有D咩香草係多年生的?

作者: gunbuster363 發表于 2010-10-18 10:45:58
1365 8
眼見D BASIL已經開始唔似樣.......
唔知咩事, 可能秋天到了

以後BASIL都係種一盆好了.....多盆根本處理唔切....
gunbuster363 發表於 2010-10-18 13:27:52 |顯示全部樓層
回復

freda 發表於 2010-10-18 15:43:42 |顯示全部樓層
我仲諗住買返盤BASIL添..想用黎煮下野...咁樣真係要再諗諗..
回復

cklife 發表於 2010-10-18 15:50:18 |顯示全部樓層
係...秋天就快過喇...冬天就快黎喇...我棵甜蘿勒都唔靚仔,所以秋天留種籽,春天再種過.....

不過馬鬱蘭仲係好OK.......
回復

muitau 發表於 2010-10-22 14:49:47 |顯示全部樓層
家中薄荷同月桂係多年生!
有啲香草如果想繼續就唔好比佢開花,屋企泰國羅勒係入冬時係莖到剪剩2-3個橫丫,一到春天佢又黎出芽囉.
迷迭香同百里香如果越到夏都好襟捱架,仲有碰碰香都好粗生!
回復

cklife 發表於 2010-10-22 18:50:46 |顯示全部樓層
家中薄荷同月桂係多年生!
有啲香草如果想繼續就唔好比佢開花,屋企泰國羅勒係入冬時係莖到剪剩2-3個橫丫,一 ...
muitau 發表於 2010-10-22 14:49

請教...你棵泰國羅勒入冬時剪剩2-3個橫丫....有無相可以睇下呀...如果未剪麻煩遲d剪張整張相好嗎?
另外,你棵泰國羅勒剪佢時...佢本質化未呀?我棵己經本質化可唔可以好似你棵咁做架?
回復

muitau 發表於 2010-10-26 16:16:09 |顯示全部樓層
請教...你棵泰國羅勒入冬時剪剩2-3個橫丫....有無相可以睇下呀...如果未剪麻煩遲d剪張整張相好嗎?
另 ...
cklife 發表於 2010-10-22 18:50

CK午安,
唔好講請教啦,當大家傾計咁好喇!
我下次剪時po上黎丫,如果木質化左我都照剪架,只要條莖仲有丫就得架喇!
回復

cklife 發表於 2010-10-26 19:49:05 |顯示全部樓層
CK午安,
唔好講請教啦,當大家傾計咁好喇!
我下次剪時po上黎丫,如果木質化左我都照剪架,只要條莖仲有丫就 ...
muitau 發表於 2010-10-26 16:16

咁等你放左相,睇左我先再剪....
回復

muitau 發表於 2010-10-27 14:36:52 |顯示全部樓層
ok
回復