蜂膠 與 蜂皇漿

作者: 八王爺 發表于 2010-8-24 16:29:06
12893 41
金盞花 發表於 2010-9-4 11:59:23 |顯示全部樓層
記得有次向sales問蜂皇漿有乜好, 佢當然講晒有咩好, 之後問佢有咩人唔食得, 咁佢就講有腫瘤人士. 但佢又冇詳細說明, 而我估計係會激發起腫瘤吸到好營養令佢變大.  咁我話有時d人未必清楚自己身體狀況~~~咁點呀?!

我建議d人唔好輕易選擇用呢樣補身/強身健體, e.g. 雪甲糕(錯字, 發音)都唔好食,  仲有好多野食都達到佢既功效.
回復

cklife 發表於 2010-9-6 13:40:32 |顯示全部樓層
記得有次向sales問蜂皇漿有乜好, 佢當然講晒有咩好, 之後問佢有咩人唔食得, 咁佢就講有腫瘤人士. 但佢又冇 ...
金盞花 發表於 2010-9-4 11:59

係...燕窩、雪蛤膏、蜂皇漿、當歸依D腫瘤人市要戒...
另外其他隱藏有激素既食物都要小心...雞肉、牛、羊、鴨、魚、海產....而家都中意加激素比佢地食,催大佢。之前就有報導過大陸小朋友日日食炸雞導致性早熟,唔夠十歲人仔性器官同大人一樣,仲影埋相放出黎。

牛奶亦係一樣,因為要一隻牛,生產多過一隻牛能出產既奶,就比激素佢地食,等佢地出多D奶。

當然另一方面又要洗錢做番一D報告,歌頌下牛奶係天賜寶物,有好處無懷處。再睇下有無其他代替品可以代替佢,有既就又出下報告唱衰下咁,所有行為都出於商業利益。
回復

八王爺 發表於 2010-9-6 15:53:35 |顯示全部樓層
講開牛奶,真有聽過報導話,歐美婦女從小飲牛奶,患乳癌的百份比,比東方女性多好多!
唔知係咪都同 激素有關。
回復

corina 發表於 2010-9-6 16:15:08 |顯示全部樓層
回復 23# 八王爺
我家姐都成日叫我唔好飲牛奶,咁我咪要戒奶,我而家每日一杯,會唔會多太~
回復

meomi 發表於 2010-9-6 16:55:15 |顯示全部樓層
回復 22# cklife

雞,牛,羊,鴨....連魚都唔得

....咁咪即係要食素!!!!!!
回復

cklife 發表於 2010-9-6 20:23:32 |顯示全部樓層
回復  cklife

雞,牛,羊,鴨....連魚都唔得

....咁咪即係要食素!!!!!!
meomi 發表於 2010-9-6 16:55

如果你知道養既人無比激素落去咪食得囉....所以我好少食肉,有時會食下咪買有機既囉...依家易買好多啦...街市有機雞、點點綠有機雞蛋、有機豬肉。
回復

cklife 發表於 2010-9-6 20:25:37 |顯示全部樓層
回復  八王爺
我家姐都成日叫我唔好飲牛奶,咁我咪要戒奶,我而家每日一杯,會唔會多太~ ...
corina 發表於 2010-9-6 16:15

香港有出有機牛奶架...亦有有機奶粉賣...
回復

金盞花 發表於 2010-9-6 23:54:59 |顯示全部樓層
當歸....呢樣係女士佳品, 乜又唔食得

宜家d人就知道大閘蟹有餵激素佢食, 其實多年前(10多廿年)已聽聞大蟮餵藥, 而我媽話早年買蟮嚟食都冇宜家d養到咁肥大同價錢又平, 所以我哋已多多年冇買嚟食.

至於牛奶~~~日本有d講健康既書,  醫生都唔建議大家多飲牛奶.
回復

cklife 發表於 2010-9-7 09:15:32 |顯示全部樓層
當歸....呢樣係女士佳品, 乜又唔食得

宜家d人就知道大閘蟹有餵激素佢食, 其實多年前(10多廿年)已聽聞大 ...
金盞花 發表於 2010-9-6 23:54

當歸係含激素前驅物,本身唔係有激素,我既建議係本身有腫瘤癌症既人唔好食。
但一般人無家族癌史,本身又無腫瘤問題,係中醫處方下可以食,因為中醫處方唔係單種藥物,佢地係會配伍既,而且係針對你當時身體狀況,比適合你既野,我覺得可以放心囉。

