返回列表 發新帖

溪黃草紫蘇茶

作者: cklife 發表于 2010-10-3 16:12:12
9579 33
cklife 發表於 2010-10-7 15:32:39 |顯示全部樓層
CK

我喺呢度買架,係散裝嘅,呢度5蚊咋~
BanbieChan 發表於 2010-10-7 15:28

香港藥材舖呀....咁你聞落去係味有一陣好似茶葉咁香味架....

我驚好似上次咁..人地無得賣求其比其他野你頂當咋.....我打電話去我幫襯開既藥材舖佢話無得賣...我諗唔係間間有..
價錢差唔多...溪皇草本身唔係好貴....
---------
佢有D隱隱約約既銀白色係面...聞落好香下既茶葉味...

仲有家下先發現我打錯字呀...係黃字先對....溪黃草
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-7 15:40:23 |顯示全部樓層
香港藥材舖呀....咁你聞落去係味有一陣好似茶葉咁香味架....

我驚好似上次咁..人地無得賣求其比其他野你頂當咋.....我打電話去我幫襯開既藥材舖佢話無得賣...我諗唔係間間有..
---------
cklife 發表於 2010-10-7 15:32

我有睇你哋「紫雲膏」個post~所以想「昆」我冇咁易呢~~~
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-7 17:51:13 |顯示全部樓層
溪皇草你係邊度買架....過D料黎丫....

下次有得擇既話要葉多D枝少D.....不過我第一次買都係好多枝...
不過硬係覺得你D同我D個樣唔係好同...你係買散裝定真空包裝架?
cklife 發表於 2010-10-7 15:22

原來真係好鬼多枝條同根架~

揀咗出嚟,係咪似樣d呢~

---------

仲有家下先發現我打錯字呀...係黃字先對....溪黃草
cklife 發表於 2010-10-7 15:32

我買嗰度係寫住溪王草架~
回復

cklife 發表於 2010-10-7 19:55:34 |顯示全部樓層
真係好多枝同根喎....我發覺我D葉好似細好多,會唔會係葉尖同莖部葉既分別呢....
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-7 22:48:19 |顯示全部樓層
真係好多枝同根喎....我發覺我D葉好似細好多,會唔會係葉尖同莖部葉既分別呢....
cklife 發表於 2010-10-7 19:55

沖一杯飲下先得渣~

請問可以加糖冬瓜嗎~~~
回復

cklife 發表於 2010-10-7 22:53:25 |顯示全部樓層
可以...不過我一個茶包放一壼水架喎...之後成日添水,所以唔會好濃味....飲多D水排毒呀...
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-7 22:59:32 |顯示全部樓層
可以...不過我一個茶包放一壼水架喎...之後成日添水,所以唔會好濃味....飲多D水排毒呀...
cklife 發表於 2010-10-7 22:53

怪唔知啦~我一包沖一碗~~~

唔該晒~ck
回復

cklife 發表於 2010-10-12 19:54:26 |顯示全部樓層
今日問左推拿個朋友,佢話公主買果種同我飲開果種都叫溪黃草,不過有少少唔同。
公主買果種多d枝,係要黎煲既,功效話會勁我我果種。

我果種係要黎焗茶,係廣洲一帶亦都叫白茶,唔公主果隻咁大力,但就可以焗(可能味道好D),方便D。

我用開果隻朋友話係柏麗灣果間佰佳見過有得賣,不過貴過大陸好多。

今日行經亦發現沙田希爾頓中心有一間店有賣,但無問佢幾多錢,只係見到佢有包無寫名放左係玻璃。地址係..1/F 37K 舖名︰福建安溪天然茶

我會繼續留意有無其他地方有得賣....
回復

catcat33 發表於 2010-10-14 14:51:33 |顯示全部樓層
買晒材料喇~今晚可以沖嚟飲嚕~
溪皇草~
紫蘇葉~
乾薑~
乾菊花~
BanbieChan 發表於 2010-10-7 14:44

公主,全部向藥房拾齊?
回復

cklife 發表於 2010-10-14 18:03:00 |顯示全部樓層
公主,全部向藥房拾齊?
catcat33 發表於 2010-10-14 14:51

溪黃草唔係間間藥材舖有得賣,我問果間就無喇...其他材料係藥材舖就買到。
回復

muitau 發表於 2010-10-19 16:41:16 |顯示全部樓層
原來真係好鬼多枝條同根架~
揀咗出嚟,係咪似樣d呢~我買嗰度係寫住溪王草架~ ...
BanbieChan 發表於 2010-10-7 17:51

真係好多枝同根喎....我發覺我D葉好似細好多,會唔會係葉尖同莖部葉既分別呢.... ...
cklife 發表於 2010-10-7 19:55

其實枝同葉、根療效會唔會一樣架呢(先唔計邊個勁啲)? 因為我係屋企晒艾草同紫蘇都係成棵截枝, 因為我覺得都係果樣野, 唔想浪費, 呢個想法岩唔岩呢?
回復

cklife 發表於 2010-10-19 16:52:10 |顯示全部樓層
其實枝同葉、根療效會唔會一樣架呢(先唔計邊個勁啲)? 因為我係屋企晒艾草同紫蘇都係成棵截枝, 因為我覺 ...
muitau 發表於 2010-10-19 16:41

有d植物可以咁諗,有d植物唔可以....例如...南瓜....我睇到資料,南瓜藤、葉、花都話去濕,但南瓜果實係濕既....
艾草我古全株分別唔大,我見人地都係全株用。

紫蘇葉有發散風寒、消除鬱悶、功效;紫蘇籽可降氣平喘咳,紫蘇梗有安胎之功效。

好似分開三樣唔同功效咁喎....
回復

muitau 發表於 2010-10-20 11:28:17 |顯示全部樓層
艾草我古全株分別唔大,我見人地都係全株用。
紫蘇葉有發散風寒、消除鬱悶、功效;紫蘇籽可降氣平喘咳,紫蘇梗有安胎之功效。
好似分開三樣唔同功效咁喎....cklife 發表於 2010-10-19 16:52

ck早,
你成日話自己記唔到野,不過我又見你啲啲食療藥理你出口成文
回復

cklife 發表於 2010-10-20 14:09:14 |顯示全部樓層
ck早,
你成日話自己記唔到野,不過我又見你啲啲食療藥理你出口成文
muitau 發表於 2010-10-20 11:28

網上有資料嘛.....
咁多字我邊記得咁多丫....都係睇網頁同睇書抄架咋...
回復