加人工

作者: 四少 發表于 2008-1-25 20:15:20
3059 25
大家心目中和現實中的加薪幅度係幾多 ?

我呀... 心目中唔係太高, 5%或以上 .. .. . 不過. .. 實際 ... 5% 都無

無 double pay , 無 花紅 ....
trust_fl 發表於 2008-1-25 21:34:22 |顯示全部樓層
um...... 我係無人工加..... 無double pay  同埋無花紅呀~~
我公司仲無良
回復

ann 發表於 2008-1-25 21:57:05 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-1-25 21:34 發表
um...... 我係無人工加..... 無double pay  同埋無花紅呀~~
我公司仲無良

真係估唔到呀
回復

vivi 發表於 2008-1-25 22:22:45 |顯示全部樓層
哎呀, 我唔知有冇人工加喔
事關啱啱轉左工
重要過埋年至滿試用期
回復

trust_fl 發表於 2008-1-25 22:26:48 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-1-25 22:22 發表
哎呀, 我唔知有冇人工加喔
事關啱啱轉左工
重要過埋年至滿試用期

未過試用期一定唔會有啦~~ 我之前試過咁既情況呀~
見住個個好開心咁收信話加人工~ 但我
回復

trust_fl 發表於 2008-1-25 22:27:52 |顯示全部樓層
原帖由 ann 於 2008-1-25 21:57 發表

真係估唔到呀

間公司既面皮成尺厚呀~ 間間都加人工~ 佢就充耳不聞~
回復

candyafr 發表於 2008-1-25 23:37:22 |顯示全部樓層
我份工都唔會有人工加, 辛苦就有得加
回復

四少 發表於 2008-1-26 00:06:48 |顯示全部樓層
好 down ... 今晚問過兩個朋友 ...
一個回應唔好提, 提起就想打人 .... 原來 ... 都有 7% ...
另一個就話唔多, 叫我教佢計 % ... 一計 ... 原來有十幾
我再去 d 討論區查同行的情況 .. . . 有的都十個, 有的在等, 有的得條毛 ...
最後... .. 朋友 比了一句說話我聽, 就係 "生果金", 因為我 3, 4 年都係同一個金額 ... 即係一年比一年的 % 低   
星期一 我就去問我上司, 係咪我個位已經無得再加, 只有每年的 "生果金" 又無得升職, 我上司又唔放手 ... 又唔放人 ... 唔比機會我
回復

bb_barbar2008 發表於 2008-1-26 01:39:32 |顯示全部樓層
剛剛吃完公司團年飯, 從董事長手接獲10年服務獎金牌一面, 雖然價值唔高 , 這就是公司對自己的肯定, 總算老懷安慰.
十年平均加薪都有5~7%, 記得沙士期間,好多公司都炒人減新,但我司風平浪靜平穩渡過,有賴上上下下團結,在香港中上級企業老板能保持14個月,算唔錯.
回復

janice 發表於 2008-1-26 02:08:26 |顯示全部樓層
我都係轉左工半年多 d
雖然係大公司
不過就係因為係大公司
可能都唔會加得多
不過有double pay & bonus ( depends on業績)
都算係咁
回復

比得大帝 發表於 2008-1-26 09:27:10 |顯示全部樓層
我們公司在大陸做厰, 十陸推出的新勞動法, 社保條例, 和不斷推出的海關限制, 而家在大陸重做得住都偷笑, 點敢叫老閣加人工?

想當年,剛出嚟做嘢, 試用期满加50%, 第一年加33%, 第二年加28%, 第三年加22%, (升職又另外加), 第8,9年都有12-13%, 有個同事在我們心中是個廢人, 老閣都加佢6%, 佢重要大喊一餐

你地後生, 相信加20%以上人工的故事, 是你們發夢都唔敢想的.
回復

feufeu 發表於 2008-1-26 10:43:38 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-1-26 09:27 發表
我們公司在大陸做厰, 十陸推出的新勞動法, 社保條例, 和不斷推出的海關限制, 而家在大陸重做得住都偷笑, 點敢叫老閣加人工?

想當年,剛出嚟做嘢, 試用期满加50%, 第一年加33%, 第二年加28%, 第三年加22%, (升職又另 ...

