DIY 紫雲膏一二事

作者: jellyfishy 發表于 2010-8-19 09:35:53
23354 197
咁我又唔係淨係做唇膏既....冬天都會做D油膏,一年都會做一兩批紫雲膏...不過..睇怕好多年都唔洗再買 ...
cklife 發表於 2010-8-19 09:31

紫雲膏用臘的相對量應該更少? 好彩臘唔好腐爛, 放十年都無問題, 係阻地方啫~~
我未做過紫雲膏, 心cc 想做番d~~
想問下大家一般會在那兒買紫草之類的材料?
cklife 發表於 2010-8-19 09:48:36 |顯示全部樓層
除左蠟同芝麻油,剩番既材料,係藥材舖就有賣囉...

我係用唇膏筒入紫雲膏,所以用蠟量同唇膏一樣...其實唇高同紫雲膏都係一樣,屬於油膏,只不過紫雲膏加左藥材去浸油,同埋加左冰片之嘛...
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-19 09:49:42 |顯示全部樓層
紫雲膏用臘的相對量應該更少? 好彩臘唔好腐爛, 放十年都無問題, 係阻地方啫~~  
我未做過紫 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-19 09:35

紫草根係藥材,所以去中藥房就可以買到。
如果唔加冰片的話,蠶豆症的小朋友都可以用,唔加的效果同加左的差不多,只係冇涼涼地的感覺。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-19 10:58:53 |顯示全部樓層
如果唔加冰片的話,蠶豆症的小朋友都可以用,唔加的效果同加左 ...
肥寶寶 發表於 2010-8-19 09:49

呢個易攪又萬用. 好!!! 我又要出動找料!!!
這是紫草根的學名:
Lithospermum officinale L. var. erythrorhizon

係喎, 睇過d 資料, 其實係咪同做潤唇膏原理一樣?
回復

muitau 發表於 2010-8-19 11:03:49 |顯示全部樓層
係喎, 睇過d 資料, 其實係咪同做潤唇膏原理一樣? ...
jellyfishy 發表於 2010-8-19 10:58

我有條用開既, fyr:

紫雲膏
紫草根: 生肌消炎, 對傷口、燙傷、皮膚潰瘍有收歛生肌之效, 對初起濕疹療效顯著, 蚊叮蟲咬亦可使用
麻油: 爆拆乾燥皮膚
當歸: 活血
冰片: 止癢

材料:
紫草根4兩  (又名[紅條紫草])
芝麻油200ml
當歸2兩
蜂蜡30g
冰片2g

1. 將紫草根、當歸放入玻璃樽以芝麻油浸著, 小煲煲水, 水滾後整樽放入滾水,(不須蓋煲蓋), 慢火滾 30 分鐘
2. 隔渣取油, 加蜂蜡再加熱,  蜡溶後加冰片拌勻, 即可入樽

注意: 有蠶豆症之人不可使用 及有抑制精子作用
回復

cklife 發表於 2010-8-19 12:05:07 |顯示全部樓層
如果唔加冰片的話,蠶豆症的小朋友都可以用,唔加的效果同加左 ...
肥寶寶 發表於 2010-8-19 09:49

小朋友.....咁紫草唔怕咩?...
回復

cklife 發表於 2010-8-19 12:07:51 |顯示全部樓層

係喎, 睇過d 資料, 其實係咪同做潤唇膏原理一樣? ...
jellyfishy 發表於 2010-8-19 10:58

答對....如果唔加冰片,其實係一枝好臭既潤唇膏...哈..哈....

係藥膏至對....如果想要搽係唇部用,加冰片要買天然食得果種....佢有個名叫..[梅片]....好貴下....
回復

cklife 發表於 2010-8-19 12:11:29 |顯示全部樓層
我有條用開既, fyr:

紫雲膏
紫草根: 生肌消炎, 對傷口、燙傷、皮膚潰瘍有收歛生肌之效, 對初起濕疹療效 ...
muitau 發表於 2010-8-19 11:03

補充一下...

冰片拌勻係要幾耐下,比D心機等佢溶晒..唔係搽搽下會比佢拮拮架....

唔用熱水浸都得,放埋一邊等佢一、兩個星期...顏色變深,打開聞下,有陣好臭既臭祙味就用得。
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-19 12:53:38 |顯示全部樓層
唔該muitau~ 油有ml, good啊~
想問一問, 我見有d 說用紫草, muitau的用紫草根, 它們除了味道外, 有乜唔同?
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-19 14:20:32 |顯示全部樓層
LUNCH 時找過d 料, 原來紫草根葯性比紫草強.

