金錢樹該淋多少水

關閉 [複製鏈接]
作者: leng 發表于 2008-2-12 15:35:07
15766 20
我家種了一盆金錢樹,賣花說十天淋水一次,但葉越來越黃,我估是淋水問題,有人話,一次要淋飽,一星期淋一次,可否告知該如何淋水,是十天嗎,多或少?
tobysiu 發表於 2008-2-15 22:51:50 |顯示全部樓層
我開頭三日淋一次,但我覺得唔係好足夠,近呢個月我改為隔日淋水返而見到係比之前翠綠左
回復

HoneyBees 發表於 2008-2-16 17:56:52 |顯示全部樓層
一星期淋一次,但泥土過乾,普通淋水只淋到表面,可將整個花盤浸入水中,讓泥土充份吸水.
回復

candyafr 發表於 2008-2-20 00:04:02 |顯示全部樓層
好像是一星期一次, 但光線也會令葉變黃, 金錢樹宜放室內有散射光位置
回復

leng 發表於 2008-2-25 09:28:53 |顯示全部樓層
昨日家中金錢樹冇得救,再去重新買一盆, 今次問清楚, 一星期淋一次水, 普通水杯半杯就足夠
回復

HoneyBees 發表於 2008-2-25 18:52:49 |顯示全部樓層
泥土一星期不灌溉會很乾,不容易吸水,在表面淋水,泥土表面濕潤,但內裡仍然乾燥,植物便不夠水份"崖"至下一次淋水(要"崖"一星期才再淋水),所以最好用浸濕法,將整盤放入水中(水的高度為花盤一半至三分二高)約5-10分鐘,讓泥土充分濕潤.
回復

leng 發表於 2008-2-26 12:44:54 |顯示全部樓層
上次因為朋友告知一次要淋飽水, 至盆底有水流出後,把水倒掉, 但沒多天就折斷, 我把花盆泥倒出,根部球已腐爛 , 我不服氣所以重新再賣一盆,但如Honey Bees經驗, 把花盆放在水中浸濕5-10分鐘,我怕根球會爛 ,怎辦?
回復

leng 發表於 2008-3-27 23:03:50 |顯示全部樓層
15/3我依Honey Bees朋友的方法把花盆放在盆水中浸泡大慨5分鐘,但我發覺泥很濕,一直很擔心, 24/3我旅行回來,但見泥土還是很濕,但金錢樹很綠,
無變黃,到今天我還未淋水,但我認為浸濕法是可行的,今天我發現有新枝長出,我現在充满信心,這次一定把樹種好,多謝Honey Bees 提供方法,再謝
回復

leng 發表於 2008-4-23 14:35:30 |顯示全部樓層
我的金錢樹長出很多小枝和二枝大枝,很開心
回復

mkpetpet 發表於 2008-4-23 19:14:46 |顯示全部樓層
我種成年有多,  都冇變化!  見出面 d 舖用水種,  我又改用水種,  依個舊曆年就標0左兩三枝新芽出0黎.
回復

leng 發表於 2008-4-25 09:36:00 |顯示全部樓層
我的金錢草本來有10枝,現在長出二大七小枝密密一盆很多, 本想把照片登上, 但不成功,
回復

maymay靚 發表於 2008-4-25 09:49:21 |顯示全部樓層
我盆 金錢樹有d好似 - 粟米仔 既野生出黎..  知唔知 係咩呢????
回復

leng 發表於 2008-4-27 21:26:59 |顯示全部樓層
應該係新芽, 我的那盆真的長了很多新芽,本想讓你們看看,但我唔識貼上相片
回復

maymay靚 發表於 2008-4-27 21:39:44 |顯示全部樓層
你可於回覆帖子下方, 按瀏覽 >> 再選你圖片之位置 >>柬你要貼之圖片 >> 開啟就ok...
回復

leng 發表於 2008-4-28 09:57:31 |顯示全部樓層
複製 -DSCN2288.JPG
回復

damarco_jt 發表於 2008-5-14 17:18:48 |顯示全部樓層
我個棵金錢樹已種了2年, 現在由10支變成20多支, 今天發現開了一支形似粟米種的品種,
其實金錢樹開花是'吉'還是'兇'呢????
回復

maymay靚 發表於 2008-5-14 23:15:18 |顯示全部樓層
點解硬要評佢是吉 / 兇呢, 之前我 paul 金錢樹都有長出一支,
做人做事 平常心, 最重要係開心,,,
你 paul 樹由 10支 長到有20支 唔係好開心咩.....
回復

dancy200 發表於 2008-5-24 11:17:47 |顯示全部樓層
近來我的金錢樹新出的枝,
不知怎的在頂部的葉出現枯的現象,
我都是10~15天淋一次水
回復

IVAN 發表於 2008-5-24 20:06:11 |顯示全部樓層

我果盆一星期就淋個樽紅色刻度既分量, 生得幾快 ~ 不斷有新芽出
回復

chrisng 發表於 2008-5-27 16:27:17 |顯示全部樓層
我是每天淋水, because Malaysia  weather very hot.. If raining I didn’t 淋水

this baby tree grow by leaf

this baby tree grow by leaf
回復

12下一頁