我第一份正式工, 試用期满加30%... 開心到死! 之後嗰d工就... 唉, 不消提... 都係無 double pay, 無花紅...
回復

noel 發表於 2008-1-26 11:08:01 |顯示全部樓層
有咗MPF之後,d公司冷卻曬加人工嘅動力
double pay都會比,至於bonus就改個d好好聽個terms,乜鬼 commissiom
物鬼 staff XXX.  務求可以令到呢舊$ 可比可唔比...

好難用%去計,因為去到一定嘅 $,就算1%佢都死...
只希望公司用業績或員工表現去衡量加幅,而唔係大惠士去加去唔加,
最怕d老細同你講 "淨係加你我怕其他唔高興,不如...."(下删幾百字)

大佬~ 既然咁齊心,我假期返、OT做到隻積果陣又唔見你叫大家
一齊返?  再唔係不如月尾出糧用個盆放响度,邊個要用就去攞囉,
洗鬼分工咩!   咁樣仲邊有人同你博丫~唉!

回復

Fonica 發表於 2008-1-26 13:56:51 |顯示全部樓層
這兩年都叫做有得加人工,不過,從九龍轉左去香港區工作,所加既人工都補貼唔到交通費
仲有呀,雖然叫做年年加薪,但係人工都追唔返"沙士"前既人工
至於雙糧花紅,不消提了.....好懷念之前出十六個月糧既風光日子 而家有12.x都叫做皇恩浩蕩
回復

vivi 發表於 2008-1-26 16:52:30 |顯示全部樓層
所以話..香港的經濟根本冇好過
打工嘅, 個個都唔夠洗
做老闆嘅都未必好好過, 寫字樓, 鋪租加加加
香港政府.........唉
唔怪得個個抄股票嘅
回復

四少 發表於 2008-1-26 17:19:37 |顯示全部樓層
我入了 logistic 呢行之後都未有好過, 未入之前一年加兩次人工, 入呢行就 ....
剛又問了個行家, 都有十個% ....
佢叫我轉工, 工資雖然低, 但有新途, 話我依家 title 唔轉, 人工就唔會有大變動 .... 點好 ..... 點好 ....
回復

比得大帝 發表於 2008-1-28 11:37:09 |顯示全部樓層
依家公司的政策同以前唔同, 以前好有 family feel.  上司同下屬人工唔會相差很遠, 我以前幫前特首打工, 福利好到冇人信:
15個月糧
公司負責埋個人入息稅
medical包埋配偶仔女, 生仔都包, 我個仔出世用咗五萬幾, 都包到
端午, 中秋, 過年有節賞 (一年千三)
am級以上有低息貸款買樓
按通漲調工資 (如入職工資 320, 當年生活index是6, 月薪 = 320 x 6 = 1,920, 如果通漲高, 會調生活index, 即是自動加人工, 來確保收入不會因通漲而相對減少)

依家公司不會這樣為員工著想, 只會用高薪請個高層來壓抑低級員工, 好似長x, 佢會用幾億請個人回來, 亞大班就要負責用幾千蚊給員工, 但要把員工的每一滴汗都要楂出來.

回復

WingWing 發表於 2008-1-28 13:00:01 |顯示全部樓層
唉! 今年我都無得加人工 , 但柴米油鹽, 衣食住行樣樣都加得好犀利!! 真係唔敢亂洗錢!!

話雖如此, 有份工打已經好開心, 因為舊公司'大地震', 有人留底, 亦有人選擇離開, 我就幸運地跟舊老板走 , 宜家有D舊同事都未搵到工呀!

回復

feufeu 發表於 2008-1-28 13:04:50 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-1-28 11:37 發表
依家公司的政策同以前唔同, 以前好有 family feel.  上司同下屬人工唔會相差很遠, 我以前幫前特首打工, 福利好到冇人信:
15個月糧
公司負責埋個人入息稅
medical包埋配偶仔女, 生仔都包, 我個仔出世用咗五萬幾, 都包 ...

簡直係發夢都唔敢....
回復

noel 發表於 2008-1-28 13:08:11 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-1-26 17:19 發表
我入了 logistic 呢行之後都未有好過, 未入之前一年加兩次人工, 入呢行就 ....
剛又問了個行家, 都有十個% ....
佢叫我轉工, 工資雖然低, 但有新途, 話我依家 title 唔轉, 人工就唔會有大變動  ...

有前途=有$途  
都可以考慮,最緊要睇吓做邊個port,同埋公司隱唔隱陣...
回復

12下一頁