蜂膠 與 蜂皇漿

作者: 八王爺 發表于 2010-8-24 16:29:06
12894 41
以前爸爸食過什么北京蜂王精,但退休後沒食,現在好似衰老得好快。

現在人食的多是膠囊,效果如何?
有人在食嗎?
長期服用效果如何?
cklife 發表於 2010-8-24 18:46:43 |顯示全部樓層
蜂膠同蜂皇漿係唔同既野黎架喎...功效都有分別架...
回復

八王爺 發表於 2010-8-24 21:37:45 |顯示全部樓層
咁梗係唔同。 我想一題問晒丫!
回復

cklife 發表於 2010-8-25 11:42:42 |顯示全部樓層
蜂王漿有激素,我唔食得。

蜂膠效果好好,不過係食蜂膠糖,係健康食品店買。老公時時有痰,又有慢性鼻竇炎,佢食蜂膠見到效果。其實係好多年前,見王霑介紹話佢慢性支氣管炎食左好好,我老公好似細路,唔多肯飲涼茶湯水,成日問我,有益既野可唔可以好味D。

所以買左比佢試,買既第一隻牌子,好大陣味,但老公話效果最好,但後來無得賣,間店話D人唔中意隻味,唔會再入貨。換左一隻甜D但無咁大味,又平D既,呢....依家周街都賣果隻牌子囉,不過老公話效果差好遠,放左係度唔肯食。

上網搵過資料,食開果隻,有得網上訂,不過係英國網,我諗運費都好甘下,老公睇完都覺得運費太貴,所以依家無食囉。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-25 12:15:43 |顯示全部樓層
原來蜂王漿有激素, 哎呀...
回復

corina 發表於 2010-8-25 15:25:03 |顯示全部樓層
有屋企人係新西蘭住,佢地當蜂膠係藥咁食,傷風,胃痛,喉嚨痛,飛"支",咳.....
我覺得蜂皇漿好"熱氣",好少食,而家屋企仲有一大樽,可能稍後要dump咗佢~
回復

八王爺 發表於 2010-8-25 15:30:56 |顯示全部樓層
蜂皇漿 有限期,又要放入雪柜,真係好唔方便。
如果唔係 膠囊,係原漿咁味又酸又臭,都好難入口。
回復

貝貝 發表於 2010-8-25 15:41:01 |顯示全部樓層
以前爸爸食過什么北京蜂王精,但退休後沒食,現在好似衰老得好快。

現在人食的多是膠囊,效果如何?
有人 ...
八王爺 發表於 2010-8-24 16:29

我有個朋友食緊蜂膠丸, 聽佢講話食左一段時間後, 白髮變黑髮
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-25 15:54:41 |顯示全部樓層
我有個朋友食緊蜂膠丸, 聽佢講話食左一段時間後, 白髮變黑髮
貝貝 發表於 2010-8-25 15:41

咁勁? 
Manuka 有無出蜂膠呀咁?
回復

八王爺 發表於 2010-8-25 16:57:27 |顯示全部樓層
manuka 唔係 花名咩,同時又係品牌名?
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-25 17:47:13 |顯示全部樓層
manuka 唔係 花名咩,同時又係品牌名?
八王爺 發表於 2010-8-25 16:57

係咪2樣都係呀? Propolis 好的話,咁我都keep住食喇~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-25 19:19:40 |顯示全部樓層
蜂皇漿 有限期,又要放入雪柜,真係好唔方便。
如果唔係 膠囊,係原漿咁味又酸又臭,都好難入口。 ...
八王爺 發表於 2010-8-25 15:30

我公司個雪櫃有支北京同x堂(真係向北京買)蜂皇漿放左一年半,好似已經過期,好貴,唔捨等放入大口仔度,有冇其他用途?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-25 19:25:48 |顯示全部樓層
manuka係花名,我前年add3iconadd3icon食左8樽umf 20+,d咳先叫好d啦~
不過都係3個月另10日先好晒add8icon
回復

cklife 發表於 2010-8-25 19:43:31 |顯示全部樓層
我公司個雪櫃有支北京同x堂(真係向北京買)蜂皇漿放左一年半,好似已經過期,好貴,唔捨等放入大口仔度,有冇其 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-25 19:19

做面膜....加麵粉雞蛋用左佢...
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-25 19:47:35 |顯示全部樓層
做面膜....加麵粉雞蛋用左佢...
cklife 發表於 2010-8-25 19:43

唔加其他野會唔會濃左d?想快快用完佢,心理上好過d
回復

cklife 發表於 2010-8-25 22:05:45 |顯示全部樓層
唔加其他野會唔會濃左d?想快快用完佢,心理上好過d
prodorothyhkg 發表於 2010-8-25 19:47

加其他野有佢既作用架....會吸收D
回復

corina 發表於 2010-8-25 23:40:35 |顯示全部樓層
manuka蜜糖治療胃病好好架~
回復

corina 發表於 2010-8-25 23:41:56 |顯示全部樓層
我公司個雪櫃有支北京同x堂(真係向北京買)蜂皇漿放左一年半,好似已經過期,好貴,唔捨等放入大口仔度,有冇其 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-25 19:19

用少少試下做花肥~
回復

oneonewe 發表於 2010-8-25 23:44:36 |顯示全部樓層

我好多年前都買o左樽
後來俾11哥放o左落大口仔度
激到我丫
回復

八王爺 發表於 2010-8-26 10:51:38 |顯示全部樓層
哦?

根據了解,蜂膠是對氣管問題有極大幫助,例如 鼻炎,鼻敏感,早上流鼻水,食咗會明顯改善。
而 蜂皇漿 主要是增強抗逆力,強身健體,提神和保持活力。所以食用為了不同目標。
回復

123下一頁