最近花園裡的玫瑰

作者: Fantail 發表于 2008-1-26 01:57:22
15367 130
Fantail 發表於 2008-3-30 14:10:48 |顯示全部樓層
四月中有新苗到. 另外,我有夏季訂購. 有興趣的話, 可以加入我的夏季訂購名單.
回復

屠子步 發表於 2008-3-30 15:16:42 |顯示全部樓層
請pm我網址看看好嗎?
回復

bsiub 發表於 2008-3-31 13:37:47 |顯示全部樓層
原帖由 Fantail 於 2008-3-30 10:48 發表

多謝欣賞我的圖片.
從德國帶來的種是什麼顏色的. 可有照片看看?
種玫瑰,經常發現虫害. 現時的天氣,它們又開始出現. 前幾天才噴了藥.
我最近發現版主大人有篇"自製殺蟲藥".我都想試一下. ...

是白色的 ... 包裝袋上的相片是白色。
唔知種出來會唔會都是白色。  
我試過買鬱金香種子來種。  
買的是紅, 粉橙, 粉紅 and 紫色。
但種出來是黃色。  好奇怪的。

至於相 ... 可以影比你睇但無野睇架。
因只有枝架上有小小芽枝生左出來。
明天 post 上來比你睇下。
回復

nuage 發表於 2008-3-31 13:44:12 |顯示全部樓層
原帖由 Fantail 於 2008-3-30 14:10 發表
四月中有新苗到. 另外,我有夏季訂購. 有興趣的話, 可以加入我的夏季訂購名單.

我都有興趣參加夏天訂購 ,請問何時會訂購?
回復

RosesGarden 發表於 2008-3-31 13:57:48 |顯示全部樓層
請問可唔可以 比個綱址我睇吓?
回復

seed 發表於 2008-3-31 15:34:03 |顯示全部樓層
Fantail你好厲害呀
一年就已種得咁精彩
可以幻想到清晨走到你的玫瑰園大大深呼吸一下
呼~~~~ 妙呀
回復

jfung 發表於 2008-3-31 22:00:50 |顯示全部樓層
我都有興趣夏天訂購!
回復

Fantail 發表於 2008-3-31 22:53:05 |顯示全部樓層
原帖由 bsiub 於 2008-3-31 13:37 發表

是白色的 ... 包裝袋上的相片是白色。
唔知種出來會唔會都是白色。  
我試過買鬱金香種子來種。  
買的是紅, 粉橙, 粉紅 and 紫色。
但種出來是黃色。  好奇怪的。

至於相 ... 可以影比你睇但無野睇架 ...

謝謝.

是用種子種嗎? 種咗未呀? 我都想知久才出芽啊.
回復

Fantail 發表於 2008-3-31 22:56:49 |顯示全部樓層
原帖由 seed 於 2008-3-31 15:34 發表
Fantail你好厲害呀
一年就已種得咁精彩
可以幻想到清晨走到你的玫瑰園大大深呼吸一下
呼~~~~ 妙呀

多謝觀賞照片. 好在早前天氣冷. 它們長得很快樂. 我擔心它們過不了炎夏. 夏天的花不好看, 香氣也打折扣.
回復

Fantail 發表於 2008-3-31 23:04:21 |顯示全部樓層
原帖由 jfung 於 2008-3-31 22:00 發表
我都有興趣夏天訂購!

剛給了你發了個消息.
回復

Fantail 發表於 2008-3-31 23:53:46 |顯示全部樓層
一些迷你玫瑰

Miniature 7 (Small).JPG
Miniature 24 (Small).JPG
Miniature 29 (Small).JPG
Miniature 32 (Small).JPG
Miniature 38 (Small).JPG
Miniature 46 (Small).JPG
Miniature 52 (Small).JPG
Miniature 55 (Small).JPG
Miniature 58 (Small).JPG
Miniature 56 (Small).JPG
Miniature 67 (Small).JPG
Miniature 71 (Small).JPG
Miniature 72 (Small).JPG
Miniature 73 (Small).JPG
Miniature 74 (Small).JPG
Miniature 76 (Small).JPG
Miniature 81 (Small).JPG
回復

seed 發表於 2008-4-1 00:33:11 |顯示全部樓層
名符其實的玫瑰園呀
好豐富好靚
回復

jfung 發表於 2008-4-1 00:58:33 |顯示全部樓層
你就好啦成個玫瑰園.  
回復

Fantail 發表於 2008-4-1 01:39:50 |顯示全部樓層
第三輪花開始了.

