阿Q精神

作者: 比得大帝 發表于 2010-9-30 11:47:51
6110 92
比得大帝 發表於 2010-10-4 11:22:18 |顯示全部樓層
阿Q又嚟嘞
星期六同太太二人去睇一個深資牙醫, 兩個人都係有隻牙爆裂, 有隻牙要剝, 哩個牙醫好貴, 儀器不先進, 又在旺角的舊樓, 不過我地好多人俾佢睇咗十幾年, 認為是一個難得的好牙醫, 但今次大鑊, 兩個人合共成五萬元.

本來想去旅的錢, 一次過俾哂個牙醫, 我話, 唔駛去啦, 將個旅行ITEN俾埋個牙醫得啦, 佢會代我到去....add2icon

出嚟時, 太太講: 我地今次要感謝主
我都未諗到點解, 冇咗五萬蚊重要感謝主add3icon

佢話咗句, 我都好認同, 雖然有點QQ到

佢話: 當我們還負責得起, 我地要感謝天主
回復

八王爺 發表於 2010-10-4 11:54:59 |顯示全部樓層
老實講,你兩個都唔細喇,棚牙可以用多幾耐?
慳啲搵過第二個牙醫,或者仲有錢剩去東南亞玩!
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-4 11:55:28 |顯示全部樓層
五萬蚊... 脫牙解決唔到呀?
我啱啱想除走個d 好樣衰銀色補牙物料, 希望唔會好貴...
回復

八王爺 發表於 2010-10-4 12:02:34 |顯示全部樓層
我比較好彩,做哩啲大公司,睇牙醫好平。
年初做咗只牙套,唔使二千蚊。
之前,又剝咗兩只智慧齒,一只爛,一只打橫生。
都係一千銀樓下。
回復

比得大帝 發表於 2010-10-4 12:04:13 |顯示全部樓層
老實講,你兩個都唔細喇,棚牙可以用多幾耐?
慳啲搵過第二個牙醫,或者仲有錢剩去東南亞玩! ...
八王爺 發表於 2010-10-4 11:54

各人的價值觀唔同

當日我家姐就係講哩句俾我鬧

當日我老豆唔見咗棚假牙, 我叫我家姐帶佢去配, 因為一向都係佢帶老豆去睇, 佢話佢都咁老, 幾千蚊用得幾耐吖!

我話: 就算用一日都值得

希望你可以係咁對自己, 對老人家唔好又係咁
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-4 12:12:24 |顯示全部樓層
2個一齊牙痛睇牙醫, 真係同病相連~~
回復

比得大帝 發表於 2010-10-4 12:35:46 |顯示全部樓層
其實係太太牙痛, 我順便去check一下

問題就係出現在大公司的醫療計劃
貪平join咗太太公司的醫療公司(卓健)的dental plan, 佢地醫生收得咁平, 其實乜都將貨就價

我去完俾哩個貴牙醫睇完後, 決定馬上退出卓健的牙醫計劃

哩個貴牙醫唔知我幾年嚟係睇緊卓健, 不過一路俾佢檢查, 一邊聽佢講嘢, 就知卓健有幾好

唉! 你洗牙要搵牙醫洗嘛, 睇你d牙石, 好似五年冇洗過牙咁.....,
你嚴我貴可以唔搵我補牙, 不過要搵正式牙醫補咖, 唔可以投其咖......,
你上次隻智慧牙痛冇照x光咩, 冇理由睇唔到生咗個牙瘡, 依家要脫, 幫你清咗個牙瘡.........,
你隻牙裂咗最少兩年, 乜你唔知咖

你話重敢唔敢貪平, 我用緊d大公司plan時都以為又平又正, 過多幾年你就知嘞
回復

比得大帝 發表於 2010-10-4 12:36:45 |顯示全部樓層
我比較好彩,做哩啲大公司,睇牙醫好平。
年初做咗只牙套,唔使二千蚊。
之前,又剝咗兩只智慧齒,一只爛, ...
八王爺 發表於 2010-10-4 12:02

你想平, 返大陸剝, 智慧齒都係一百人仔
回復

八王爺 發表於 2010-10-4 12:42:21 |顯示全部樓層
所以我第一句講係「好彩」。
牙醫除咗貴,有時都要講彩數。
你以為貴一定好!?
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-4 12:59:22 |顯示全部樓層
我都係响U補牙和KO牙筋~~
當時無得我選, e生用了水銀補牙粉. 超樣衰, 感覺用左水銀, 對身體唔好.
現在做左幾年野, 終於的起心肝卜左私家執.
回復

比得大帝 發表於 2010-10-4 13:39:37 |顯示全部樓層
所以我第一句講係「好彩」。
牙醫除咗貴,有時都要講彩數。
你以為貴一定好!? ...
八王爺 發表於 2010-10-4 12:42

唔係貴一定好, 我話佢好都係積咗十幾年的經驗, 同其他朋友的意見

不過平就一定冇好, 特別係果d連鎖醫療機構, 哩d機構只會睇最高利潤, 出手低, 用藥又要平, 好嘅醫生點會留响度
回復

八王爺 發表於 2010-10-4 14:21:04 |顯示全部樓層

嘻~ 咁都係嘅。
不過,我睇果個係 牙醫學院嘅資深老師。
香港好多牙醫仔都係佢嘅學生。

唔記得講我啲 阿Q嘢。
佢都俾我揀用做法架!
本來佢仲想剥晒我啲 智慧齒添,不過,咁樣我真係無晒牙。
都係留番上面兩只,但係咁樣都係食唔到嘢架,因為有上無下。
但係 阿Q都係要留番啲真牙!
回復

比得大帝 發表於 2010-10-4 14:43:06 |顯示全部樓層
嘻~ 咁都係嘅。
不過,我睇果個係 牙醫學院嘅資深老師。
香港好多牙醫仔都係佢嘅學生。

唔記得講我啲 阿 ...
八王爺 發表於 2010-10-4 14:21

咁你真係好好彩, 搵到個咁好嘅牙醫

我個牙醫都係咁講, 唔去到最係都唔剝, 牙, 剝一隻就少一隻
回復