菲團事件 - 有乜睇法?

作者: 八王爺 發表于 2010-8-23 16:08:11
18605 227
cklife 發表於 2010-8-24 07:52:46 |顯示全部樓層
好地地去玩攪成咁,真係好心痛. 我唔會去菲律賓玩.有D什麼事班垃圾菲律賓警察會有得你死. ...
bonbon1 發表於 2010-8-24 01:44

坐馬車有交通警開路,導遊話只要比少少錢就得喇.....講到有錢人好有特權咁...我唔多中意...

屋企曾經有一個好乖既菲傭,送隻平價錶比佢,佢番菲律賓話唔敢戴出街,話會比人搶左,治安好差咁...

坐旅遊車去景點其間,見到好多人係街條坑渠度洗頭洗身,連後生女都有,條坑渠只得拳頭咁大,好多人路宿,老公話連首都都係係,其他地方可以想像。

係好多年前既事,依家唔知有無改善.....

但我就同老公講,唔想再去。
回復

八王爺 發表於 2010-8-24 08:01:53 |顯示全部樓層
照咁睇 菲政府都唔會有乜交代!

特首講果句要求只係 政治稿!
回復

vivi 發表於 2010-8-24 08:04:39 |顯示全部樓層
人都死左啦, 交代D咩都冇用啦
回復

claudiatang 發表於 2010-8-24 08:33:33 |顯示全部樓層
回家開電視見到班傻警用鎚敲玻璃窗就火了。這舉動不是更惹起個槍手發狂嗎?正常人聽到這種聲音都會發火,何況那種情形之下........
我從小就知道這個國家是賊國。所以連過境轉機都不肯。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 08:54:26 |顯示全部樓層
我仲不時去個邊潛水...
幾個月前已經訂左明年年初去宿霧! 作死....
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 08:59:43 |顯示全部樓層
坐馬車有交通警開路,導遊話只要比少少錢就得喇.....講到有錢人好有特權咁...我唔多中意...

屋企曾 ...
cklife 發表於 2010-8-24 07:52

現在環境好d架喇, 成日想攪好個旅遊業. 不過還是十分落後.
當地治安一向唔好, 呢個係事實. 所以間間酒店門口都有荷槍實彈的軍裝守住. 我在宿霧的Shangri la 住, 出入都要搜身, 車底都check 埋.
以前中學讀Geog, 地理老師話佢在HKU讀GEOG, field trip 年年都去菲律賓, 那年, 同學在那兒行山時, 俾游擊隊捉住, 傾左好耐才放人, 但當地警員和政府都無幫手.
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 09:08:30 |顯示全部樓層
話時話,年頭有特價機票,原本諗住請今個星期假,先去Manila,跟住落 Cebu 潛水,順便慶祝生日.

對上個次512大地震又係咁,原本plan好晒 512前後幾天去雲南山區一帶旅行和行山,但某些原因臨時取消無去.如果出發了,512那天肯定在重災區裡!!
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 09:13:50 |顯示全部樓層
好丈夫阻殺人 英勇擋子彈

(星島)2010年8月24日 星期二 05:30 (綜合報道)

(星島日報    報道)「當時真係想同丈夫一起去死,但想起孩子仍要人照顧,要留回自己性命!」本港旅行團在菲律賓    遭挾持事件,冷血槍手向手無寸鐵人質開槍,其中一家五口團友,丈夫為阻止槍手殺人,以身軀擋子彈壯烈犧牲,妻子則為將來照顧孩子拚命求生,惟在獲救後卻與孩子分離,生死未卜。

本報記者

一家五口往菲律賓旅行,原本歡天喜地,到最後一天變成死亡之旅,丈夫為救人犧牲,妻子與孩子分離生死未卜。遇上挾持事件一家五口,死去的丈夫為梁錦榮,妻子姓吳,兩人年約五十餘歲,三名兒子則為二十一歲、十八及十四歲。

