有無花友識對付粉介呀~

作者: Ivana 發表于 2010-9-2 11:27:59
3776 18

我棵辣椒發現疑似根粉介,白色細細粒,有細觸鬚,O係泥面同泥裏面活動。
初發現時見佢O係墊花盆底既報紙上面有幾粒行行下,過一會又現睇又見幾粒,之後發現原來盆邊同泥面都有,我可以點做呀?用火酒可以對付佢地嗎?因為棵辣椒都幾大棵,無可能用溫水浸佢幾十分鐘,有無其他方法?
我見佢地好奇怪,好似唔多鍾意留O係盆度,隻隻都爬哂出盆散步。
Ivana 發表於 2010-9-3 10:13:58 |顯示全部樓層
真係無人幫到我?
回復

jeffiau 發表於 2010-9-3 11:13:27 |顯示全部樓層
你好, 別這麼傷心啊~~

我也有這情況, 泥面有些像之麻的白色細細粒走來走去,
牠們再長大一點, 還會飛, 一淋水就飛曬出來

我不知是不是和你一樣,
你試試用橙皮水丫
橙呀,柑呀, 檸檬等柑桔類都可以

食完個橙, 把橙皮浸24小時, 噴泥面就OK了,
第二日就發現無曬D白色粒粒野
不過就不好淋花啊, 橙皮水都好勁架,
我初時都睇少它, 點知用橙皮水淋完花, 成盆野死左...

但你一見D橙皮水一濁就要倒了它
回復

Ivana 發表於 2010-9-3 12:09:16 |顯示全部樓層

回復 3# jeffiau

我驚佢爬上辣椒度,所以將最低層既葉都剪哂,咁想問下用幾多水去浸?橙皮駛唔駛切條/絲?係咪每日噴一次連續噴幾日噴到唔見D白色虫就OK?
咁係咪可以照常淋水?
因為尋日發現原來數量好多,一噴完火酒,D虫O係花盆底個盆度,好恐怖呀~!

等我今晚試下先,非常多謝你既幫忙。
回復

jeffiau 發表於 2010-9-3 17:01:12 |顯示全部樓層
回復  jeffiau

我驚佢爬上辣椒度,所以將最低層既葉都剪哂,咁想問下用幾多水去浸?橙皮駛唔駛切條/絲?係 ...
Ivana 發表於 2010-9-3 12:09

幾多水無所謂, 你個樽幾大咪幾多水吧
回復

cherrysm 發表於 2010-9-3 17:02:45 |顯示全部樓層
橙皮水可不可以對付粉介殼蟲?
辣椒真係好惹蟲,我仲要靠佢整蒜頭辣椒水0架!
回復

jeffiau 發表於 2010-9-3 17:41:08 |顯示全部樓層
橙皮水可不可以對付粉介殼蟲?
辣椒真係好惹蟲,我仲要靠佢整蒜頭辣椒水0架! ...
cherrysm 發表於 2010-9-3 17:02

真的不知
但成本接近零, 廢物利用, 為何不試?

介殼蟲我都有, 因為通風不好,
一淋水就跳上我隻手度...嚇親add14icon
回復

avery 發表於 2010-9-3 18:55:41 |顯示全部樓層
根粉介傳染度高,莫講話D乜皮勿皮水,連農用殺蟲水都幾乎殺唔盡...

如果唔係要黎食仲可以用藥,食用植物只可以做好盆器及植料之消毒及避免外來植物感染
回復

ht333147 發表於 2010-9-3 19:21:36 |顯示全部樓層
真的不知
但成本接近零, 廢物利用, 為何不試?

介殼蟲我都有, 因為通風不好,
一淋水就跳上我隻手度...嚇 ...
jeffiau 發表於 2010-9-3 17:41

介殼蟲行動遲緩, 應該不會跳, 你那些不是介殼蟲來, 拍照看看.
如果只是幾盆, 可以噴/抹火酒, 可以殺死介殼蟲, 但要非常小心操作, 以免引起火災.
回復

cherrysm 發表於 2010-9-3 22:21:09 |顯示全部樓層
用火酒抹極都係仲有,啲泥仲鬼死咁多蟻。我最後冇計,用了殺蟲水,暫時好似陣得住蟻同粉介殼蟲,不過棵辣椒個樣死死吓,猛咁落葉,可能啲殺蟲水太勁。
回復

sammy 發表於 2010-9-3 22:45:42 |顯示全部樓層
矽藻土可能係唯一希望, 不過我應為重種更方便
回復

oneonewe 發表於 2010-9-3 23:37:21 |顯示全部樓層
矽藻土可能係唯一希望, 不過我應為重種更方便
sammy 發表於 2010-9-3 22:45

即係用矽藻素都得?
回復

sammy 發表於 2010-9-3 23:43:54 |顯示全部樓層
即係用矽藻素都得?
oneonewe 發表於 2010-9-3 23:37

睇怕都要愌埋泥, 如果D泥結實晒滲透唔到, 問專家candy啦, 我唔識扮識咋
回復

Ivana 發表於 2010-9-4 11:18:46 |顯示全部樓層
介殼蟲行動遲緩, 應該不會跳, 你那些不是介殼蟲來, 拍照看看.
如果只是幾盆, 可以噴/抹火酒, 可以殺死 ...
ht333147 發表於 3-9-2010 19:21

我果D一隻隻白色細細粒好似芝麻咁,我用DC影相之後放大睇唔太清楚只睇到有兩條觸鬚,我噴火酒佢地都係識跳架~
前日噴左火酒效果幾好,不過未完全殺死哂,呢排又落雨我諗住唔淋水幾日等D泥干少少再落火酒,之後就隔日先淋少少水,希望救得到棵辣椒啦,真係種咁耐野未遇過呢D害虫~!
回復

Ivana 發表於 2010-9-5 14:54:40 |顯示全部樓層
回復 3# jeffiau

我試過你既方法啦,但唔太有效,D白色粉介仲有,宜家keep住噴火酒>
回復

Ivana 發表於 2010-9-8 11:59:05 |顯示全部樓層
經過幾日密集式噴火酒同減少淋水(以免泥土過濕),根粉介存活率大大減少,有唔少死屍攤O係泥面。希望盡快殺清佢地就好啦~
回復

fnv234 發表於 2010-9-8 20:00:04 |顯示全部樓層
我果D一隻隻白色細細粒好似芝麻咁,我用DC影相之後放大睇唔太清楚只睇到有兩條觸鬚,我噴火酒佢地都 ...
Ivana 發表於 2010-9-4 11:18

根粉介識跳?
平時見佢地郁都唔郁下
就算郁都係超慢
回復

Ivana 發表於 2010-9-9 12:21:51 |顯示全部樓層
點解我知佢識跳係因為我搵火酒噴佢時,睇住佢跳落泥度,當然唔係跳得好高果隻啦,佢都都唔算行得慢架,俾蟻慢少少架咋,佢地宜家全部死O係泥面,好噁心
回復

Ivana 發表於 2010-9-15 22:59:13 |顯示全部樓層
個多星期既糾纏,根粉介少了好多好多,但同時間兩棵辣椒歸天了.......
問題應該未解決,惟有隨遇而安吧~!
回復