濕疹(鹽水止痕)

作者: cklife 發表于 2010-10-25 11:14:04
35821 22

我BLOG度有關濕疹既文章,有一位網友提供左佢覺得有效既方法,係用濃鹽水敷十五分鐘,話好有效。
我只記住左,但無番發濕疹,試唔到。

今日,有另一位網友留言,佢仔仔一歲大,佢試用依個方法,話有效,但敷十五分鐘對佢仔仔可能太刺激,佢改左3、4分鐘,話效果好好,起碼個仔有覺好訓。

我見有回響話有效,所以貼上黎比大家參考。

來源連結︰濕疹治療日記(二)

[25] 濃鹽水可治濕疹及止痕

本人也是患濕疹有幾年,今年4月到7月, 小腿的濕疹復發, 也看了皮膚專料, 只是给類固醇藥羔塗便算, 但這裹好了一半, 另一地方又起新的, 十分困擾, 晚上時時痕醒, 猛塗藥羔也只能幫到少少, 也曾經買過綠茶素吃, 幫助不大. 後來我看到一本書, 講及一些治暗瘡DIY, 內中提到也可治癒濕疹, 說是他們的祖母教, 有很多人試過也有效. 於是我本着姑且一試, 用濃鹽水(粗鹽)浸濕棉花敷 15 分鐘在患處, 再用和暖清水過淨, 用毛巾印乾, 再塗些潤膚羔保濕, 當晚半夜便沒有痕, 而且患處開始凋謝, 每晚沖涼前這樣做, 或日間有時間敷多一次, 非常有效, 特別是非常止痕, 我試了约 10 天, 便痊癒了, 連的印也淡了. 初時試可先試少少患處,見有效才試大面積也得, 反正沒有副作用, 不妨試試看, 連蚊叮咬过留下的地方也可消腫止痕.

[引用] | 作者 CARRIE2010 |         2nd Aug 2010 4:14 PM

[28] Re: leona

多謝呢位網友的留言,真的幫了我很大的忙.我個仔今年一歲,出生十几天就有濕疹,情況一直很反覆,前幾日佢的皮膚又開始痕,佢不停抓,令我很心煩,也很心痛.幸好上網看到這個方法,我當晚就試下幫個仔用濃鹽水(粗鹽)浸濕紗巾敷 15 分鐘在患處,發現真係得,佢無再抓,於是我就幫佢敷埋其他身体的部位,果晚佢瞓得好好.不过,可能我個仔太細,皮膚太嫩,所以第二日佢有D皮膚又紅又皺,濃鹽水可能對佢太刺激了,所以日頭我仲諗緊夜晚好唔好再幫佢敷.點知,到晚黑佢瞓左一陣就痕到喊醒,我唔想再幫佢擦類固醇藥膏,於是把心一橫,再幫佢敷鹽水.今次我就無敷咁耐,大概3,4分鐘度,敷完即刻用暖水幫佢抺干淨,再擦潤膚,好快佢就無嘈,乖乖瞓覺,大概到天光的5點半,佢又開始痕,不过,佢平時6點就醒,所以,D鹽水的功效差不多可以維持到令佢舒服瞓一覺,我已經好滿足.睇黎,我要日日用呢個方法先可以令我個仔有覺好瞓.

[引用] | 作者 leona |         25th Oct 2010 9:02 AM

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-10-25 11:16:42 |顯示全部樓層
我上年都有用呢個方法, 仲加埋醋(當正自己係地板抺地... ), 浴後睡前抹身, 跟手搽油/cream, 據說有天然殺菌作用.
回復

cklife 發表於 2010-10-25 11:19:03 |顯示全部樓層
我上年都有用呢個方法, 仲加埋醋(當正自己係地板抺地...   ), 浴後睡前抹身, 跟手搽油/cream, 據說有天 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-25 11:16

鹽真係好多用途架....據聞仲可以驅除負能量,所以D西片會見到d人,用鹽布結界。
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-25 11:26:16 |顯示全部樓層
道家的人都會用來洗身去病氣~
回復

cklife 發表於 2010-10-25 12:09:39 |顯示全部樓層
道家的人都會用來洗身去病氣~
jellyfishy 發表於 2010-10-25 11:26

係呀!   問下老公先....
回復

tommysze8 發表於 2010-10-25 12:47:14 |顯示全部樓層
曼秀雷敦「AD CREAM安膚康軟膏」ok 嫁,以前得日本有,D人買番嚟當手信,而家香港都有。
回復

有心有力 發表於 2010-10-25 12:52:51 |顯示全部樓層
濕疹隔一排又會番發,要keep住搽
回復

cklife 發表於 2010-10-25 14:35:10 |顯示全部樓層
曼秀雷敦「AD CREAM安膚康軟膏」ok 嫁,以前得日本有,D人買番嚟當手信,而家香港都有。 ...
tommysze8 發表於 2010-10-25 12:47

係網上搵到D資料...其他成份無咩....只係其中一種要注意一下...

