最近花園裡的玫瑰

作者: Fantail 發表于 2008-1-26 01:57:22
15639 130
Fantail 發表於 2008-4-1 19:14:38 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-1 12:04 發表
Remember Me 21隻橙好靚呀
我有太多鐘意喇! 點算??
我而家篩選緊出去, 希望篩淨兩三棵(我老公只比我買兩棵)
想問你幾時訂?

我已落咗summer order, 但在送貨前,可隨時加(只要有貨)或減order 上的花. 等花商通大概送貨時間, 然後我去申請入口証. 估計8月.
回復

Fantail 發表於 2008-4-1 19:17:44 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-1 12:04 發表
Remember Me 21隻橙好靚呀
我有太多鐘意喇! 點算??
我而家篩選緊出去, 希望篩淨兩三棵(我老公只比我買兩棵)
想問你幾時訂?

是啊, 它的橙色帶點copper味道, 不是很bright. 比起其他HT, 它較矮小.
回復

Fantail 發表於 2008-4-1 19:23:58 |顯示全部樓層
原帖由 bsiub 於 2008-4-1 12:04 發表

不是種子來的。  見圖:  
買回來是一棵已有小小芽枝。
但我將佢落盤後就有小小謝謝地。

你棵 moonstone 好靚呀。  
你的相 "miniature 7" 是從外國訂回來嗎?
我好想要呀。  團購回來會有嗎?
但 ...

我的迷你玫瑰全是花墟購入. 花商沒有做迷你玫瑰.  不過,之前見過有其他外國花商專做迷你玫瑰,包括overseas order. 希望你的迷你玫瑰很快生長得好.
回復

Fantail 發表於 2008-4-1 19:27:39 |顯示全部樓層
謝謝版主意見. 遲些開個新貼.

我沒有權限看你所講的題目. 不如你簡單介紹一下.
回復

alextang 發表於 2008-4-1 21:09:32 |顯示全部樓層
上次我手多多,加左權限,
等我改一下先。
你看看比點意見喔!
回復

bsiub 發表於 2008-4-2 12:28:34 |顯示全部樓層
原帖由 Fantail 於 2008-4-1 19:23 發表

我的迷你玫瑰全是花墟購入. 花商沒有做迷你玫瑰.  不過,之前見過有其他外國花商專做迷你玫瑰,包括overseas order. 希望你的迷你玫瑰很快生長得好.

唉!  尋晚見到棵 mini rose 果d芽仔已謝了。
希望佢唔好就咁玩完啦。  

請問你用邊隻花肥, and 邊隻殺虫藥?
我果日落左d "牛骨粉"。 過左幾日, 泥面上好似
有小小發霉。  係唔係唔可以落 "牛骨粉" 呢?
有無高人可指點?
回復

chuping 發表於 2008-4-2 14:40:04 |顯示全部樓層
你D玫瑰真係好呀! 請pm我網址看看好嗎?謝謝!
回復

Fantail 發表於 2008-4-3 00:31:36 |顯示全部樓層
原帖由 bsiub 於 2008-4-2 12:28 發表

唉!  尋晚見到棵 mini rose 果d芽仔已謝了。
希望佢唔好就咁玩完啦。  

請問你用邊隻花肥, and 邊隻殺虫藥?
我果日落左d "牛骨粉"。 過左幾日, 泥面上好似
有小小發霉。  係唔係唔可以落 "牛骨粉" 呢?
有無高人 ...

我無同迷你玫瑰落肥. 從花墟買回來後就換盆加泥,同埋加大株與株之間的距離,剪去一些阻礙通風的枝葉.
殺蟲藥 - 我較多用"大滅蟲" 包裝的, 森x介紹.
你盆花是不是太濕?
回復

bsiub 發表於 2008-4-3 09:51:55 |顯示全部樓層
原帖由 Fantail 於 2008-4-3 00:31 發表

我無同迷你玫瑰落肥. 從花墟買回來後就換盆加泥,同埋加大株與株之間的距離,剪去一些阻礙通風的枝葉.
殺蟲藥 - 我較多用"大滅蟲" 包裝的, 森x介紹.
你盆花是不是太濕? ...

