DIY 紫雲膏一二事

作者: jellyfishy 發表于 2010-8-19 09:35:53
23393 197
cklife 發表於 2010-9-16 13:17:00 |顯示全部樓層
(來自其中一個讀芳療皂友的資料,轉貼)
青黛粉可抑制:
1.   炭疽桿菌,
2.   肺炎桿菌,
3.   賀志氏痢疾 ...
muitau 發表於 2010-9-16 10:51

好似幾好喎...不過我記得...我果時搵過資料....網上無提供青黛既建議用量...所以無玩過佢...
如果搵到落幾多份量...我都會想試下效果...
回復

孖吉 發表於 2010-9-16 13:19:29 |顯示全部樓層
果時好多網友都係咁講....我都預左...不過我有自己既目的....
因為果時發生過紫雲膏事件....所以我同 ...
cklife 發表於 2010-9-16 13:15

唔係下話?佢地做隻 product 出來,居然係冇俾人試過,口碑都要外求?

真係渾帳~
回復

cklife 發表於 2010-9-16 13:30:24 |顯示全部樓層
唔係下話?佢地做隻 product 出來,居然係冇俾人試過,口碑都要外求?

真係渾帳~  ...
marcuslee 發表於 2010-9-16 13:19

要口碑容乜易..做馬咪得囉...
不過佢地做馬都懶之嘛....

話事話...有人去試過......不過無乜好野講.....

可能D人諗住比左錢,就唔戒口...話晒濕疹唔戒口真係唔得...

不過佢賣得好貴架.....咁既圓盒仔好似要八十幾蚊架...不過忘記左有無包埋食藥....隱約記得好似淨係藥膏價錢...
開頭出仲賣斷市....

出上左雜誌好多人係我BLOG度留言話要買....我全部點佢地去依間野度買....我老公唔比我賣藥...
回復

cklife 發表於 2010-9-16 13:42:33 |顯示全部樓層
關於紫雲膏事件...我提一提...

其實係同冰片有關....最初時一片風平浪靜...因為果時玩DIY既,都有一D自用既多。
但後來DIY流行左,多左一批新手出黎,依批新手中有部份目的係賣貨....
所以,但求做得出黎賣得去,就唔會深究藥理,安全意識好低。

紫雲膏事件係發生係好出名既討論區,好多媽咪聚腳既。我地送膏比人用會做事後跟進,會提醒佢地有咩人唔可以用。有個賣貨既人,賣左比某個媽咪,無講咩人唔用得,結果...媽咪既BB入左醫院,好彩BB後來無事,但媽咪比老公鬧獲甘....

有蠶豆症既人係唔用得冰片既,個人賣貨無同人地講....害左人地個BB。...但果時好多新手係唔同地方賣貨。

所以,我同記者講...一定要講...紫雲膏加左冰片蠶豆症既人係唔用得...

可能因為佢賣依隻無加冰片,所以後來登係蘋果刪左我要記者寫依句囉....

不過係果陣風頭火勢下,我達到目的喇....後來發現,好多賣貨既人都刪左唔落冰片,香港既小朋友總算比較安全喇...
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-16 14:21:50 |顯示全部樓層
浸紫草油....可以就咁浸左拎去晒太陽...一、兩個星期得,隔渣就用得.....我覺得依個最方便。不過要時間囉 ...
cklife 發表於 2010-9-16 13:12

我心急,想一晚搞掂.而且我家無地方有陽光直射,所以只好用煱明火搞掂佢~~
第一次整,諗住買日本出的麻油,感覺質量和雜質比內地或韓國出產的好.
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-16 14:22:50 |顯示全部樓層
啊~ck,原來你有一個關於紫雲膏的故事~~
多謝分享,我決定唔加冰片,實無事喇掛.
回復

muitau 發表於 2010-9-16 16:18:59 |顯示全部樓層
關於紫雲膏事件...我提一提...
其實係同冰片有關....最初時一片風平浪靜...因為果時玩DIY既,都有一D自用 ...
cklife 發表於 2010-9-16 13:42

原來背後個故事係咁架...一有錢賺,人類既劣根性就出晒黎,唉~~
回復

muitau 發表於 2010-9-16 16:23:23 |顯示全部樓層
多謝分享,我決定唔加冰片,實無事喇掛. ...
jellyfishy 發表於 2010-9-16 14:22