MENTHOLATUM AD CREAM 其中成份包含以下依種...

DIPHENHYDRAMINE

用藥禁忌:

對此藥任何成份敏感者忌用。急性哮喘發作的患者不宜服用。不適用於新生嬰兒

用藥注意:

1.
患有閉角型青光眼、狹窄的胃潰瘍、尿道阻塞或甲狀腺機能亢進者慎用

2.
Diphenhydramine
有強勁的鎮靜和反副交感神經生理作用(anticholinergic)的效果,因此不建議老人長期使用此藥。

回復

擔泥 發表於 2010-10-25 18:58:40 |顯示全部樓層
原來咁多人有濕疹...
回復

SSL200507 發表於 2010-10-25 19:04:35 |顯示全部樓層
回復 1# cklife

Does it work for "Hong Kong Foot"?  
回復

cklife 發表於 2010-10-25 21:09:27 |顯示全部樓層
回復  cklife

Does it work for "Hong Kong Foot"?
SSL200507 發表於 2010-10-25 19:04

唔知喎...你可以試下既....香港腳沖完涼可以每晚用茶樹精油滴落去...去殺菌...有人話得架喎....不過唔好買BODY SHOP果D...佢唔係100%精油...
回復

cklife 發表於 2010-10-25 21:10:17 |顯示全部樓層
原來咁多人有濕疹...
擔泥 發表於 2010-10-25 18:58

香港人好多都有架.....
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-25 22:59:43 |顯示全部樓層
回復  cklife

SSL200507 發表於 2010-10-25 19:04

都係濕疹一種架~ 所以應該work~
回復

lameric 發表於 2010-10-25 23:25:01 |顯示全部樓層
呢排啲posts 個個都啱我用... 多謝!
回復

cklife 發表於 2010-10-26 09:02:56 |顯示全部樓層
都係濕疹一種架~ 所以應該work~
jellyfishy 發表於 2010-10-25 22:59

唔同架...濕疹係皮膚敏感既一種...無菌架...
香港腳有菌架...

足癬(俗稱香港腳)是因一種或數種黴菌(皮癬菌) 或念珠菌侵入皮膚表皮層

香港腳有一個方法,介紹左比三個人用都有效,醫番好喇.....有興趣朋友可以試下...

爽健出左一隻香港腳粉,個樽好似爽身粉咁樣既,每日腳鞋既時候,灑D係鞋裡面同襪裡面,用一段時間香港腳就好番。

雖然係白色粉,但除鞋時D粉又消失晒好似無野咁,唔會整污糟D鞋襪,幾個人用過都話得,而且好方便。
回復

SSL200507 發表於 2010-10-26 09:30:05 |顯示全部樓層
I am using it but once you are not applying then 又開始痕 and that area not getting well much.  I think I have to use it everyday and see.
回復

cklife 發表於 2010-10-26 09:46:38 |顯示全部樓層
I am using it but once you are not applying then 又開始痕 and that area not getting well much.  I th ...
SSL200507 發表於 2010-10-26 09:30

你指用邊一個呀...鹽水...還是藥膏...定藥粉呀...?
回復

SSL200507 發表於 2010-10-26 09:58:13 |顯示全部樓層
回復 17# cklife

Sorry, I mean 藥粉 only.  Other not try yet.  
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-26 10:04:00 |顯示全部樓層
唔同架...濕疹係皮膚敏感既一種...無菌架...
香港腳有菌架...

足癬(俗稱香港腳)是因一種或數種黴菌( ...
cklife 發表於 2010-10-26 09:02

係個醫師咁講~ 佢講d唔講d~ 
以前我老豆都有香港腳,都係用腳粉搞番掂~ 但佢成日著皮鞋,放工又成日打通宵麻雀,所以成日番發~
我覺得保持腳部乾爽,和不要番著襪,是防止和控制番發香港腳的方法.
回復

cklife 發表於 2010-10-26 10:09:54 |顯示全部樓層
回復  cklife

Sorry, I mean 藥粉 only.  Other not try yet.
SSL200507 發表於 2010-10-26 09:58

藥粉真係要每日用,反正買左番黎咪用晒佢囉...三個案例都係,未用晒一樽就好番,不過為免番發,都有建議繼續用,用都無晒粉為止。
回復

12下一頁