超新手請教 1

作者: cheong 發表于 2008-1-30 11:13:06
1027 5
想請教各位 (我開左三個post, 因為有3個不同問題, 唔好見怪 )

我覺得呢棵好奇, d葉係向上. 我11月左右由公司攞左返屋企, 跟住佢就好似無大過, 有一塊好細的葉, 但係又唔多似大左好多. 請問佢似唔似有病?
仲有, 我早三個禮拜諗住試下放窗邊晒下太陽, 點知返到屋企最大塊果塊葉軟晒, 放番一排無晒而家先硬番, 又企番起身.....
請問有無人知呢隻係咩品種同點先可以生長得好d?
heiheimama 發表於 2008-1-30 11:29:17 |顯示全部樓層
就咁得幾塊好難估是什麼品種 ...

至於葉軟,你既情況好明顯是哂親.紫羅蘭鍾意散射光,但直哂一般唔係好得,所以向南的窗口不是最好.你可以移去向北但無遮檔的窗口試試.

你的仍是苗,暫時不需做什麼,記住定時淋水,十日左右落一次薄肥,就ok.冬天天氣冷,植物生得慢不是不正常,放心.

回復

cheong 發表於 2008-1-30 11:55:06 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-30 11:29 發表
就咁得幾塊好難估是什麼品種 ...

至於葉軟,你既情況好明顯是哂親.紫羅蘭鍾意散射光,但直哂一般唔係好得,所以向南的窗口不是最好.你可以移去向北但無遮檔的窗口試試.

你的仍是苗,暫時不需做什麼,記住定時淋水,十日左右落一次 ...

Thanks. 我都估係晒親, 所以都唔敢再比佢直晒.
回復

cross 發表於 2008-1-30 13:12:33 |顯示全部樓層
office本身燈光加少少窗口的散光就夠..
有一樣野..就係你d問題可以同一帖發..
回復

cheong 發表於 2008-1-30 13:25:19 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-1-30 13:12 發表
office本身燈光加少少窗口的散光就夠..
有一樣野..就係你d問題可以同一帖發..

我想係屋企種, 所以由公司攞左返屋企.

Sorry, 因為我有三個問題, 又有咁多相, 唔想mix up, 所以先開左三個post, 請見諒.
回復

cross 發表於 2008-1-30 14:28:44 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-1-30 13:25 發表

我想係屋企種, 所以由公司攞左返屋企.

Sorry, 因為我有三個問題, 又有咁多相, 唔想mix up, 所以先開左三個post, 請見諒.

av唔洗太光都可以..太曬會曬死
回復