請問香港邊度有得摘士多啤梨

作者: ayclui 發表于 2008-2-1 22:46:02
26539 77

唔好意思...我係懶鬼...想問吓大家知唔知香港邊度有得摘士多啤梨? 見大家講得咁開心都想去試吓
lolo 發表於 2008-2-1 22:53:19 |顯示全部樓層
唔知邊樹有

摘埋摘埋d士多啤梨整果jam呀
回復

ayclui 發表於 2008-2-1 23:17:23 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-1 22:53 發表
唔知邊樹有

摘埋摘埋d士多啤梨整果jam呀   

邊留得到返屋企整果jam丫...一路行一路食
上次親戚去大陸摘咗d細細粒士多啤梨比我o地食...睇死佢實酸到盲公開眼(因為試過o向街市買d大陸士多啤梨食...酸到丫 )點知竟然幾好味, 雖然無日本果d咁清甜, 但都好ok.  所以心思思想去試吓摘士多啤梨, 但我又唔鍾意返大陸喎...
回復

vkzone2002 發表於 2008-2-2 15:18:33 |顯示全部樓層
我好喜歡摘士多啤梨, 其實宜家都有好多新界地方有得摘, 不過要打電話問下收費及交通.

香港有機農莊
2838 4808
元朗八鄉河背村河背水塘
www.organichk.com

元朗荔枝山莊
http://yl.hk/taitong/

元朗士多啤梨田
元朗白沙第一段

士多啤梨園
http://www.hkstrawberry.com/
2674 6198

綠油油有機田園農場
元朗逢吉鄉
9219 4066
www.gainnopain.com.hk

有機士多啤梨園
2674 0483
流水響村中國花園

Strawberry Garden
http://y1.hk/sbg/index.html
2674 6198

而果jam做法如下, 我得閒時都會自己做blueberry & strawberry jam食下, 加在雪糕上食最好味!

做法如下:
先把水果切細粒, 放入攪拌機攪成蓉, 之後打果蓉煮熱, 加入少少檸檬汁, 加入砂糖煮滾後入瓶(瓶要用滾水煲一煲)即可. (如喜歡的話可加入少少水)
`

評分

查看全部評分

回復

ayclui 發表於 2008-2-2 17:57:35 |顯示全部樓層
唔該哂 vkzone2002
資料好豐富 ~ 等我check 吓再update 比大家!
回復

heiheimama 發表於 2008-2-2 23:15:43 |顯示全部樓層
我手上有一本”本地有機士多啤梨”自摘園指南2008,有齊所有農場資料:

有機大王
元朗錦田水尾村
電話6420-0085
http://www.YL.hk/ok

中國花園
粉嶺流水響道85約
2674-0483

健果桃園
八鄉水流田410號
9129-3757
http://www.healthfruitsgarden.com

鶴藪有機盆栽蔬果
鶴藪村鶴藪排76地段
2674-6638
http://www.organic.com.hk

華閩有機農場
粉嶺坪輋下山雞乙
9196-7763, 6772-6365

老徐農莊
上水粉錦公路安圃1號A1
9277-6663

大棠荔枝園
元朗大棠山村11號
2470-2201
http://www.taitong.com.hk

林村河泮冑機農場
大埔林村矮江村19號
9506-0101

阿良有機草莓自摘園
粉嶺打鼓嶺李屋新村坪輋泥路
6627-6636

香港優質果蔬農莊
粉嶺打鼓嶺李屋新村坪輋泥路
2674-6198
http://www.YL.hk/sbg

羅志強草莓種植園
元朗白沙村第一段橋頭
2470-7981, 6856-4211

噓!~打到手軟!~

評分

查看全部評分

回復

ayclui 發表於 2008-2-2 23:45:38 |顯示全部樓層
嘩 ~ 發達啦...
唔該哂希媽 ~
你有無同希希去過摘士多啤梨呀?
回復

heiheimama 發表於 2008-2-2 23:48:44 |顯示全部樓層
呢排咁樣落雨法,我諗d士多啤梨場應該損失慘重.我希媽一門六傑,出左仔都大唔到,好慘呀!
回復

tata 發表於 2008-2-2 23:49:27 |顯示全部樓層
嘩~有啲好近我喎, 呢幾日咁凍, 過完年去吓先
回復

ayclui 發表於 2008-2-2 23:52:53 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-2-2 23:48 發表
呢排咁樣落雨法,我諗d士多啤梨場應該損失慘重.我希媽一門六傑,出左仔都大唔到,好慘呀!