比較過CK, muitau 和其他網上資料, 發現大家的分量都大有分別.
回復

cklife 發表於 2010-8-19 17:09:09 |顯示全部樓層
LUNCH 時找過d 料, 原來紫草根葯性比紫草強.

比較過CK, muitau 和其他網上資料, 發現大家的分量都大有分 ...
jellyfishy 發表於 2010-8-19 14:20

係呀...而且有d人會因應自己需要改份量嘛....我有一次仲加埋精油落去添...(網友回應話好似跌打館既藥膏咁)
回復

cklife 發表於 2010-8-19 17:10:49 |顯示全部樓層
唔該muitau~ 油有ml, good啊~
想問一問, 我見有d 說用紫草, muitau的用紫草根, 它們除了味道外, 有乜唔同? ...
jellyfishy 發表於 2010-8-19 12:53

紫草有分軟紫草同硬紫草,軟紫草係D葉咁...我諗係你叫紫草果隻...硬紫草係樹枝咁既..應該係叫紫草根果隻掛...
我用樹枝果隻....
回復

cklife 發表於 2010-8-19 17:14:53 |顯示全部樓層
另外冰片唔淨係止痕架...
瘡癰、口瘡及某些皮膚病

我買可以食用既,就係因為要黎搽唇瘡呀...去藥材舖買時,佢問我要黎做乜,我話做藥膏,佢都即刻問我係咪要黎搽唇瘡,仲話唇瘡用佢好好架。
回復

cklife 發表於 2010-8-19 20:45:00 |顯示全部樓層
嘩真的??
好呀好呀!!
這都正是我想買呀~
因為每次整皂整cream, 硬脂酸和可可脂都不夠用
我都知金盞花和紫 ...
jeffiau 發表於 2010-8-19 18:02

紫雲膏你當佢萬金油咁用就得架喇....

有乜野皮膚問題咪搽下睇下得唔得囉...唔得咪搽過第二隻野囉....

以下係我知既用途︰刀傷、燙傷、暗瘡、濕疹、主婦手、蚊咬、爆拆、皮膚乾燥等等。

金盞花對濕疹皮膚都好架,小朋友唔用紫雲膏,就會用金盞花浸油黎做乳液或乳霜。
無事無幹都可以用黎當潤膚霜架。

我聽有搵時間摷下睇下有d乜先...
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-19 22:19:24 |顯示全部樓層

係呀!
只係將做潤唇膏的油份轉晒做紫草油就可以。
你可以自己表需要調配合適自己的油。
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-19 22:24:23 |顯示全部樓層
小朋友.....咁紫草唔怕咩?...
cklife 發表於 2010-8-19 12:05

我問過老師,主要係冰片及薄荷,只要唔加呢兩種入去,就算有蠶豆症都可以安全使用。
回復

肥寶寶 發表於 2010-8-19 22:25:26 |顯示全部樓層
答對....如果唔加冰片,其實係一枝好臭既潤唇膏...哈..哈....

係藥膏至對....如果想要搽係唇部用,加冰 ...
cklife 發表於 2010-8-19 12:07

所以加幾滴精油落去,臭襪味就可以減少了。

我多數用薰衣草+天竺葵+茶樹 (各一滴就可以了)
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-19 23:59:46 |顯示全部樓層
另外冰片唔淨係止痕架...
瘡癰、口瘡及某些皮膚病

我買可以食用既,就係因為要黎搽唇瘡呀...去藥材舖買時 ...
cklife 發表於 2010-8-19 17:14

唇瘡!!!! 年年都生二三次~~~ 咁我要買梅片~~~
回復

jeffiau 發表於 2010-8-20 02:29:39 |顯示全部樓層
翻睇個post搞到我好想整番一兩支紫雲膏旁身
因為我D濕疹成日翻發...

但紫雲膏可否久存的??
如果一發才整, 又好似遠水不能救近火的感覺
(而且一發已經又做不到膏膏)
回復

cklife 發表於 2010-8-20 08:32:01 |顯示全部樓層
係呀!
只係將做潤唇膏的油份轉晒做紫草油就可以。
你可以自己表需要調配合適自己的油。 ...
肥寶寶 發表於 2010-8-19 22:19

係囉...有時我做唇膏都會加少少紫草油落去,加張佢防爆拆既效果。
回復