返回列表 發新帖

希望好快有菜食...今日開田...

作者: chanpyhilda 發表于 2010-8-16 21:25:44
4722 37
chercher 發表於 2010-9-25 08:33:06 |顯示全部樓層

你下次可以試下種(鶴藪白菜) ,肥肥哋好似朵花 ,
蒜茸炒同滾湯都好好味 ,add6icon
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-26 02:02:09 |顯示全部樓層

回復 21# chercher

學斗白菜, 我會得住, 下次去搵種子.  其實我都係想種肥嘟嘟的白菜, 可愛D ma......但.....

今晚終於收左d白菜同生菜食左啦!! 只夠伴一碗麪!! d生菜唔係咁好食, 但d白菜好有菜味....正!!
    依家下肥焗下d泥, 遲d再接再勵....
回復

Bunnyhop 發表於 2010-9-26 08:45:49 |顯示全部樓層
加油!!加油!再接再勵!!
回復

cklife 發表於 2010-9-26 09:49:12 |顯示全部樓層
白菜好靚呀....D葉係肥啫啫咁樣喎...係D莖幼D之嘛....天氣凍D應該會靚D添呀....
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-26 10:17:43 |顯示全部樓層
多謝CK!! 多謝bunnyhop!!  
我依家落左花生夫, 骨粉同茶籽粉嚟焗返肥D泥, 係咪理想D就要焗一個月? 希望我忍到手一個月啦....
回復

Aileena 發表於 2010-9-29 17:29:52 |顯示全部樓層
落得咁少種子, 想來食番啖都唔得添
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-30 00:58:32 |顯示全部樓層
回復 26# Aileena

冇計啦!! 我都想種多d, 但地方細, 種盆咋!!!
    前日收埋d潺菜嚟伴麪, 我都冇份食, 白菜同生菜比我個女食左, 潺菜比我個仔食左, 我個仔話d潺菜好食, 口感同街市買果d唔同喎!!
回復

Aileena 發表於 2010-9-30 16:54:45 |顯示全部樓層
HEHEHE...其實我覺得街市D菜好食過我自己種果D, 雖然人地唔係有機, 但係人地專業嘛, 我係學師仔, 有排學野
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-1 23:56:38 |顯示全部樓層
回復 28# Aileena

我都係第一次種咋!!  但除左D生菜唔係咁好食之外, 白菜好有菜味, 我只食左一塊葉, D菜味留响口度好耐!! 早排又收左D潺菜比亞仔食, 佢話好食過街市嗰D, 口感都好唔同喎!!
回復

Aileena 發表於 2010-10-2 15:29:01 |顯示全部樓層
有野睇未呀?
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-2 15:33:08 |顯示全部樓層
回復 30# Aileena

噚晚又落左好多"學斗"白菜種子, 未有野睇住.
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-15 14:53:40 |顯示全部樓層
早排落種的白菜, 遭噚晚一場大雨......

但燈籠椒bb似乎大個仔左少少喎....
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-18 00:41:37 |顯示全部樓層
其實係今日開盆....

噚日鄰居開左佢駕BENZ, 兼出埋人力物力同我去大埔買盆同埋買左一大包泥.  人力....睇下包泥就知啦, 都係佢幫我搬jar....

之後我自己去左隔離村問人攞左一盆泥, 結果....倒瀉左, 連車仔都報銷埋!!...........唔好意思地急call鄰居救忙........

結果係搞成咁....

早排被雨淋到東歪西倒的鶴藪白菜即時搬左新居.....

另一個盆播左蘆筍種子, 再另一個盆留給花友送的北海道網紋香瓜作新居.

再整頓一下花友送的香草...
回復

SSL200507 發表於 2010-10-18 01:47:24 |顯示全部樓層
Very good place and very good doggy at the back.  

It's your dog or good neighbor's dog?
回復

chanpyhilda 發表於 2010-10-18 09:11:39 |顯示全部樓層
回復 34# SSL200507

Thanks!!! it's my dog.
回復

SSL200507 發表於 2010-10-18 09:41:28 |顯示全部樓層
She looks so lovely and charming.  How many dog you have?
回復

chanpyhilda 發表於 2010-11-18 16:18:34 |顯示全部樓層
原來潺菜的花係嬌滴滴的粉紅色

彩色蕃茄同埋黃洋梨蕃茄都成小苗了

同一時期發的"學斗"白菜, 原來有陽光同冇陽光係好大分別ga
IMG_0844.JPG IMG_0845.JPG

棵黃椒出左幾粒椒b, 大佬椒都慢慢地長大了~~~拔~~真係好慢

棵紅椒都出花蕾了, 期待~~期待~~又期待~~

翠玉瓜都出左真葉, 遲d要搭返個棚比佢啦
回復

下午茶 發表於 2010-11-18 16:45:55 |顯示全部樓層
潺菜的花係嬌滴滴的粉紅色/過多1-2星期佢会轉為紫黑色
,
回復