青木瓜治療痛風

作者: jellyfishy 發表于 2010-8-16 20:22:12
7215 17
青木瓜治療痛風 
2010年08月16日,編者:半畝田
蘋果日報/副刊

我曾經在專欄中介紹的治療痛風方,是代代傳下來的,但在互聯網上卻找不到,可以見到的唯有一個一個好像用紅藥水泡過的蘿蔔頭──在東北有一種基因改造的蘿蔔,名「抗風紅」,又叫「雌性紅蘿蔔」,商人將它宣傳成抗痛風的唯一聖品,每個蘿蔔人民幣二十大元。

有一位叫阿駱的朋友寄來一張剪報,上面刊載的是與我同一個藥方,他是從九七年保存到今天,十二年了。服這方,必須戒口,但很多有痛風症的朋友連需要戒那些食物都不知道。痛風症患者不能吃的食物如下:所有酒類、鵝肉、螃蟹、蝦、杏、龍眼、豆腐、胡椒、桂皮、動物的肝、腎、腦、胰等內臟和豬肉、牛肉、火腿、羊肉、鴨肉、雞、鴿子、鵪鶉、鯉魚、比目魚、沙丁魚、鷓鴣、鱔魚、貝類等,忌吃菠菜、蘑菇、龍鬚菜、扁豆、香椿頭、青蘆筍、豌豆等,忌吃濃茶、濃咖啡、人參、辣椒、茴香、花椒等。

這樣看來,基本上什麼都不能吃,比出家人還「清心寡欲」。好消息是,告訴我這個方的朋友阿黎說,他服藥痊癒後,肉照烤,酒照澆,又是一隻食肉好獸。不過,我還是覺得,飲食小心一點好。又有一位名叫 Joe Ng的朋友介紹了一劑食療方:小型青木瓜一個,洗淨,去籽,連皮切片,用水浸過木瓜,慢火煮三十分鐘,用煲得的木瓜湯水,沖少許綠茶,例如龍井、香片之類,每星期飲三次,兩個月後,每星期飲一到兩次,當茶水。

這位朋友說:「十年的痛風,連服兩個月後,已經痊癒。」很感謝 Joe Ng和大家分享這個寶貴的經驗和知識。

(嚴浩)

評分

查看全部評分

wendy_choy_hk 發表於 2010-8-16 20:55:29 |顯示全部樓層
仲有5好吃糯米
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-16 22:07:37 |顯示全部樓層
仲有5好吃糯米
wendy_choy_hk 發表於 2010-8-16 20:55

係呀~~ 糯米先緊要~~~
回復

lameric 發表於 2010-8-17 01:00:42 |顯示全部樓層
糯米? 我又唔係好覺有事喎....
回復

fianfumy 發表於 2010-8-17 02:38:34 |顯示全部樓層
青木瓜比較多激素, 其實女性唔好食太多囉...

不過如果有痛風症, 真係好多要戒口, 嚴重的當然要戒好清啦,  但一般痛風病人或者飲食上分配要改變和掉轉, 建議每日一定要飲最少一杯蔬果汁, 可以在午餐食一點肉類, 晚上就唔好食肉就全食蔬菜 , 因為晚上食肉會難消化 , 酸性積聚 ...

另外可以做鹼性療法 ( 營養學和自然療法較常採用) , 不過幾痛苦 , 但成效又會好好喎 ,  就是狠狠的戒肉類和戒蛋白類1-2個月,  每日只可進食蔬菜等非酸性食物 , 每日都要飲蔬果汁, 目的是要大量排出身體酸性..
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-17 09:32:15 |顯示全部樓層
糯米? 我又唔係好覺有事喎....
lameric 發表於 2010-8-17 01:00

糯米係好酸架,  對關節唔好, 上年冬天朝朝早食糯米雞, 2個星期後, 無端端頸痛手痛, 跟住知死, 停左唔食, 唔洗一個星期就無痛喇.
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-17 09:32:59 |顯示全部樓層