Cressida 19 (Small).JPG Cressida 21 (Small).JPG Cressida 25 (Small).JPG Local Dark Red 86 (Small).JPG Local Dark Red 90 (Small).JPG Local Deep Pink 23 (Small).JPG Local Deep Pink 24 (Small).JPG Moonstone 108 (Small).JPG Moonstone 115 (Small).JPG Moonstone 116 (Small).JPG Remember Me 21 (Small).JPG
回復

alextang 發表於 2008-4-1 08:33:12 |顯示全部樓層
原帖由 Fantail 於 2008-3-30 14:10 發表

不如講下點加入啦。團購應該都好多人有興趣。
回復

Fantail 發表於 2008-4-1 11:22:34 |顯示全部樓層
遵命,版主大人. 但請問有沒有既定的團購的實務準則? 我不太清楚規矩.

我曾經如下回覆了兩位花友:

"選擇好你想要的, 告訴我. 我將它放入我的訂購單 (我已入了一份夏季訂購名單,花商已替我留起小苗,估計八月送貨). 貨到時來我家取. 價錢跟網上所示一樣, 另加運費. 運費按訂購數量平均攤分. 我會向漁農署申請申請入口証."

註:
1.  上年我訂了10株, 運費86美金. 如數量再多, 重量增加, 平均每株運費會再上調.
2.  有定額收費: 手續費5美金及檢疫費35美金.
3.  訂滿10株或以上, 花商會提供每株1美金折扣.
回復

Fantail 發表於 2008-4-1 11:36:34 |顯示全部樓層
有關運費更正:
10株, 運費86美金 (平均每8.6美金).
22株, 運費129美金 (平均每株5.7美金).
數量愈多, 平均運費會下降.
回復

ハマナス 發表於 2008-4-1 12:04:22 |顯示全部樓層

回復 57# 的帖子

Remember Me 21隻橙好靚呀
我有太多鐘意喇! 點算??
我而家篩選緊出去, 希望篩淨兩三棵(我老公只比我買兩棵)
想問你幾時訂?
回復

bsiub 發表於 2008-4-1 12:04:51 |顯示全部樓層
原帖由 Fantail 於 2008-3-31 22:53 發表

謝謝.

是用種子種嗎? 種咗未呀? 我都想知久才出芽啊.

不是種子來的。  見圖:  
買回來是一棵已有小小芽枝。
但我將佢落盤後就有小小謝謝地。

mini white rose.JPG

mini white rose 2.JPG

你棵 moonstone 好靚呀。  
你的相 "miniature 7" 是從外國訂回來嗎?
我好想要呀。  團購回來會有嗎?
但我的花槽好細, 只可以種迷你種的 rose。
回復

alextang 發表於 2008-4-1 12:49:29 |顯示全部樓層
原帖由 Fantail 於 2008-4-1 11:22 發表
遵命,版主大人. 但請問有沒有既定的團購的實務準則? 我不太清楚規矩.

我曾經如下回覆了兩位花友:

"選擇好你想要的, 告訴我. 我將它放入我的訂購單 (我已入了一份夏季訂購名單,花商已替我留起小苗,估計八月送貨) ...

團購沒咩準則架,自發形式。
開個新貼搞啦。這裡好自由架!

你有沒看過我個貼  "開放植物"   啊。
提意可以一人一花,由20-30棵入起,
過一兩年,就有一個"玫瑰植物庫"啦。

回復