咁大wok? 真係無得食??
我諗住年初三行大運, 想去士多啤梨場玩吓...
呢排又冷又落雨, 可能真係無野睇...咁咪混吉?
回復

ayclui 發表於 2008-2-2 23:55:47 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-2-2 23:49 發表
嘩~有啲好近我喎, 呢幾日咁凍, 過完年去吓先

ta ta, 有啲好近你? 不如幫我去吓丫?
講笑咋...咁鬼凍!
回復

tata 發表於 2008-2-3 00:07:41 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-2 23:55 發表

ta ta, 有啲好近你? 不如幫我去吓丫?
講笑咋...咁鬼凍!

唔係喎, 頭先問咗阿事頭佢話過完年無咁凍去吓喎~ HEI媽有無介紹呀?
回復

ayclui 發表於 2008-2-3 00:21:35 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-2-3 00:07 發表

唔係喎, 頭先問咗阿事頭佢話過完年無咁凍去吓喎~ HEI媽有無介紹呀?

問咗阿事頭? 大老闆定係你兩個細老闆呀?
我係咁依睇過web-site, 好似大棠最似樣, 希媽你點睇?
回復

tata 發表於 2008-2-3 00:38:08 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-3 00:21 發表

我係咁依睇過web-site, 好似大棠最似樣, 希媽你點睇?

緊係負責俾錢個事頭啦 大棠嗰好似無寫攞走幾錢~ 有幾間就$100 三磅, 有機嗰隻
回復

AHLOI 發表於 2008-2-3 01:51:29 |顯示全部樓層
Thank you, 希媽媽 !
回復

heiheimama 發表於 2008-2-3 11:46:40 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-3 00:21 發表

其實當中我只係去過大棠同中國花園,去大棠你可以當農場一日遊,有燒野食有牛有馬,可以俾細路玩.上次我夏天去,就冇草莓,你不妨打電話去問問.不過唔好期望佢可以同台灣的農場比.佢地入場費好似$5.包食就要問下.

中國花園就算好大下,不過我上次係路過,又已經成三月,都冇咩好野剩.

粉嶺鶴藪流水響一帶不嬲都係有機農場集中地,摘完草莓又可以去買有機菜,值得一遊!
回復

ayclui 發表於 2008-2-3 13:49:13 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-2-3 00:38 發表

緊係負責俾錢個事頭啦 大棠嗰好似無寫攞走幾錢~ 有幾間就$100 三磅, 有機嗰隻

咁又係...寫清楚好d, $100 三磅就抵...有d要$45 100g? 好貴!
回復

soniamok 發表於 2008-2-3 19:46:12 |顯示全部樓層
我上年 2 月都有去過 "有機士多啤梨園" 摘士多啤梨,果時 $40/ 磅。那次係去完附近的雲泉仙館食完野,就過去八掛吓,見 d 士多啤梨都幾大粒就摘咗磅幾返屋企。

不過而家要一次過摘 3 磅,我覺得好似好多咁喎。
回復

ayclui 發表於 2008-2-3 22:55:22 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2008-2-3 19:46 發表
我上年 2 月都有去過 "有機士多啤梨園" 摘士多啤梨,果時 $40/ 磅。那次係去完附近的雲泉仙館食完野,就過去八掛吓,見 d 士多啤梨都幾大粒就摘咗磅幾返屋企。

不過而家要一次過摘 3 磅,我覺得好似好多咁喎。 ...

嘩...Sonia舊年已經去過...我真係out, 依家先諗住玩
$100 3磅ok嘅, 可以分比屋企人食
回復

soniamok 發表於 2008-2-3 23:14:51 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-3 22:55 發表

嘩...Sonia舊年已經去過...我真係out, 依家先諗住玩
$100 3磅ok嘅, 可以分比屋企人食

摘咗要好快食晒至得架,因為通常都摘  d 又肥又大粒既 (完熟),所以都唔擺得太耐的。
不過就真係好香士多啤梨味,諗起都想去摘過呀~~哈
回復

1234下一頁