近花墟既日本料理

作者: cklife 發表于 2010-8-25 11:52:38
1511 5

黎左依個討論區,去多左花墟,見到依間野食過幾OK...介紹比大家
平日午餐有定食,我食過一次HK$4X既青魚定食,食物水準一般,但醬汁非常好味,蘿蔔蓉好香味,感覺用料唔錯。
於是星期六同老公去食左一次,星期六無定食,都只係散叫,埋單HK$2XX。老公既評語係,價錢合理,情調唔錯,用料OK,醬汁好味。
星期日老公心思思,又提議去食,今次我記得帶相機,又記得價錢喇!埋單HK$228

介紹比大家參考一下...位罝係鉄板X果條街,一直行入去行到街尾剩三分一咁上下位啦。

桂花熱飲$HK14

吃過那麼多梅茶漬飯,很久前到過一間貴價日本料理,很滿意。其他吃過的都是不行,完全是冷飯加湯的感覺,不能算是一個料理。而這間是第二間感到滿意的。碗放下就聞到清香的綠茶,再近距離就聞到紫蘇的香味。它放三粒酸梅份量夠,芝麻很香,吃這個飯一定要把青芥茉放進去一起吃,香味和味道的融合才最好。每次到這裡我也要吃這個飯。

紅酒雞肝,味帶甜,我不太喜愛,老公卻說十分好味,愛甜的朋友會喜歡。

叉燒拉麵,老公說麵底合格,看到它有拌糖心蛋呢。

炸雞軟骨,較位軟骨和胸軟骨數量相若,HK$20

推介這個尤魚刺身,十分爽口。奇怪現在很多食店吃到的尤魚刺身,吃完都尾聲味覺總有點苦的餘韻,這個卻沒有苦,爽甜好吃。

爐端燒是每串計價錢的,這個銀杏一般,蒜頭很粉很好吃。

評分

查看全部評分

JicJicmom 發表於 2010-9-4 11:10:59 |顯示全部樓層
我成日經過都會及下佢, 我仲估佢係A貨 (扮峰壽司....) 所以無點留意.....
搵日去試試先.
回復

cklife 發表於 2010-9-4 15:41:54 |顯示全部樓層
我成日經過都會及下佢, 我仲估佢係A貨 (扮峰壽司....) 所以無點留意.....
搵日去試試先. ...
JicJicmom 發表於 2010-9-4 11:10

我老公話我咁中意幫襯佢,睇怕佢都就執....(之前我中意幫襯既舖頭好快就執左...無得食又要再搵過)
回復

kerorozIL 發表於 2010-9-4 16:09:17 |顯示全部樓層
唔好引我啦...
死,無端端聞到拉麵味,好想食
回復

oneonewe 發表於 2010-9-4 16:14:55 |顯示全部樓層
其實我想問下呢.....
咩係"BT"?
回復

cklife 發表於 2010-9-4 18:50:46 |顯示全部樓層
其實我想問下呢.....
咩係"BT"?
oneonewe 發表於 2010-9-4 16:14

哎呀...唔記得改番添...因為依篇野我係BLOG度寫完再貼過黎架...係BLOG度...我叫老公個名...佢個名叫BT....
回復