尖椒點打理

作者: 艾力士 發表于 2010-10-2 15:31:04
1346 6
想請教各位, 我向天台種左D青椒, 近日開始見到葉(係咪苗呀?), 天台可全日曬到太陽,
1.洗唔洗全日照住佢? (我驚曬過龍)
2.因為個盆係無窿, 驚唔驚去唔到水?
3.係咪日日要淋水?
4.如果泥面D泥有D乾左係咪要即刻再淋水
5.之後要點打理? 例如: 幾時落肥? 落D咩肥
好多問題, 新手, 請幫幫忙, THANKS
下午茶 發表於 2010-10-2 18:05:20 |顯示全部樓層

1.洗唔洗全日照住佢? (我驚曬過龍) -可以全日照
2.因為個盆係無窿, 驚唔驚去唔到水? -無窿開個窿啦
3.係咪日日要淋水? 係
4.如果泥面D泥有D乾左係咪要即刻再淋水 -日日淋水OK啦
5.之後要點打理? 例如: 幾時落肥? 落D咩肥 -老師教落.薄肥多施,
好多問題, 新手, -去花園仔老師 度學習啦,

近日來,留意有冇芽虫,
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-10-2 21:29:10 |顯示全部樓層
我盤尖椒本來生得好哋哋, 都種咗成個幾月, 唔知點解近日有好多螞蟻呀! 跟住就生得好慢0忝! 好似想C咁呀! 點算呀......?add3icon
回復

艾力士 發表於 2010-10-3 14:25:07 |顯示全部樓層
下午茶多謝你既解答,我會上網再看看, 有問題會再向你地請教
回復

下午茶 發表於 2010-10-3 22:07:08 |顯示全部樓層
我盤尖椒本來生得好哋哋, 都種咗成個幾月, 唔知點解近日有好多螞蟻呀! 跟住就生得好慢0忝! 好似想C咁呀! 點 ...
Chubby仔仔 發表於 2010-10-2 21:29

好多螞蟻可能有芽虫,
回復

艾力士 發表於 2010-10-20 22:28:31 |顯示全部樓層
棵尖椒有好多曲出左黎, 幾時要將佢地分開? 因為好雜亂, 想問而家係咪唔係時候種尖椒呀? 謝謝
回復

艾力士 發表於 2010-11-2 21:24:15 |顯示全部樓層
哈, 真係好笑, 一直以為自己種緊尖椒, 點佑早兩日攞俾伯娘睇, 佢話我種個D叫雜草, 笑死我, 最後佢送左棵真既尖椒俾我
回復