不過如果有痛風症, 真係好多要戒口, 嚴重的當然要戒好清啦,   ...
fianfumy 發表於 2010-8-17 02:38

好似濕疹戒食的清單~~
回復

孖吉 發表於 2010-8-17 10:45:10 |顯示全部樓層

不過如果有痛風症, 真係好多要戒口, 嚴重的當然要戒好清啦,   ...
fianfumy 發表於 2010-8-17 02:38

木瓜含激素其實是以訛傳訛,只是因為人們說木瓜豐胸所以附會木瓜多激素。
回復

fianfumy 發表於 2010-8-17 11:02:27 |顯示全部樓層
木瓜含激素其實是以訛傳訛,只是因為人們說木瓜豐胸所以附會木瓜多激素。 ...
marcuslee 發表於 2010-8-17 10:45

木瓜素含有木瓜酵素和胡蘿蔔素 , 的確是可以刺激女性賀爾蒙生長 , 所以會有可以幫助乳房發育的說法 ,   由於青木瓜比熟透的木瓜含量較很多, 加上現在木瓜好多已基因改造, 所以是怕引起乳房細胞組織病變 .....
回復

孖吉 發表於 2010-8-17 14:28:30 |顯示全部樓層
木瓜素含有木瓜酵素和胡蘿蔔素 , 的確是可以刺激女性賀爾蒙生長 , 所以會有可以幫助乳房發育的說法 ,   由於青木瓜比熟透的木瓜含量較很多, 加上現在木瓜好多已基因改造, 所以是怕引起乳房細胞組織病變 .....
fianfumy 發表於 2010-8-17 11:02

既然呢個 謬論 係以科學字眼去 混水摸魚 ...
咁請大家去 Google 找一下 "papaya breast cancer site:.gov" 即是說,看看 美國政府 的衆多網頁內 同時有 木瓜乳癌 字眼的網頁,看看有沒有 木瓜引致任何癌症的句子。美國政府網頁的說法起碼比啲 blog 裏面 以訛傳訛 的所謂 健康知識 有公信力!

至於 基因改造木瓜,經 2009 年綠色和平化驗,大陸木瓜係含有 耐抗生素基因,根據綠色和平公布:風險係 "可能" 會令 抗生素治療 減低成效 ("可能" 兩個字唔我加落去,綠色和平發言人係講 "可能" ) 。如果有網頁指明呢d木瓜會引起乳房細胞組織病變,又係以訛傳訛的說法 (中國人死都要將木瓜和乳房拉埋一齊講,真係唔知好嬲定好笑!)。

如果大家對大陸木瓜有介心,其實除了大陸木瓜之外,台灣、日本 和 美國 都對生產 基因改造作物 有嚴格要求,大家並非沒有選擇
回復

claudiatang 發表於 2010-8-17 14:32:39 |顯示全部樓層
我最愛吃泰式青木瓜沙律。食材應該直接從泰國進口吧﹗﹗
回復

corina 發表於 2010-8-17 14:34:00 |顯示全部樓層
糯米係好酸架,  對關節唔好, 上年冬天朝朝早食糯米雞, 2個星期後, 無端端頸痛手痛, 跟住知死, 停左唔食,  ...
jellyfishy 發表於 2010-8-17 09:32

我成日都食糯米,冇事ge?
回復

孖吉 發表於 2010-8-17 14:58:15 |顯示全部樓層
我成日都食糯米,冇事ge?
corina 發表於 2010-8-17 14:34

乜你有痛風咩?

