阿Q精神

作者: 比得大帝 發表于 2010-9-30 11:47:51
5915 92
被人話你無恥, 你會唔會好唔開心?  如果一個朋友咁話你, 你會唔會以後唔見佢?  見到都面阻阻?

其實話人無恥, 都唔係好冒犯, 諗清楚, 中國人話: 忠孝仁勇, 禮義廉恥, 中國其實唔係好註重哩個恥字, 無恥, 即係唔怕醜, 即係面皮厚咁解啫, 沒大不了

下次有人話你無恥, 你大可話番佢貪心 (不廉)
佢話你冇義氣, 你可以話番佢冇禮貌
佢話你有胆(不勇), 你可以話番佢殘忍 (不仁)
佢話你不孝, 你可以話佢不忠於袓國

咁就可以大番佢轉頭嘞
孖吉 發表於 2010-9-30 11:54:09 |顯示全部樓層
車~ 而家啲人駡人要理由的嗎?
你啋佢即係中佢計!

(你睇得立法局會議少喇) add4icon
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 12:00:42 |顯示全部樓層
當你用牙籤剔牙時, 你應該慢慢享受

想一下:

億萬富豪可以食幾萬蚊一餐, 有大排廚師煮俾佢食; 你食青菜豆腐, 重要自己煑
億萬富豪坐幾百萬的私家車, 有司機; 你要迫巴士, 都有司機

當你用牙籤剔牙, 你想一想, 億萬富豪用果支牙籤, 唔會貴得你用果支幾多, 信得過佢都係好似你咁, 自已親手剔牙.  你要好好享受剔牙這一刻, 你是和億萬富豪有著同樣的享受.
回復

孖吉 發表於 2010-9-30 12:04:59 |顯示全部樓層

想一下:

億萬富豪可以食幾萬蚊一餐, 有大排廚師煮俾佢食; 你食青菜豆 ...
比得大帝 發表於 2010-9-30 12:00

佢果 D 牙簽有好多種清新口味咖!add2icon
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 12:07:23 |顯示全部樓層
買支有Lavender 味既牙簽, 你都豪得起
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-30 12:17:12 |顯示全部樓層

想一下:

億萬富豪可以食幾萬蚊一餐, 有大排廚師煮俾佢食; 你食青菜豆 ...
比得大帝 發表於 2010-9-30 12:00

咁諗都得, 億萬富豪成日出入空氣污染重災區如中環灣仔, 又要應付好多夜宴, 又成日驚俾人捉左, 身心好易受損, 財多身子弱.
相反我地呢d 普通人, 放得工都極速閃離重災區, 無事出街少夜遊, 又唔洗驚隨時俾人捉, 身子應該會好d~~
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 12:17:51 |顯示全部樓層
又當你如廁完畢, 拎起張廁紙, 擦落果一刻

你諗吓, 億萬富豪都係用緊一張和你差不多的廁紙, 你大可豪一下, 用40蚊(大約)一打的皇冠廁紙, 段估佢買唔到50蚊一打的廁紙, 佢屋企有40個工人, 段估佢唔會拎個屁股俾人擦.

所以當你擦屁股時, 要好好享受一下, 這其實是億萬富豪的生活.
回復

avery 發表於 2010-9-30 12:27:53 |顯示全部樓層
傻佬 Peter ~~ 哈哈哈 ~
回復

孖吉 發表於 2010-9-30 12:38:01 |顯示全部樓層
買支有Lavender 味既牙簽, 你都豪得起
比得大帝 發表於 2010-9-30 12:07

Lavender? 厠所 "香" 味,我唔放入口!add12icon
回復

孖吉 發表於 2010-9-30 12:59:27 |顯示全部樓層

你諗吓, 億萬富豪都係用緊一張和你差不多的廁紙, 你大可豪一下,  ...
比得大帝 發表於 2010-9-30 12:17

佢地用 洗屁股 厠盆咖,有水同佢先淨,有溫柔O既暖風吹乾,使乜捱啲乾爭爭的厠紙呀?add2icon

重有,邊個話厠紙一定係一卷卷咖?算啦,我驚講完再冇人用 "面紙" 擦面呀!add4icon
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 14:22:00 |顯示全部樓層
我試過嘞, 一張張的唔好用, 都係一卷卷的好
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 14:22:56 |顯示全部樓層
佢地用 洗屁股 厠盆咖,有水同佢先淨,有溫柔O既暖風吹乾,使乜捱啲乾爭爭的厠紙呀?

重有, ...
marcuslee 發表於 2010-9-30 12:59

乜你唔知用沖水廁盆都要用廁紙嫁
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 14:26:39 |顯示全部樓層
avery 發表於 2010-9-30 12:27

有時做人要阿Q一下咖
剔吓牙又開心, 擦吓屁股又開心, 幾好吖
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 14:29:14 |顯示全部樓層

講真, 我自細屋企人就話我傻仔
其實係我諗嘢唔同人, 話我傻佬我接受到add12icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-30 14:37:42 |顯示全部樓層

你諗吓, 億萬富豪都係用緊一張和你差不多的廁紙, 你大可豪一下,  ...
比得大帝 發表於 2010-9-30 12:17

思想keep住富豪級享受, 真係日日都好富有~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-30 14:38:09 |顯示全部樓層
講真, 我自細屋企人就話我傻仔
其實係我諗嘢唔同人, 話我傻佬我接受到 ...
比得大帝 發表於 2010-9-30 14:29

我都成日俾人笑我太天真太傻~~  
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 14:42:23 |顯示全部樓層
車~ 而家啲人駡人要理由的嗎?
你啋佢即係中佢計!

(你睇得立法局會議少喇)  ...
marcuslee 發表於 2010-9-30 11:54

包頂頸
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 14:49:31 |顯示全部樓層

應該咁講

自細屋企人就話我傻仔
其實係我諗嘢唔同人, 話人傻, 即係話人思想超乎平凡

話我傻佬, 我受得起

咁先係阿Q
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-30 14:55:34 |顯示全部樓層
早兩日俾西醫話我肝功能好弱, 要強化佢, 首要個人再樂觀d, 我諗我要好似peter 咁, 無時無刻諗下d野令自己開心d~~~
回復

比得大帝 發表於 2010-9-30 15:09:28 |顯示全部樓層
早兩日俾西醫話我肝功能好弱, 要強化佢, 首要個人再樂觀d, 我諗我要好似peter 咁, 無時無刻諗下d野令自己開 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-30 14:55

我一向都被人話諗埋d無謂嘢, 有點兒不開心 add2icon

按你所言, 如來係好事, 又開心番, 謝謝  add12icon
回復

12345下一頁