天台種野比貓搗亂

作者: 艾力士 發表于 2010-10-27 23:39:13
2267 10
屋企既天台同隔離屋既天台痴埋一齊, 有咩辦法可以阻止D貓過黎搗亂我D野呢?
金盞花 發表於 2010-10-28 00:03:39 |顯示全部樓層
可以試吓加d鐵絲網圍住佢, 等d貓貓無法走進去.  如果係菜盆, 就將鐵絲網放在上面, 當d蔬菜長大, 貓貓唔會走入去搞破壞.
回復

tommysze8 發表於 2010-11-1 15:36:31 |顯示全部樓層
係 吉吉十蚊店 見過D膠板,有一枝枝D刺,叫防貓板,留意下。
我未用過,同冇見過你處,唔知得唔得!
回復

jeffiau 發表於 2010-11-1 15:41:26 |顯示全部樓層
用最原始和直接的方法...

同隔離屋講: [喂你隻cat成日過黎我呢邊搗亂啊!]add13icon
回復

小麗FL 發表於 2010-11-2 14:34:47 |顯示全部樓層
有冇試過放D橙皮呀,檸檬皮係附近?
我放左之後我雙貓真係冇搞我D野。。
回復

有心有力 發表於 2010-11-2 14:50:08 |顯示全部樓層
有冇試過放D橙皮呀,檸檬皮係附近?
我放左之後我雙貓真係冇搞我D野。。
小麗FL 發表於 2010-11-2 14:34

放埋蕉皮仲好
回復

艾力士 發表於 2010-11-2 21:28:58 |顯示全部樓層
其實我都想同佢講, 但之前我無種野既時候隻貓係咁走過黎我都無理, 兼且隔離屋係鬼婆, 佢俾D貓通街走, 而家總共有四隻貓, 有時一早上去仲見到有一兩隻野貓, 我試過用鐵絲網圍住隻貓試下, 點知佢照趴上黎, 所以無用, 但呢排佢又好似無搞我D花, 因為我用一個鐵網圍住左
回復

fishinglok 發表於 2010-11-7 04:02:01 |顯示全部樓層
都係果句,係兩間屋天台嘅中間加鐵絲網,防止走過嚟。
回復

tommysze8 發表於 2010-11-7 21:59:05 |顯示全部樓層
試下用水槍射佢地啦!當然等佢過左界先啦,同埋唔好射眼!
呢個係一D書教嘅去除壞習慣!
回復

SSL200507 發表於 2010-11-7 22:08:02 |顯示全部樓層
Cats are difficult to control not like dogs.  Their owner may not be able to do much, you better put the wire net.  
回復

ttttkk 發表於 2010-11-15 10:22:24 |顯示全部樓層
我有養貓,所以我知佢地怕乜野。正如樓上有位朋友話用檸檬皮。切舊檸檬或橙放係度仲好, 或者可以水加檸檬,用水槍噴係周圍,佢地好怕個陣味。
回復