冰片有止癢鎮痛清涼之效,對燙傷亦有用, 我估唔加只係無咁快止痕,都ok啦
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-9-16 16:29:10 |顯示全部樓層
我心急,想一晚搞掂.而且我家無地方有陽光直射,所以只好用煱明火搞掂佢~~   
第一次整,諗住買日 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-16 14:21

我都係用日本麻油
回復

cklife 發表於 2010-9-16 16:41:28 |顯示全部樓層
第一次整,諗住買日 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-16 14:21

喔...一晚?我用炸既方法都要先浸兩日喎....你d油都入唔到木芯入面...D浸出物會唔會唔夠力呀?你咁心急...都係剪細D佢啦...咁易出D呀。
麻油我用無味既唔係食用麻油,所以無研究。
回復

cklife 發表於 2010-9-16 16:45:16 |顯示全部樓層
多謝分享,我決定唔加冰片,實無事喇掛. ...
jellyfishy 發表於 2010-9-16 14:22

你可以留意到..台灣好多人都做紫草膏....佢地淨係用一味紫草架咋....當歸都唔落呀...

我比媽咪用既紫草油都只係一味紫草....但係用香草油既方法浸...即係剪碎紫草入樽,放油剛蓋過紫草,浸四個月...好濃架....用少少都己經見效....油劑比膏劑又會易吸收D....不過就難控制D,同埋容易整污糟地方。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-9-16 16:50:12 |顯示全部樓層
e,咁我仲有一次藥材,可以浸幾個月先整膏,反正而家有得用,估計半年後先要整第二次
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-9-16 16:51:39 |顯示全部樓層
喔...一晚?我用炸既方法都要先浸兩日喎....你d油都入唔到木芯入面...D浸出物會唔會唔夠力呀?你咁心急 ...
cklife 發表於 2010-9-16 16:41

我整個d要全部入得口,因為3隻笨大狗成日"lam"我d手手腳腳
回復

cklife 發表於 2010-9-16 17:26:38 |顯示全部樓層
e,咁我仲有一次藥材,可以浸幾個月先整膏,反正而家有得用,估計半年後先要整第二次 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-9-16 16:50

藥材可以先浸..但都要考慮D油容唔容易變壞....麻油我覺得算幾好保存...

我見有d人用橄欖油浸......橄欖油開左就好易變咩.....而且芝麻油對皮膚有佢本身既藥療作用...所以唔建議換第二隻油囉....
回復

cklife 發表於 2010-9-16 17:27:49 |顯示全部樓層
我整個d要全部入得口,因為3隻笨大狗成日"lam"我d手手腳腳
prodorothyhkg 發表於 2010-9-16 16:51

搽左紫雲膏咁臭佢仲lam呀?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-9-16 17:41:10 |顯示全部樓層
藥材可以先浸..但都要考慮D油容唔容易變壞....麻油我覺得算幾好保存...

我見有d人用橄欖油浸......橄欖 ...
cklife 發表於 2010-9-16 17:26

都係跟你既配方----------麻油
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-9-16 17:43:54 |顯示全部樓層
搽左紫雲膏咁臭佢仲lam呀?
cklife 發表於 2010-9-16 17:27

三隻傻架,係唔係都"lam"左先
不過紫雲膏又唔係幾臭咋喎,有d保嬰丹味同好勁薄荷腦味,仲好聞過松節擦油
回復

cklife 發表於 2010-9-16 18:51:22 |顯示全部樓層
三隻傻架,係唔係都"lam"左先
不過紫雲膏又唔係幾臭咋喎,有d保嬰丹味同好勁薄荷腦味,仲好聞過松節 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-9-16 17:43

咁...松節油就真係.....勁大味...
回復

jellyfishy 發表於 2010-9-17 09:26:15 |顯示全部樓層
喔...一晚?我用炸既方法都要先浸兩日喎....你d油都入唔到木芯入面...D浸出物會唔會唔夠力呀?你咁心急 ...
cklife 發表於 2010-9-16 16:41

昨晚做左喇...
少少地150ml 麻油 + 1兩 剪細粒紫草根(已經多到油蓋唔晒, 要不時翻下佢地) + 1兩 剪碎當歸. 座熱45min.
紅到不得了, 好好玩, 好似做左巫婆一樣~~
但係咪太少紫草?
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-9-17 10:24:56 |顯示全部樓層
昨晚做左喇...
少少地150ml 麻油 + 1兩 剪細粒紫草根(已經多到油蓋唔晒, 要不時翻下佢地) + 1兩 剪 ...
jellyfishy 發表於 2010-9-17 09:26

差不多啦~
自己整已經好濃郁啦
回復