我之前睇一個中醫佢係咁同我講,佢話當歸有腫瘤唔食得既消息,都係佢地方出黎,因其實係針對單味藥品既化學成份黎講。但消息放出左黎,大家無睇過原文針對性既字眼,所以一律話有腫瘤唔食得。

但激素前驅物係每個人身體裡面,發生既變化會有差異,所以佢話其實可以食,但要配伍同適合當時身體,但如果對住唔識處理既人,佢話叫人唔好自己搵黎食。

之前搵佢睇病,佢都有開當歸比我食,但食左兩次我個心總係唔舒服,形住形住,所以因為心理因素,佢就無再開有當歸既野比我。
================
曾經同好多有腫瘤女士傾過計,其中有三個女仕係積極叫人有腫瘤唔好食當歸,佢地全部唔係惡性腫瘤,但都係環繞子宮既問題。
三個人都用自身經驗告戒人,佢地就係割左腫瘤後,食當歸補身,好快腫瘤又出現,又要割。
之後佢地都一直戒。
當然,可能係某D人對當歸反應特別勁,但基於唔食佢仲有其他野可以食,所以我都會戒。
回復

cklife 發表於 2010-9-7 09:24:36 |顯示全部樓層
有閘蟹餵激素勁,水魚都唔弱架.....

有時唔避得咁多,尤其係居企人中意食,咪搵D安心D既囉...起碼搵D水質乾淨D,搵D國家養殖條例嚴格D既,食貴少少食得安心D囉....

當然大閘蟹同水魚,其他國家無乜,咪唔食..食過第二樣囉...
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-7 10:07:06 |顯示全部樓層
回復 30# cklife
CK 早晨呀~
"唔食呢樣, 咪食過第二樣囉" ---- > 真言呀~~~ 我都係咁覺得, 呢個世界仲有好多野好食嘛 , 仲有好多選擇嘛 ~ 食落肚0既野真係要知多D , 了解多D.
講到大閘蟹, 呢樣野基本上係絕跡於我地屋企 ,  以前都有D親戚會食. 後來知道D蟹係點養出來之後, 當堂乜野興趣都無哂. 見到D人響九龍城條"蟹街" 度瘋狂咁買, 我真係覺得有D心寒...... 同朋友提下, 佢地會覺得我潑冷水 : 你唔食0既, 無理由要我地陪你. 所以我都好少提, 甚至唔提.
回復

cklife 發表於 2010-9-7 10:33:52 |顯示全部樓層
回復  cklife
CK 早晨呀~
"唔食呢樣, 咪食過第二樣囉" ---- > 真言呀~~~ 我都係咁覺得, 呢個世界仲有好多 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-7 10:07

我都盡量唔潑人地冷水,真係唔抵得先出聲。
因為係另一個層面,會諗到人生存為左乜。健康係好,但享受亦相當重要。正如我姑仔要我奶奶戒煙,話對身體唔好,我老公就話由得佢。理由係一個老人家係屋企,行動唔方便,無人同佢傾、無誤樂,連煙都唔比食咪好慘。

所以,我會見到果個人真係想健康好,會放棄某d享樂而換取健康,只係有時唔知要點做,或者間中受唔住誘惑,就出口幫下佢。始終健康係應該自己向自己負責任,人生係自己選擇既。

我姑仔就曾經同我講過,玩左先食左先,健康放第三,所以我唔會囉嘍佢,最緊要佢開心。
回復

八王爺 發表於 2010-9-7 10:46:06 |顯示全部樓層
對於老人家,已經退休或70多歲的,我一定唔會出聲。
因為佢地都辛苦咗大半世人,食啲自己鍾意嘅咪由得佢。
但係自己的小朋友,同事,身邊識嘅人,啱傾嘅,都要提吓。
免得真係食多咗,自己病唔緊要,要全家人担心,照顧咁就慘。
大閘蟹真係唔好食,少少都唔好。我記憶中自己只係中学時家人买过一次,
仲係2個人食一只咁鬼 孤寒。
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-7 11:01:06 |顯示全部樓層
回復 32# cklife
CK, 好同意你所講, 人人都有唔同睇法, 人人對生存為左乜0既方向都唔同. 最緊要係當事人覺得開心就OK.
我婆婆當年介煙一直唔成功, 但反而拉近左我地一家0既距離, 婆婆努力咁食少D ...... 我地見佢介得辛苦都會比D空間佢, 隻眼開隻眼閉. 畢竟佢都七十幾八十歲人 , 兒孫滿堂又個個都鍚佢, 仲求D咩呢......
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-7 11:02:03 |顯示全部樓層
回復 33# 八王爺

