我的朱朱第二枝菖開花了

作者: sandy 發表于 2008-1-23 16:42:03
2580 15
此球根於上年十一月中在繽x買.跟住落泥.  之前第一次開花沒有影相. 結果個多月後. 十二月尾開始第二支新菖出來了.  直至今天. 開了第三朵花.  呢支菖只有五朵花花呢.  

今次係第一次買球根回家種, 球根不算大. 不像你們常說的洋蔥般大 .而且我買這種花款也不太特別. 我發覺重瓣的還更美.  下次買來種下先.  

唔知呢隻朱朱有沒有名字呢.  其實買時好似見倒有. 但我沒有記下來.  (大頭蝦 )

07年12月30日時己看到新花菖

07年12月30日時己看到新花菖

08年1月18日 花lum正準備開花

08年1月18日 花lum正準備開花

08年1月23日即今天. 開第三朵花了

08年1月23日即今天. 開第三朵花了

從高處望下

從高處望下
花貓貓 發表於 2008-1-23 17:12:34 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-23 16:42 發表
此球根於上年十一月中在繽x買.跟住落泥.  之前第一次開花沒有影相. 結果個多月後. 十二月尾開始第二支新菖出來了.  直至今天. 開了第三朵花.  呢支菖只有五朵花花呢.  

今次係第一次買球根回家種, 球根不算大. 不像 ...

sandy 地植真好 花花好美美呢 請問你第一次開完花 有沒有挖起
還是不理它 由得它開始第二支新菖出來開花呀

回復

sandy 發表於 2008-1-23 17:21:54 |顯示全部樓層
開完第一次花後. 我只是直接剪左第一支花莖. 留番個球係泥度. 跟住不夠半個月. 另一支新菖出來了. 所以我也覺意外. 雖然我知依家新買既球根可以買到一次過有兩支菖同時開花. 但我買的. 可能球身夠弱. 唔夠肥美. 所以分左兩次出菖及開花呢.
回復

loklok 發表於 2008-1-23 17:32:52 |顯示全部樓層
有點像蘋果
回復

sandy 發表於 2008-1-23 17:38:59 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-1-23 17:32 發表
有點像蘋果

Apple Blossom ? 有好似有少少印像見過呢個名. 但又唔係好sure, 有冇花友可以確實一下呢. haha
回復

KUNO 發表於 2008-1-23 18:15:03 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 23/1/2008 17:38 發表

Apple Blossom ? 有好似有少少印像見過呢個名. 但又唔係好sure, 有冇花友可以確實一下呢. haha

對,就是Apple Blossom.
有沒有聞到它的香味呢!
它會香的喲!
回復

sandy 發表於 2008-1-23 18:37:49 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-1-23 18:15 發表

對,就是Apple Blossom.
有沒有聞到它的香味呢!
它會香的喲!

O 終於有番個名啦 Thanks
岩岩聞過又唔覺有味bor
回復

花貓貓 發表於 2008-1-23 19:18:51 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-23 17:21 發表
開完第一次花後. 我只是直接剪左第一支花莖. 留番個球係泥度. 跟住不夠半個月. 另一支新菖出來了. 所以我也覺意外. 雖然我知依家新買既球根可以買到一次過有兩支菖同時開花. 但我買的. 可能球身夠弱. 唔夠肥美. 所以 ...

唔夠肥美 這句好好笑 明白了 謝謝你
回復

joey 發表於 2008-1-23 20:51:43 |顯示全部樓層
好靚ar!!!
我係學校都唱過一首歌叫Apple Blossom
回復

yuwaiman 發表於 2008-1-24 09:53:20 |顯示全部樓層
貴唔貴啊, 介唔介意講佢值幾銀啊
回復

sandy 發表於 2008-1-24 12:12:02 |顯示全部樓層
當時賣$75, 我都不知貴定唔貴丫.  但買百合只係$10一個. 可能抵玩d囉.
回復

yuwaiman 發表於 2008-1-24 14:35:15 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-24 12:12 發表
當時賣$75, 我都不知貴定唔貴丫.  但買百合只係$10一個. 可能抵玩d囉.

對我呢d新手呢講, $75已算貴la, 我通常買d唔過$30的, 就算唔生都冇咁肉痛
回復

sandy 發表於 2008-1-24 14:36:36 |顯示全部樓層
嘻嘻. 我都係新手種朱朱. 但我又見唔到d平d既朱朱球根. 所以咪買左個來試下囉. 其實朱朱真係好粗生. 基本上買左個健康球根, 放入泥度 佢便會生得靚靚架la
回復

阿晴 發表於 2008-1-24 17:35:36 |顯示全部樓層
印象中Apple Blossom好像沒您這個深色~~不過你這棵開得好靚r~~
回復

sandy 發表於 2008-1-24 17:41:41 |顯示全部樓層
是嘛   ?
回復

阿晴 發表於 2008-1-27 01:08:12 |顯示全部樓層
有平有貴ga~~
回復