天台的一角

作者: 屠子步 發表于 2008-2-3 12:37:21
6327 51
屠子步 發表於 2008-2-3 23:08:42 |顯示全部樓層
一定一定,不過硬係唔知點至可以令佢有d花園既感覺?
回復

tata 發表於 2008-2-4 00:39:12 |顯示全部樓層
原來你哋有天台架, 真係大把位種喎
回復

阿晴 發表於 2008-2-4 17:28:05 |顯示全部樓層
WA~~好多好野r~~正~~
回復

八王爺 發表於 2008-2-4 17:32:08 |顯示全部樓層
球根唔怕凍,又钟意晒. .... 不过,大风就唔得。

做好 挡风啦!
回復

lolo 發表於 2008-2-4 20:07:13 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-2-4 00:39 發表
原來你哋有天台架, 真係大把位種喎

你都唔差呀 有個露台    我得個窗台咋   
回復

lolo 發表於 2008-2-4 20:14:45 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-2-3 12:37 發表
這是我天台的一角,難得有太陽,我都馬上衝上去映返d相。這那再次多謝希媽及八王爺。
鐵炮&日本

天台用嚟種花真係一流

日日都欠陽光        睇嚟我整個窗台都鋪滿酢""
回復

foresteyes 發表於 2008-2-8 06:29:03 |顯示全部樓層
嘩嘩, 原來你住qwb ar
回復

foresteyes 發表於 2008-2-8 06:40:53 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-2-3 23:08 發表
一定一定,不過硬係唔知點至可以令佢有d花園既感覺?

你可以種的大棵的樹, 好似花葉榕呀, 橙呀, 咁就會好好多, 要生長快的可以用米仔蘭, 九里香, 九重葛, 咁就好快成個花園咁架la

我私人推介係斑葉九重葛, 係雙色花, 同一棵可以有紅白兩色花
http://www.wrasb.gov.tw/TSENGWEN ... D=17&ListID=113

中文名稱:
九重葛                                                                          

‧英文名稱: Paper Flower、Bougainvillea、Hairy bougainvillea
‧學名:
Bougainvillea spectabilis Willd.

‧科名:
紫茉莉科(Nyctaginaceae) 九重葛(Bougainvillea)

‧別名:
南美紫茉莉、刺仔花、洋紫茉莉、葉似花、三角梅、三角花。

‧原產地: 南美巴西、秘魯、阿根廷
‧分布: 栽培,台灣全島廣泛栽植為盆栽、庭園樹、花棚、綠籬用樹。
‧用途: 1.園藝植栽用:盆栽、庭園樹、花棚、綠籬。2.藥用:性味:苦、澀、溫。效用:花:調和氣血。治月京失調:藤莖:治肝炎。
‧莖: 多年生藤狀灌木,嫩莖有刺,老粗莖無刺。
‧葉:
葉心臟形或三角形,全緣,對生。

‧花:
花小不顯著,(通常無花瓣),聚繖花序,花苞特別大而明顯,三合生,似花(我們通常所認為的花),有紫、紅白、橙黃或深紅等色,有單瓣、重瓣及斑葉等品種。花期視品種而定,常見於冬、春季。苞片三片合生,質地很薄有如紙張,因此又被稱做「Paper Flower」。

‧特性: 多年生藤狀灌木,嫩莖有刺,老粗莖無刺。葉心臟形或三角形,全緣,對生。花小不顯著,(通常無花瓣),聚繖花序,花苞特別大而明顯,三合生,似花(我們通常所認為的花),有紫、紅白、橙黃或深紅等色,有單瓣、重瓣及斑葉等品種。花期視品種而定,常見於冬、春季。苞片三片合生,質地很薄有如紙張,因此又被稱做「Paper Flower」。
‧其他:
九重葛常見品種有紅苞九重葛、黃色九重葛、斑葉九重葛…等,性喜陽光充足排水良好的地方。蔭溼會造成枝條徒長不易開花。栽培土質不拘。增加日照,少施氮肥,注意澆水,春末及夏初,宜少灌水,使達枯萎邊緣,並行整枝,就可開出豔麗的花朵。
回復

屠子步 發表於 2008-2-8 09:09:07 |顯示全部樓層
原帖由 foresteyes 於 2008-2-8 06:29 發表
嘩嘩, 原來你住qwb ar

我? 唔係住係QWB !

另,多謝你的資料,其實我都有種。

回復

KUNO 發表於 2008-2-8 10:58:16 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 8/2/2008 09:09 發表

我? 唔係住係QWB !

X台山??
回復

dick 發表於 2008-2-9 22:49:01 |顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

佢好似住 kln 咖
回復

dick 發表於 2008-2-9 22:49:58 |顯示全部樓層
anwer here:
17、屠子步-----------藍田
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
回復

屠子步 發表於 2008-2-13 00:45:38 |顯示全部樓層
d百合都是出得3個頭只是高予點點,其他3個的都兇多吉少了。
回復

trust_fl 發表於 2008-2-13 09:16:58 |顯示全部樓層
原帖由 dick 於 2008-2-9 22:49 發表
anwer here:
17、屠子步-----------藍田
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1

屠子步您俾人搵返d 記錄添~ hahhaha~
但藍田邊樹有咁大個天台既屋呀??? 真係諗黎諗去都諗唔起喎??
回復

trust_fl 發表於 2008-2-13 09:18:33 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-2-13 00:45 發表
d百合都是出得3個頭只是高予點點,其他3個的都兇多吉少了。

會唔會慢d 未出芽咋~ 唔好自己嚇自己啦~~
回復

屠子步 發表於 2008-2-13 09:24:33 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 13-2-2008 09:16 發表

屠子步您俾人搵返d 記錄添~ hahhaha~
但藍田邊樹有咁大個天台既屋呀??? 真係諗黎諗去都諗唔起喎??

我知我以前好天真、好傻,但現在我已長大。你地唔好再搵返我d記錄啦。

想知我住邊,你送d種子比我就得啦。
回復

trust_fl 發表於 2008-2-13 09:38:58 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-2-13 09:24 發表

我知我以前好天真、好傻,但現在我已長大。你地唔好再搵返我d記錄啦。

呢句野唔可以亂咁講架~~

嘩~~ 原來送種子俾你可以去你屋企參觀架~
回復

tata 發表於 2008-2-13 10:24:09 |顯示全部樓層

你唔好再扮嘢喇, 以前好天真、好傻???只不過係幾月前嘅事咋喎
回復

ann 發表於 2008-2-13 11:02:23 |顯示全部樓層

正呀
回復

屠子步 發表於 2008-2-13 11:15:57 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 13-2-2008 09:38 發表

呢句野唔可以亂咁講架~~

嘩~~ 原來送種子俾你可以去你屋企參觀架~

我只是話可以知我地址。
回復