諗住再同佢換過d泥, 因表面發霉得好勁。
除左 mini rose 有呢個現像, 大岩同都係咁呀。
唔知同近日濕立立的天氣有無關。
請問 "大滅蟲" 是乾的放在泥面定係要開
水來噴植物呢?  在花墟有得買嗎?  
回復

ハマナス 發表於 2008-4-3 10:17:41 |顯示全部樓層
大滅蟲要開水噴,花墟有賣
回復

alextang 發表於 2008-4-4 13:28:22 |顯示全部樓層
不如集齊二、三十人,
一齊買,咁好似會平D。
回復

Fantail 發表於 2008-4-4 17:40:31 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-4-4 13:28 發表
不如集齊二、三十人,
一齊買,咁好似會平D。

花商正處理春季訂購. 有興趣在四五月取花的朋友要直接跟花商聯絡.  最近有花友建議加入我的春季名單, 這樣的話可以四五月收貨. 但是我的入口証已發出, 花商也在攪包裝運送, 不能再更改春季訂單, 所以幫不上忙.

我也有夏季訂購單, 這是因為我選的一些品種在春季還未生好, 所以花商把它們撥入夏季訂購. 其實, 夏季訂購大概六七月才開始.

還有, 現在有貨的品種, 在夏季未必有. 我剛把一位花友的order加到我的夏季訂購單, 但花商說有些品種現在有, 夏季就沒有. 結果該花友親自聯絡花商做春季訂購.

現在我忙於考試. 如各位花友有興趣夏季訂購的, 請於六七月看看花商網站的Availability List, 再告訴我你想要的品種, 到時我把它加入我的夏季訂購單.
回復

G_Ko 發表於 2008-4-4 19:17:29 |顯示全部樓層
Sorry, 我係新手
請問:
(1) 聽講玫瑰D花枯果陣要剪左個頭, 請問要剪幾低 ?
(2) 枯玫瑰D花晒乾, 可否製玫瑰花茶?
回復

大草 發表於 2008-4-6 15:14:58 |顯示全部樓層
好靚呀d玫瑰
我正係可以在家中種一兩盆迷你玫瑰咋!
回復

bluemoon 發表於 2008-4-17 23:27:50 |顯示全部樓層
哇~~! 太美麗了
花墟是大埔嗎? (全新手, 出醜請原諒^^)
我也對mini很有興趣, 它們在香港生長得好嗎?
請問, 玫瑰很難種的嗎?

其實不知道大大有沒有向 apuldram roses 訂東西呢?
LAVENDER MEILLANDINA, bush baby, carefree days, iceberg, snow sunblaze...
當然我最喜愛Blue moon 和 ice cream
(Apuldram 那裡說的"good for container"是什麼意思呢?)

另外, 一般香港的做情人節的玫瑰是hybrid tea嗎?
大小大概是哪個range呢? (我見它們好像比hybrid tea小...但有mini那麼小嗎?)
回復

Fantail 發表於 2008-5-4 11:11:32 |顯示全部樓層

四五月的玫瑰

四五月的玫瑰

George Burns

George Burns

Gemini

Gemini

Lime Sublime

Lime Sublime

Lemon Zest

Lemon Zest

Moonstone

Moonstone

Paradise

Paradise

Paul Neyron

Paul Neyron

Tiffany

Tiffany

Unknown Deep Pink (yellow reverse)

Unknown Deep Pink (yellow reverse)
回復

Fantail 發表於 2008-5-4 11:54:23 |顯示全部樓層

Heritage

Heritage
her1 (Small).JPG
her2 (Small).JPG
her3 (Small).JPG
her4 (Small).JPG
her5 (Small).JPG
her6 (Small).JPG
回復

Fantail 發表於 2008-5-4 12:02:50 |顯示全部樓層

Peace

這棵在花墟買的. pea1 (Small).JPG pea2 (Small).JPG pea3 (Small).JPG pea4 (Small).JPG pea5 (Small).JPG
回復

Fantail 發表於 2008-5-4 12:13:12 |顯示全部樓層

Yolande 'd Aragon

強香的 old rose
ya1 (Small).JPG ya2 (Small).JPG ya3 (Small).JPG ya4 (Small).JPG
回復

Fantail 發表於 2008-5-4 12:16:21 |顯示全部樓層

Heart 'O Gold

種了一年才開出正常的顏色.
hog1 (Small).JPG hog2 (Small).JPG hog3 (Small).JPG hog4 (Small).JPG hog5 (Small).JPG
回復