係好好呀!!
我個人覺得同人交換野時個感覺好warm!!  D人成日講香港人好功利, 只係識$, 但呢個平台卻能promote大家D植物的重視及愛錫!!不為什麼, 只為分享!! sharing can double the happiness!!
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 19:38:54 |顯示全部樓層
要tick4個先可以提交嘅?
fnv234 發表於 2010-10-27 17:58

有咁嘅事?  我tick一個都得!
回復

fnv234 發表於 2010-10-27 19:50:57 |顯示全部樓層
有咁嘅事?  我tick一個都得!
比得大帝 發表於 2010-10-27 19:38

而家得啦
回復

比得大帝 發表於 2010-10-27 19:59:45 |顯示全部樓層
恭喜你 add12icon
回復

SSCP 發表於 2010-10-27 20:52:45 |顯示全部樓層
回復 17# 比得大帝
同意add14icon
回復

蕙蕙 發表於 2010-10-27 21:36:59 |顯示全部樓層
回復 17# 比得大帝

我都prefer咁樣, 至可以達到互相交換種植成果既目的
回復

12下一頁