三人在車內原坐在車尾位置,但槍手上車後,要求各人分開,每人坐一個位,梁太被帶上車頭位置,丈夫及三名兒子,則分開坐在車尾。

妻含淚:想與夫同去死

目睹伴侶在眼前喪命的梁太,昨晚獲救後含淚稱,「我丈夫真係好勇敢,佢阻止槍手殺人,在後面衝出去,就咁犧牲咗,當時真係想同丈夫一起去死,但想起孩子仍要人照顧,要留回自己性命,就伏在丈夫身邊,但子彈不斷射來,在身邊擦過,子彈更射入座位內。」

梁太獲救後,自己未有受傷,由救援人員帶離巴士,但三名兒子則不知去向,事後送至醫院檢查後,便由當地女義工陪同,四出找尋兒子。

斥是否為錢不顧人命

她指斥今次事件好殘忍,「今次真係好慘,點解十多人性命都無人去救,唔通是為咗錢,是否為錢不理十多人生命,我真係感到好殘忍。」

梁太形容該名槍手情緒很波動,「佢在衝動時會拖出人質,各人均不敢招惹他。有團友亦有用手提電話向外求助,但怕被槍手發現,均是講很短時間便收線。」

她在講述事件時仍十分恐懼,「當時口的子彈飛過來,想到自己會死,但不知道槍手死咗未?因為到最後仍有子彈射來,更有催淚彈令自己難以忍受。」

女義工陪同醫院尋子

「我梗係唔係死過番生啦!現在還很擔心三個細路哥。」她面對記者提問時,只是希望留下生命為照顧孩子,並形容特區政府    前來菲律賓來得太遲,當局等候太久仍未有派人前來營救,致造成嚴重傷亡。她目前仍不知三個兒子去向,事後送至醫院檢查後,便由當地女義工陪同,四出找尋兒子。
回復

八王爺 發表於 2010-8-24 09:15:58 |顯示全部樓層
水母福大命大。
有時哩啲嘢真係講唔埋。
以前講,如果知道自己只有24小時生命會做乜。
尋日係車上的人,若果知道自己只有10小時,真係想做乜都唔得!
回復

cklife 發表於 2010-8-24 09:23:48 |顯示全部樓層
現在環境好d架喇, 成日想攪好個旅遊業. 不過還是十分落後.
當地治安一向唔好, 呢個係事實. 所以間 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-24 08:59

淨係出入酒店要搜身,我就一定唔會去,除非話為工作無得講,去玩唔想玩到咁唔開心。
睇完你講既...覺得仲恐怖...
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 09:25:41 |顯示全部樓層
水母福大命大。
有時哩啲嘢真係講唔埋。
以前講,如果知道自己只有24小時生命會做乜。
尋日係車上的人,若 ...
八王爺 發表於 2010-8-24 09:15

唉.... 我地成日自由行, 呢次事件, 你覺唔覺好像身同感受. ..?add2icon

早2年試過泰國政亂滯留當地. 那次真係好驚險, 因為南部首先被民眾封鎖機場, 我即時安排如何逃離南部, 泰國人好友善, 教我地點走....
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 09:30:52 |顯示全部樓層
領隊謝廷駿殉職了....
回復

八王爺 發表於 2010-8-24 10:16:06 |顯示全部樓層
想唔到,做領隊都有 「殉職」的一日!
回復

惡姨 發表於 2010-8-24 10:22:05 |顯示全部樓層
唉.... 我地成日自由行, 呢次事件, 你覺唔覺好像身同感受. ..?

