天台的一角

作者: 屠子步 發表于 2008-2-3 12:37:21
6316 51
這是我天台的一角,難得有太陽,我都馬上衝上去映返d相。這那再次多謝希媽及八王爺。

鐵炮&日本

L. Grand Cru.

葉片超細的Oxalis pulchella var. tomentosa

八王爺的雀斑

希媽的O. Oregana Wood Sorrell

O. Obtusa Coral

一盆變兩盆

半生不死的番紅花

重生的使君藤

ayclui 發表於 2008-2-3 13:28:45 |顯示全部樓層
O. Obtusa Coral種得好靚呀...有天台種野真幸福
回復

豔豔 發表於 2008-2-3 13:38:18 |顯示全部樓層
我今日都跑左上天台...影左少少相...

你我O. Obtusa Coral好正呀....

我的百合大家庭...好遲落盆...未有野睇..haha...

回復

屠子步 發表於 2008-2-3 14:34:12 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-3 13:28 發表
O. Obtusa Coral種得好靚呀...有天台種野真幸福

家家有本難諗的經,我住天台夏天好熱,冬天又好凍,你又唔知姐。

仲有因為要出後梯至可以上天台,唔係成日可以睇到佢地開花。
回復

屠子步 發表於 2008-2-3 14:37:05 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-2-3 13:38 發表
我今日都跑左上天台...影左少少相...

你我O. Obtusa Coral好正呀....

我的百合大家庭...好遲落盆...未有野睇..haha...

...

都有2個頭探左出黎,你d盆係邊到買的?

我終於都在Jusco見到有咁大個盆賣,但因為唔方便所以無買到。
回復

豔豔 發表於 2008-2-3 15:01:09 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-2-3 14:37 發表

都有2個頭探左出黎,你d盆係邊到買的?

我終於都在Jusco見到有咁大個盆賣,但因為唔方便所以無買到。

就係Jusco啦... 抵抵抵...
回復

raccoon 發表於 2008-2-3 15:31:42 |顯示全部樓層
Oxalis pulchella var. tomentosa細細地但超可愛!
回復

豔豔 發表於 2008-2-3 17:36:01 |顯示全部樓層

好...借你個post用用... 我又影天台..

依度大部份都係球根植物.....剛剛搬上天台....暫時亂放一餐先啦...

劍蘭...

紫嬌花...唔知你地果d點呢..

百合...已經係"最大"既一棵..

文殊蘭..迫迫地住住先...
回復

屠子步 發表於 2008-2-3 17:45:03 |顯示全部樓層
我早已將我d球根植物放上天台,好彩的他們捱得到

我d紫花嬌同你d一樣,一堆蔥咁

回復

trust_fl 發表於 2008-2-3 17:51:23 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-2-3 17:45 發表

早幾日咁凍放上天台唔怕佢地凍親咩??
回復

豔豔 發表於 2008-2-3 18:00:36 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-2-3 17:45 發表

因為之前整野...冇得拎上去...
回復

豔豔 發表於 2008-2-3 18:01:33 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-2-3 17:51 發表

早幾日咁凍放上天台唔怕佢地凍親咩??

我d百合 同 oxalis早幾日又凍又淋雨...我見到佢地都好慘...
回復

trust_fl 發表於 2008-2-3 18:13:46 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-2-3 18:01 發表

我d百合 同 oxalis早幾日又凍又淋雨...我見到佢地都好慘...

早兩日好凍我都唔忍心d 花係出面~ 即刻拎返晒入屋~ 放係暖爐附近呀~ 但要係咁噴水~ 怕太乾
回復

豔豔 發表於 2008-2-3 18:18:15 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-2-3 18:13 發表

早兩日好凍我都唔忍心d 花係出面~ 即刻拎返晒入屋~ 放係暖爐附近呀~ 但要係咁噴水~ 怕太乾

你d花花好幸福.... 我自己都未有暖爐

我想試下佢地經唔經得起風浪嘛...haha... ...其實係...搬搬搬...搬到我想死..
回復

trust_fl 發表於 2008-2-3 18:40:49 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-2-3 18:18 發表

我想試下佢地經唔經得起風浪嘛...haha... ...其實係...搬搬搬...搬到我想死..

查實係我怕凍~ 所以先開暖爐
回復

豔豔 發表於 2008-2-3 21:20:37 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-2-3 18:40 發表

查實係我怕凍~ 所以先開暖爐

我咁大個都未用過暖爐
回復

屠子步 發表於 2008-2-3 21:57:23 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-2-3 18:18 發表

你睇到我d盆咁散就知我無可能搬入屋啦。

我都想有個暖爐
回復

ayclui 發表於 2008-2-3 22:13:31 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-2-3 14:34 發表

家家有本難諗的經,我住天台夏天好熱,冬天又好凍,你又唔知姐。

仲有因為要出後梯至可以上天台,唔係成日可以睇到佢地開花。

要出後梯至可以上天台? 乜唔係隨時可以上去嘅咩?
我都知住天台夏天好似住o向蒸籠度咁辛苦
回復

cuiyao 發表於 2008-2-3 22:28:57 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2008-2-3 18:01 發表

我盤紫葉酢醬草早幾日放0左出窗外面一日,受盡風吹雨打,有五條莖當場折腰,餘下0既葉有一半半生不死,見到陽光都唔識撐起身
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-3 23:03:31 |顯示全部樓層
品種好多哦!相信唔使過幾耐就可以有好多花花睇啦!
回復

123下一頁