媽媽做手工皂...女童偷喝溶液入院...

作者: cklife 發表于 2010-9-23 11:03:57
1977 6
http://news.cts.com.tw/cts/society/201009/201009210568022.html
家有寵物和小孩的皂友注意喔......要先把她們隔離才好做皂....家中氫氧化鈉存放也要小心,要放在她們不能拿到試接觸到的地方喔...
fianfumy 發表於 2010-9-23 12:15:05 |顯示全部樓層
真是陰公囉, 所以我話做手工皂要半夜做咪咁解囉, 我不是擔囡囡飲咗咁簡單 , 最怕是多手攪, 灼傷手腳都好麻煩 ...
回復

孖吉 發表於 2010-9-23 15:48:48 |顯示全部樓層
咁就害咗個女一世 add2icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-24 14:51:49 |顯示全部樓層
回復 1# cklife
CK , 多謝分享 !
我家有貓, 所以到而家我都係去朋友屋企打皂. 放響屋企0既原料, 全部都用有鎖的箱收好.
回復

八王爺 發表於 2010-9-24 15:36:00 |顯示全部樓層
....哦.... 唔係我地啲花友卦!
回復

cklife 發表於 2010-9-24 16:30:20 |顯示全部樓層
....哦.... 唔係我地啲花友卦!
八王爺 發表於 2010-9-24 15:36

應該唔係...係台灣新聞....
以我認識既皂友都好小心,尤其係有細路仔既...

有d皂友,仲要夜晚半夜三更,小朋友訓晒先敢打皂,因為夜晚有老公係度...就算打打下皂細路要人理都仲有個老公係度,而且係會關埋廚房門係廚房打....不過就好鬼辛苦囉....捱更扺夜咁....

有狗仔既又要收到D皂密密實實,因為狗仔好為食..連皂都偷食....

相對台灣人會比較鬆懈,正如...佢地中意打皂唔係一氣呵成,會打左盆皂放埋一邊,間中先埋去攪下佢...有時打一盆皂會打兩日...咁放左係度咪會比人攪囉.....

香港一來地方細...二來安全意識高D....一盆皂攪兩日先入模既人相對少D......間中都會聽到D新手睇完度灣既BLOG,學佢地咁放埋一邊既....不過如去搵老師學既,就好少會咁...因為老師會教安全知識.....唔會叫學員放一盆未完全皂化既強鹹野係屋企唔理佢架。
回復

八王爺 發表於 2010-9-24 16:58:43 |顯示全部樓層
咪話打皂,我連做甜品都要同老婆 三更夜半做。
費事啲女搞搞震。
回復