王爺早晨呀 ~
大閘蟹呢樣野, 比商人美化得實在太緊要~~~~ D人已經唔會去想D蟹入面D黃油係點黎~~~
回復

金盞花 發表於 2010-9-7 12:08:05 |顯示全部樓層

講開又講, 如果我知道有d乜野食咗有好處/壞處, 我都一定會同身邊家人/朋友講聲, 係家人都會力勸, 朋友呢, 真係講夠就算, 起碼已盡咗朋友責任.

一次同個朋友傾開, 話d蔬菜煮熟後食完就好啦, 千萬不要食唔晒留起明天翻煮, 因會釋放"亞消酸鹽"(有錯字, 拼音), 我講睇過不只1本書都有咁講, 佢當時唔信, 仲話只係天下文章大抄", 聽見佢咁講 我即收聲 真係唔信就算, 做朋友責任已做咗, 真係無謂拗.

補充:亞消酸鹽~~~會致癌
回復

cklife 發表於 2010-9-7 14:03:18 |顯示全部樓層
講開又講, 如果我知道有d乜野食咗有好處/壞處, 我都一定會同身邊家人/朋友講聲, 係家人都會力勸, 朋友呢,  ...
金盞花 發表於 2010-9-7 12:08

明知唔中意聽既人,我連講都費事,風花雪月咪算囉....
有次我妹同我講有條方點好點好...講到識飛咁....但佢又話唔記得詳細內容,求人比條方佢求左好耐,人地仲未比佢,問我有無聽過。
我同佢講,咪我間唔中會煲果條方囉,飲左邊會識飛呀...不過覺得有效飲下都幾好...

佢就話,你仲乜唔話我知有條咁既方?

我咪成機話佢囉,我成日都同你講依方面既野架喇...你唔中意聽我點講條方你知姐....

自己細妹都係咁話,平日同佢講佢當係草...聽呀乜生乜太講到識飛....求人又求唔到就當係寶....

我自己亞媽都係亂食野既人,同佢講就話我囉嗦....點知果次食到爆血管中風先知驚,過左半年又當無事..又亂黎...
回復

muitau 發表於 2010-9-10 12:40:06 |顯示全部樓層
自己細妹都係咁話,平日同佢講佢當係草...聽呀乜生乜太講到識飛....求人又求唔到就當係寶....
cklife 發表於 2010-9-7 14:03

我覺得人就係有咁既劣根性,人地講至信,自己人講就當廢話.即如我媽子同我弟婦湊孫,飲食上會同佢講有咩對bb好同唔好,佢完全無跟聽唔入耳,隔無耐點知佢又做,傾開原來因為佢聽啲朋友果啲講有用咁佢至做(當然佢完全唔記得媽子同佢講過啦) ...當然我都有,以前媽子同我講好多種植上既野我當佢發up風,自從上來之後引證到佢原來幾有料到 add4icon
回復

cklife 發表於 2010-9-10 13:13:44 |顯示全部樓層
我覺得人就係有咁既劣根性,人地講至信,自己人講就當廢話.即如我媽子同我弟婦湊孫,飲食上會同佢講有咩對bb ...
muitau 發表於 2010-9-10 12:40

你媽子係有料之人喎....家有一老如有一寶呀...
我好中意聽老人家講野....不過可能我太多問題,d老人家見到我有d怕囉...
我發現係咁架...所以我同奶奶講野,唔會話我自己講既...要話係呀邊個個邊個咁咁咁....囉...咁佢先會聽得入耳。

好多新婚既姐妹我都係咁同佢講...唔好對住你老公話比佢聽你對佢有幾好,有幾偉大犧牲,無用既,應你都係諗口王。

要令到老公d朋友係老公面前讚你好,咁老公先聽得入耳。人就係咁架喇....
回復

muitau 發表於 2010-9-10 15:50:13 |顯示全部樓層
要令到老公d朋友係老公面前讚你好,咁老公先聽得入耳。人就係咁架喇....
cklife 發表於 2010-9-10 13:13

嘩,好高姐,確係難學 !!
(諗真啲又真係喎...有時我對男友嫌3嫌4, 但當啲fd講佢有啲咩優點咁果排我就覺得佢確係唔錯 )
回復