有關球根問題...

作者: chanpyhilda 發表于 2010-10-5 23:16:42
1069 6

想請問各師兄師姐, 迷岩D球根係咪自己生出嚟GA?
如果由側芽或走莖或浸葉種起, 是否都有機會種出球根GA?
球根係咪响泥中出現GA?  
見到球根時, 係點收球根GA?

我去年先開始種迷岩(其實當時買嘅時候仲以為係AV, 直至到佢開花, 再响呢度學多左野, 先知佢地唔係AV... ), 所以仲有好多野想學呢!!

先多謝賜教!!!
+:栗子:+ 發表於 2010-10-6 00:24:46 |顯示全部樓層
係自己生出黎架
浸側芽/葉時你會慢慢見到切口開始漲大變成球的

迷岩又識開花結果, 又可以切側芽繁殖
的的骰骰都有好多野玩
回復

tsoiyiu1009 發表於 2010-10-6 00:43:39 |顯示全部樓層
球根係咪响泥中出現GA?  
我試過有一次用珠石浸根,無插入去就咁擺係面,
慢慢睇住佢變個球出黎,好得意咖~add6icon
見到球根時, 係點收球根GA?
有時球根自己又會再繁殖d小球出黎,痴埋一齊,
如果係時候,輕輕一搣個球就好容易甩出黎~
就我黎講,如果得一個球,我多數都唔會收由得佢~
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-6 07:39:55 |顯示全部樓層
好得意!! 我越嚟越迷佢地啦!! 多謝粟子及tsoiyiu指教.  我又多樣野玩啦!! 就係留意佢地有冇球根啦....
回復

+:栗子:+ 發表於 2010-10-6 15:33:40 |顯示全部樓層
我叫栗子呀....
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-6 16:25:17 |顯示全部樓層
回復 5# +:栗子:+

我心係諗住個"栗"字ga, 但對手打錯字tim.... ...代對手向你say sorry!!....
回復

+:栗子:+ 發表於 2010-10-6 20:17:56 |顯示全部樓層
哈哈唔緊要好多人都係咁
呢排涼左又係迷岩既生長季節了
回復