唔知係凍親定係中左菌...

作者: 傻朱朱 發表于 2008-2-6 00:11:17
1285 6
網友送的AV葉,剛插入泥一兩星期...但最近發覺塊葉中間好似有的濃濃地,葉身開始有的軟,唔知係凍親定係中左菌呢?

fireopal001 發表於 2008-2-6 00:36:33 |顯示全部樓層
會唔會 d 泥太濕, 我都有5棵苗剛插, 有1個都有相同情況, 最後要放棄.
回復

marrynut 發表於 2008-2-6 09:16:23 |顯示全部樓層
我都有呢個情況, 佢仲要軟軟哋, 可能係太凍, 我而家將佢放係比較暖0既地方, 希望可以捱到la~
回復

noel 發表於 2008-2-6 12:39:31 |顯示全部樓層
就咁睇唔似中菌~

葉尖部份變濃、變乾、變縐等情况間中都會出現,這表示葉子的
營養正在消耗,只要沒出現 "熟咗" 或 "軟淋淋" 亦算正常

如發覺葉子突然變軟    可將整塊葉抽出,檢查葉柄狀况,
如葉柄已霉或淋曬,將有問題那部份切走,重新插種,看看有沒有改善~
回復

傻朱朱 發表於 2008-2-6 23:38:28 |顯示全部樓層
原帖由 fireopal001 於 2008-2-6 00:36 發表
會唔會 d 泥太濕, 我都有5棵苗剛插, 有1個都有相同情況, 最後要放棄.

我都試過落少的水,但好似無乜改善,唔知係味呢幾日太凍無陽光呢??
回復

傻朱朱 發表於 2008-2-6 23:49:40 |顯示全部樓層
原帖由 marrynut 於 2008-2-6 09:16 發表
我都有呢個情況, 佢仲要軟軟哋, 可能係太凍, 我而家將佢放係比較暖0既地方, 希望可以捱到la~

咁你有無放佢地入温室呢?我都唔想佢死...
回復

傻朱朱 發表於 2008-2-6 23:52:00 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-2-6 12:39 發表
就咁睇唔似中菌~

葉尖部份變濃、變乾、變縐等情况間中都會出現,這表示葉子的
營養正在消耗,只要沒出現 "熟咗" 或 "軟淋淋" 亦算正常

如發覺葉子突然變軟    可將整塊葉抽出,檢查葉柄狀况,
如葉柄已霉或 ...

有軟到,...唔知係味呢幾日凍,好似病情嚴重左...
我好擔心呀...
回復