返回列表 發新帖

牛奶致癌

作者: jellyfishy 發表于 2010-10-19 12:04:31
5256 34
owlcyr 發表於 2010-10-21 11:04:52 |顯示全部樓層
水母,其實牛奶會否致癌呢個topic太闊,無咩conclusion,.
主要致癌,其實只係指high level of IGF-I的問題.
其實IGF-I係一種體內重要hormone,促進身體內所有細胞成長(這當然包括cancer cell),而牛o既IGF-I同人o既係完全一樣,問題就產生啦~
而家o既牛好多都用o左rBGH/rBST呢2隻人造hormone去令佢多o的奶,研究亦指出,有用呢2隻hormone所生產出o黎o既奶o既IGF-I含量高出"正常牛"6-10倍.
同埋如果要飲,就飲o的rBGH/rBST o既奶其實已經好好多(EU,澳州,NZ,CANADA,JAP都BANNED o左呢o的奶,so較為安全)

唔打咁多字啦,呢個網較為科學及簡單
http://www.foodandwaterwatch.org ... hat-research-shows/
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-21 11:10:39 |顯示全部樓層
貓頭鷹先生,你又突然出現~
現在好多所謂鮮奶和高鈣奶的材料,都混合左奶粉,根本唔知佢邊一隻材料混入有問題奶.幾年前內地三鹿事件到現在,牛奶品質問題還是沒有明顯改善,甚麼早熟症的新聞還是到處皆是.
我的貧血問題,自從三個月前戒奶攺飲豆漿,情況好左d,至少唔會無端端成腳瘀晒.
回復

owlcyr 發表於 2010-10-21 11:20:32 |顯示全部樓層
見係你ma,o米出現下lor(其實係其他o野又唔識o米出唔到聲lor)
同埋唔好記得飲鈉米鈣(鈉米x o既產品都唔好食同飲住)果o的產品啊~
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-21 11:24:26 |顯示全部樓層
見係你ma,o米出現下lor(其實係其他o野又唔識o米出唔到聲lor)
同埋唔好記得飲鈉米鈣(鈉米x o既產品都唔好食同飲住)果o的產品啊~

owlcyr 發表於 2010-10-21 11:20

哈哈~~ 即係唔洗記得~ 

乜出埋nano 鈣添喇??
回復

owlcyr 發表於 2010-10-21 11:27:33 |顯示全部樓層
打錯字o者......
出o左好耐啦......
回復

catcat33 發表於 2010-10-21 12:27:36 |顯示全部樓層
戒奶, 濕疹就受控係事實。而家好多醫生都主張有濕疹人仕要戒蛋同奶。
我屋企個幾位都戒咗。唔可以話好得晒。但的確有改善。
回復

cklife 發表於 2010-10-21 14:01:17 |顯示全部樓層
戒奶, 濕疹就受控係事實。而家好多醫生都主張有濕疹人仕要戒蛋同奶。
我屋企個幾位都戒咗。唔可以話好得晒 ...
catcat33 發表於 2010-10-21 12:27

係呀?.....
我如果食素果斷時間...都維持住蛋奶素,主要係戒唔到芝士。不過最近想試下唔食蛋奶,睇到你咁講...又真係想試下戒蛋奶一段時間做下實驗....
回復

mono 發表於 2010-10-21 16:16:09 |顯示全部樓層
我屋企人嘅經驗係咁。(因為有好幾個)
佢地之前有定期做驗血。睇下對啲乜野食物有敏感。
結果佢地每次對唔同嘅食物敏感度都會有差別。有時高,有時低。有時有,有時無。
但牛奶同雞蛋就每次都敏感度最高。所以佢地會盡量少食。(但新鮮鴨蛋同羊奶又得喎)

中大咪有個用中藥醫濕疹嘅試驗嘅。(都試咗幾年)
我屋企有個細佬。五歲時做過半年療程。(佢真係無忽好肉個種)
濕疹真係好咗五,六成。個人涼咗,無咁易出汗。
但中大只係比半年療程攞數據,之後無得再睇。小朋友而家七歲,都無再差番。
而家佢會 keep 住搽甘油同盡量戒口囉。
唔知中大仲要試幾耐,先至可以收病人呢?
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-22 08:56:03 |顯示全部樓層
mono 發表於 2010-10-21 16:16
我屋企人嘅經驗係咁。(因為有好幾個)
佢地之前有定期做驗血。睇下對啲乜野食物有敏感。
結果佢地每次對 ...

好耐無update 呢個帖.
我都係睇中醫才control 到疹子~
攺變飲食又再control 左~
人大左, 身體差得很快, 中西醫都話我底子唔好, 現在成個生活習慣都攺變了, 自從戒奶攺飲豆漿, 近2個月已完全沒有出現貧血問題.
所以說, 吃奶不是必要的. 哈哈~

我想學下整豆漿, 希望不太麻煩啦~
回復

八王爺 發表於 2011-2-22 10:21:57 |顯示全部樓層
偶然食碗姜汁撞奶都得。總唔會日日食。
豆漿真係好有益,除咗少少涼,其實飲得都有好效果。
黑豆漿,芝麻豆漿,小麥胚芽豆漿都好正!
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-22 11:23:06 |顯示全部樓層

好難完全唔點奶, 但至少唔洗日日飲奶~
我都好想整d 唔同味道的豆漿~~~ 好吸引呀~~~
回復

八王爺 發表於 2011-2-22 12:07:00 |顯示全部樓層
仲有啲更騎哩, 菊花豆漿,朱古力豆漿,玉米豆漿,炒豆漿 ... ...
回復

acmc 發表於 2011-3-24 17:26:41 |顯示全部樓層
回復 八王爺 的帖子

我都自制豆漿咗好多年,  唔少功夫, 啲嘢唔容易洗, 而且就係個親人話我知, 佢雙腳的"瘀", 疑是自制豆漿的濃度高, 因大豆內含有啲咩質(唔好意思唔記得)過多會引至皮膚出現一撻撻, 所以改為買來飲囉!

你說的牌子都有飲過, 想知你哋有無啲無添加冷門嘢介紹吓!

回復

acmc 發表於 2011-3-24 15:43:56 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

有無邊隻豆漿牌子好介紹?  好似維x的味道唔錯, 但有咩咩劑, 維他x的純豆漿, 成份是大豆和水, 但又無咩豆香味!

還有你所謂的瘀, 是否啡啡哋色, 按下會有點痛的? 我有親人都有, 有咗十多年, 完全同短裙說bye bye, 後來去body check, 驗血都揪咗十四支針筒,  醫生都話找唔到有身體毛病,  經醫生介紹去看皮膚專科, 嗰個醫生話這些叫皮下脂肪發炎, 原因不明的, 你有就有, 無就無咁話!
回復

八王爺 發表於 2011-3-24 16:15:47 |顯示全部樓層
acmc 發表於 2011-3-24 08:43
回復 jellyfishy 的帖子

有無邊隻豆漿牌子好介紹?  好似維x的味道唔錯, 但有咩咩劑, 維他x的純豆漿, 成份 ...

ACMC, 依家超巿有很多不同品牌的豆漿,如果可以,盡可能自己家中磨豆煮。

另外,金光,永和都不錯,揀低甜。本地的維他有原味無甜豆漿,即不是維他奶和麥精,也不在冷凍食品櫃的。
回復