其實各種食物嘌呤含量各自不同,所以不應簡單分做 "有冇" "高低"。但為方便分別,有些資料會分別為 高/中/低:

痛風飲食選擇表(資料摘入中華民國飲食手冊)

食物類別

0~25mg/100g普林

25~150mg/100g普林

150~1000mg/100g普林

乳類及其乳製品

各種乳類及乳製品

蛋類、肉類

雞蛋、鴨蛋、皮蛋、豬血

雞胸肉、雞腿肉、雞心、鴨腸、豬肚、豬心、豬腰、豬肺、豬腦、豬皮、瘦豬肉、牛肉、羊肉、兔肉

雞肝、雞腸、鴨肝、豬肝、豬小腸、豬脾、牛肝

魚類及其製品

海參、海哲皮

旗魚、黑鯧魚、草魚、鯉魚、紅鱠、秋刀魚、烏賊、蝦、鮑魚、魚翅、魚丸

馬加魚、白鯧魚、鰱魚、虱目魚、吳郭魚、白帶魚、烏魚、沙丁魚、草蝦、牡蠣、干貝、各類魚皮

穀類、薯類

糙米、白米、糯米、小麥、燕麥、麥片、麵線、玉米、小米、冬粉、麵粉、太白粉、薯粉

豆類及其製品

豆腐、豆乾、豆漿、味增、綠豆、紅豆、黑豆

黃豆、

發芽豆類

蔬菜類

山東白菜、捲心白菜、菠菜、空心菜、芥菜、高麗菜、芹菜、雪裡紅、花椰菜、韭菜、苦瓜、小黃瓜、冬瓜、絲瓜、胡瓜、茄子、青椒、胡蘿蔔、蘿蔔、洋蔥、番茄、木耳、豆芽菜、蔥、蒜、薑、辣椒

洋菇、鮑魚菇、海藻、海帶、金針、銀耳、蒜、九層塔、四季豆、皇帝豆、碗豆

香菇、豆苗、黃豆芽、蘆筍、紫菜

水果類

橘子、柳丁、檸檬、蓮霧、葡萄、蘋果、梨子、楊桃、芒果、木瓜、枇杷、鳳梨、番石榴、桃子、李子、西瓜、哈密瓜、香蕉、紅棗、黑棗

油脂類

各類植物油、瓜子

花生、腰果

其他

葡萄乾、龍眼乾、蕃茄醬、醬油、糖果、冬瓜糖、蜂蜜、果凍

栗子、蓮子、杏仁、酪蛋白、枸杞

肉汁、濃縮湯(汁)、牛肉汁、雞精、酵母粉

其實 糯米 屬 於較低嘌呤 食物,所以只要不是每天食,大量食,應該是可以的。你本身 冇痛風 更加唔會有事啦~

評分

查看全部評分

回復

corina 發表於 2010-8-17 15:19:48 |顯示全部樓層
回復 13# marcuslee
原來係咁,好詳細喎,唔怪之得我食咁多都冇事la~
回復

fianfumy 發表於 2010-8-17 19:04:16 |顯示全部樓層
既然呢個 謬論 係以科學字眼去 混水摸魚 ...
咁請大家去 Google 找一下 "papaya breast cancer site:.gov ...
marcuslee 發表於 2010-8-17 14:28

我只是想說不是全部木瓜, 主要是未熟透的青木瓜 , 因我之前有花友種了很多青木瓜並整青木瓜沙律食時, 剛剛同一位婦產科醫生一起食飯說起,  當然未有任何論點說木瓜是引起乳癌 , 只是醫生跟我說要少吃青木瓜  , 即是等於食雞又會引起子宮頸癌一樣  ...

不過在香港現在找台灣木瓜和真正美國夏威夷木瓜真是不易, 一般都賣緊大陸木瓜 ...
回復

sammy 發表於 2010-8-17 20:49:08 |顯示全部樓層
我反而搵到好多資料話木瓜抗乳癌喎
回復

孖吉 發表於 2010-8-17 21:01:17 |顯示全部樓層
我反而搵到好多資料話木瓜抗乳癌喎
sammy 發表於 2010-8-17 20:49

我特登唔講,就係等第三者講
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-18 22:51:15 |顯示全部樓層
木瓜和青木瓜, 係咪好唔同既野?
回復