黑骨芒

作者: leng 發表于 2009-6-25 10:23:30
7935 8
2月份購入一盤黑骨芒,賣的人給我盘面裝满啡色圓石, 叫我二,三日淋水, 但很快葉轉黃, 乾枯, 現在很疏落, 我上網查,很多都說要勤力,天天早晚淋水, 加肥,我已經照做,但還是冇起色, 近日更有折斷, 是否天氣太熱, 請給我提供意見
ahhung68 發表於 2009-6-25 14:31:48 |顯示全部樓層
我都有一盆黑骨芒, 盆內沒有甚麼圓石之類的物品, 之前買了一包芒骨碎用唔哂, 所以在泥土內加了很多芒骨碎以助排水。我每天都會淋一次水, 另外每晚用噴水壼把整株植物噴濕, 大約一星期至十天用x寶4號花肥(觀葉植物用)開水施肥一次, 而植物就放在有室光但唔會直接曬到的地方, 而家盆芒大到好似個樹林咁呀~~
回復

yoyo2002 發表於 2009-6-25 14:46:34 |顯示全部樓層
我都有一盆黑骨芒, 盆內沒有甚麼圓石之類的物品, 之前買了一包芒骨碎用唔哂, 所以在泥土內加了很多芒骨碎以助排水。我每天都會淋一次水, 另外每晚用噴水壼把整株植物噴濕, 大約一星期至十天用x寶4號花肥(觀葉植物用) ...
ahhung68 發表於 2009-6-25 14:31

黑骨芒真係好難種,你好本事。
回復

ahhung68 發表於 2009-6-25 23:40:38 |顯示全部樓層
黑骨芒真係好難種,你好本事。
yoyo2002 發表於 2009-6-25 14:46

真係唔難架, 只要你唔怕煩就得架啦~~
回復

leng 發表於 2009-6-26 12:29:39 |顯示全部樓層
折斷和枯黃的部份需要剪去嗎?
回復

ahhung68 發表於 2009-6-27 11:06:12 |顯示全部樓層
折斷和枯黃的部份需要剪去嗎?
leng 發表於 2009-6-26 12:29

剪咗佢, 等佢再生過新的出來啦~
回復

ZzzBon 發表於 2009-7-30 20:25:04 |顯示全部樓層
Hello! 我是新會員, 我之前都覺得黑骨芒好難種, 但是現在已經繁植了許多! 不過真是要勤力! 因為它們是不能太乾的!
回復

1184 發表於 2009-7-30 21:20:43 |顯示全部樓層
早、晚比太陽晒吓會靚d
回復

siubox 發表於 2009-12-23 23:58:15 |顯示全部樓層
我種在吸水石山唔理她,種很好好
回復