早2年試過泰國政亂滯留當地.  ...
jellyfishy 發表於 2010-8-24 09:25

八炸大大, 我諗你都係唔好去菲島住, 留返喺香港好D, 會安全好多
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 10:29:41 |顯示全部樓層
八炸大大, 我諗你都係唔好去菲島住, 留返喺香港好D, 會安全好多
惡姨 發表於 2010-8-24 10:22

出年三月的事... 未諗掂呀.
好彩機票係特價, 七百幾蚊啫~~
回復

corina 發表於 2010-8-24 10:33:24 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-8-24 10:29

七百幾蚊既機票,真係平通街喎~add4icon
回復

惡姨 發表於 2010-8-24 11:29:11 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-8-24 10:29

不過經過今次事件之後, 1百蚊機票都冇港人再敢去
回復

claudiatang 發表於 2010-8-24 12:13:26 |顯示全部樓層
不過經過今次事件之後, 1百蚊機票都冇港人再敢去
惡姨 發表於 2010-8-24 11:29

港人很善忘的。用不著兩個月又大把人會去。最緊要便宜。但肯定冇我份。因為從懂事知道這個國家的壞名聲就從來沒考慮過想去。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-24 13:06:27 |顯示全部樓層
小孩子要好好活下去啊~~~ 

機警媽媽撒謊救小團友 11歲童幸逃離 父母中槍雙亡

(明報)2010年8月24日 星期二 05:10

【明報專訊】康泰旅行團昨被挾持逾11小時,最終釀成8死7傷慘劇,然而直至晚上7時15分開槍前,旅遊巴上一直十分平靜,兇徒既沒恐嚇團友,而且先後釋放車上老弱婦孺。昨日中午獲准帶同兩名年幼子女離開的符太,見車上仍有一名同團的11歲姓汪男童,即機警地向兇徒表示該男童是其親戚,要求帶同離開,結果獲兇徒首肯,令汪童逃離險境,然而汪童父母最終雙雙中槍身亡,符的丈夫亦證實遇難。

9人質分5次獲釋

康泰旅行社    總經理劉美詩事後與符太(曾綺麗,所有團員名字均為譯音)通電話,符太指獲釋前旅遊車上氣氛平靜,兇徒無恐嚇語句,相信他不想傷及老弱婦孺,故釋放她們。事實上,從電視畫面所見,被挾持團友不時拉起窗簾    ,看窗外情况,神情亦未見太驚恐。

指車上平靜 兇徒無恐嚇

最先獲釋的團友是66歲婆婆李鳳貴,她在上午10時許,因為肚痛要上洗手間,獲准由當地導遊Diana Chan陪同離開,換上2名當地的攝影人員當人質。Diana Chan是菲籍華人,能說流利廣東話,她昨晚在醫院向記者表示,巴士被挾持後,她向兇徒哀求,表示自己早幾年喪夫,兒子又將畢業,自己健康亦有問題,要求兇徒放過她,結果Diana獲准與李婆婆率先離開。

至約12時半,兇徒再釋放人質,分別是4歲女童符頌賢及其10歲哥哥符澤賢,他們獲准與40歲母親曾綺麗離開。曾綺麗下車時見同團尚有另一11歲男孩汪正日,遂向兇徒訛稱男孩是其親屬,獲兇徒放行,令汪童亦能逃離。但當時曾綺麗的丈夫及親人仍在車上,故他們下車時神情驚恐。符太的機警表現,事後獲網友大加讚揚。

兇徒送72歲糖尿翁下車

到了下午1時半,全團年紀最大的72歲李奕彪亦獲釋,兇徒並主動送他下車,他表現尚算鎮定。李伯是首名獲釋團友李鳳貴的丈夫,患有糖尿病    ,他獲釋後表示因隨身藥物已吃完,加上證件留在車上,故希望可盡快返港。李氏夫婦是暫時唯一已知可全身而退的家庭,因為這次只是兩老跟團旅遊,同行並無其他親戚。所有獲釋團友事後均被送往警察局接受醫生及心理輔導,之後轉往酒店休息。

至於2名代替李婆婆的菲籍攝影人員,隨後亦獲釋,兩人分別是Rigor Cruz及65歲的Danilo Medril,他們分別在下午2時35分及4時半獲准離開巴士。
回復

irishuen 發表於 2010-8-24 13:21:21 |顯示全部樓層
香蕉日報有句野講得幾岩:
香港每年請成10萬個菲傭, 但菲警好明顯都唔當我地港人既生死, 亂咁救人, 真係不知所謂!!!!
回復